Σάββατο 12 Μάρτη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Αντιδράσεις για τη συνάντηση ΣΕΠΕ - βιομηχάνων

Επιβεβαιώνεται το ρεπορτάζ του ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ για την ειδική σύσκεψη που έγινε προχτές στα γραφεία του ΣΕΒ ανάμεσα σε εκπροσώπους μεγάλων επιχειρήσεων και επιθεωρητές Εργασίας, παρουσία του ειδικού γραμματέα του ΣΕΠΕ, προκαλώντας ερωτήματα για τη σκοπιμότητα αυτής της συνάντησης, με δεδομένη μάλιστα την κοινή επιδίωξη κυβέρνησης και ΣΕΒ να επιταχυνθεί η εφαρμογή του αντεργατικού νομοθετικού πλέγματος που ψηφίστηκε τους τελευταίους μήνες.

Το γεγονός της «κλειστής» και «ειδικής» αυτής συνάντησης προκάλεσε την αντίδραση των εργαζομένων στο υπουργείο Εργασίας, η Ομοσπονδία των οποίων κάνει λόγο για «διαδικασία η οποία δεν έχει προηγούμενο στα χρονικά...».

Σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Συλλόγων Υπουργείου Εργασίας (ΟΣΥΠΕ) σημειώνει ότι προχτές «έγινε "ειδική σύσκεψη" στα γραφεία του ΣΕΒ με τη συμμετοχή εκπροσώπων 30 περίπου επιχειρήσεων, του ειδικού γραμματέα του ΣΕΠΕ, αλλά και 15 συναδέλφων επιθεωρητών Εργασίας από συγκεκριμένες και μόνο Επιθεωρήσεις Εργασίας στα πλαίσια του ενημερωτικού - συμβουλευτικού ρόλου του ΣΕΠΕ». Ομως, όπως υπογραμμίζει η ΟΣΥΠΕ, «Ο ενημερωτικός συμβουλευτικός ρόλος τόσο του Υπουργείου όσο και της Επιθεώρησης Εργασίας, γίνεται μόνο μέσα από θεσμοθετημένες και ανοικτές διαδικασίες και όχι από επιλεγμένες κλειστές συσκέψεις και μάλιστα σε γραφεία εκτός της Υπηρεσίας μας». Επιβεβαιώνεται, δηλαδή, ότι η σύσκεψη μόνο στα πλαίσια του συμβουλευτικού και ενημερωτικού ρόλου του ΣΕΠΕ δεν έγινε. Ταυτόχρονα η ΟΣΥΠΕ θέτει μια σειρά ερωτήματα για τα οποία μέχρι τώρα η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας τηρεί «σιγήν ιχθύος».

Συγκεκριμένα ρωτά: «Ποιος ήταν ο σκοπός της ειδικής αυτής σύσκεψης; Γιατί είχαν κληθεί μόνο συγκεκριμένες επιχειρήσεις; Γιατί κλήθηκαν συγκεκριμένοι μόνο συνάδελφοι, οι οποίοι κατά σύμπτωση ελέγχουν τις συγκεκριμένες επιχειρήσεις και όχι οι καθ' ύλην αρμόδιοι παράγοντες...;». Η αποκάλυψη ότι στη συγκεκριμένη σύσκεψη κλήθηκαν επιθεωρητές Εργασίας οι οποίοι ελέγχουν τις συγκεκριμένες επιχειρήσεις που εκπροσωπήθηκαν στη συνάντηση δείχνει το ρόλο που η κυβέρνηση επιφυλάσσει στο ΣΕΠΕ, την αντίληψή της για το ρόλο του. Επιβεβαιώνει παράλληλα τις τεράστιες ευθύνες της για τον προσανατολισμό του συγκεκριμένου οργάνου, το οποίο και με το νέο νομοθέτημα του υπουργείου Εργασίας, που βρίσκεται στο στάδιο της διαβούλευσης, υποτάσσεται όλο και περισσότερο στα συμφέροντα της μεγαλοεργοδοσίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ