Σάββατο 12 Μάρτη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ
Βασική προτεραιότητα το ζήτημα της λαϊκής κατοικίας

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε χτες η σύσκεψη που διοργάνωσε η Ομοσπονδία Οικοδόμων Ελλάδας

Συνδικαλιστές στη χτεσινή σύσκεψη για τον ΟΕΚ
Συνδικαλιστές στη χτεσινή σύσκεψη για τον ΟΕΚ
Ο αγώνας για την αλλαγή του προσανατολισμού του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ), για να σταματήσει να αποτελεί παραμάγαζο της εκάστοτε κυβερνητικής πολιτικής, να μη στέλνει τους δικαιούχους στις δαγκάνες των τραπεζών και να μην ενισχύει τους μεγαλοεργολάβους, περνά μέσα από τον αγώνα για την εξασφάλιση σύγχρονης, φθηνής και ποιοτικής λαϊκής κατοικίας στους εργαζόμενους και τα πλατιά λαϊκά στρώματα. Αυτό ήταν το κεντρικό μήνυμα της χτεσινής πλατιάς σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας Οικοδόμων Ελλάδας, με θέμα τον ΟΕΚ.

Η παρουσία εκπροσώπων από δεκάδες ταξικά συνδικάτα ανέδειξε πως το ζήτημα της κατοικίας αποτελεί βασική προτεραιότητα και ξεχωριστό μέτωπο πάλης για το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα και αφορά κάθε εργαζόμενο, κάθε εργατική και λαϊκή οικογένεια.

Σε αυτό το πλαίσιο αποφασίστηκαν οι εξής κεντρικές πρωτοβουλίες:

Τη Δευτέρα 21 Μάρτη, μαζική διαμαρτυρία στο ΙΚΑ, απαιτώντας να αποδοθούν τα λεφτά που οφείλει στον Οργανισμό.

Την Τετάρτη 30 Μάρτη, μαζική παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας.

Μέσα στον Απρίλη, να οργανωθεί δυναμική παρέμβαση στα γραφεία του ΟΕΚ.

Σημειώνεται ότι σήμερα ο ΟΕΚ βρίσκεται σε μια μόνιμη απαξίωση, που συνδέεται με τις πολιτικές των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, σε δύο κατευθύνσεις:

Πρώτον, ο Οργανισμός βρίσκεται σε κατάσταση οικονομικού στραγγαλισμού, εξαιτίας της μη καταβολής των οφειλόμενων από το ΙΚΑ (σ.σ.: το οποίο επίσης, χάρη στις κυβερνητικές πολιτικές και την εισφοροδιαφυγή της μεγαλοεργοδοσίας, αιμορραγεί).

Δεύτερον, παγώνουν τα προγράμματα του ΟΕΚ και προσανατολίζονται, σε πρώτη φάση, στην κατάργηση των μικροδανείων που χορηγεί.

Να ανοίξει το ζήτημα της λαϊκής κατοικίας

Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Γιάννης Πάσουλας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Οικοδόμων Ελλάδας. «Μπορούμε», τόνισε, «με αιχμή την πάλη για να μην μπει λουκέτο στον Οργανισμό, για να μην παγώσουν έστω και αυτές οι παροχές, να ανοίξουμε συνολικότερα το ζήτημα της λαϊκής κατοικίας και της ανάγκης της δημιουργίας των προϋποθέσεων για την επίτευξη αυτού του στόχου. Η πάλη αυτή μπορεί να συμβάλει αποφασιστικά στη συγκέντρωση εργατικών - λαϊκών δυνάμεων στην κατεύθυνση της συνολικής ρήξης και ανατροπής με την εξουσία του κεφαλαίου».

Σε αυτή την κατεύθυνση, σημειώθηκε εισηγητικά, πρέπει να υπάρξουν δράσεις που θα στοχεύουν στη δημιουργία μετώπου γύρω απ' αυτό το ζήτημα. Τέτοιες είναι: Τα ΔΣ των σωματείων να συνεδριάσουν και να σχεδιάσουν τη δουλειά τους. Προτεραιότητα στα νέα ζευγάρια. Να καταγραφούν - όσο είναι δυνατόν - οι στεγαστικές ανάγκες κάθε περιοχής. Να μπουν στη μάχη και οι εργαζόμενοι του ΟΕΚ, που σήμερα ζουν στην ανασφάλεια, με την αγωνία του τι θα γίνει αύριο, αν ο Οργανισμός βάλει λουκέτο.

Το πλαίσιο πάλης, που αποφασίστηκε στη χτεσινή σύσκεψη, ανάμεσα στα άλλα, περιλαμβάνει:

-- Αμεση καταβολή από το ΙΚΑ των παρακρατηθέντων εισφορών και απόδοση όλων των τρεχουσών εισπράξεων.

-- Καμιά περικοπή των προγραμμάτων.

-- Να «ξεπαγώσουν» άμεσα όλα τα προγράμματα, εκτός του τραπεζικού δανεισμού.

-- Να ενισχυθεί το κατασκευαστικό πρόγραμμα του ΟΕΚ.

-- Να μην εκποιηθεί ούτε ένα τετραγωνικό μέτρο γης του Οργανισμού.

-- Να εξασφαλιστεί για τους εργαζόμενους του Οργανισμού μόνιμη και σταθερή δουλειά.

Ζήτημα του κάθε εργαζόμενου

Η συζήτηση που ακολούθησε ανέδειξε πως το θέμα κατοικίας αφορά το σύνολο της εργατιάς, των αυτοαπασχολούμενων, των αγροτών, της νεολαίας, των γυναικών.

Ενδεικτικά ο Στ. Σάρρης, από τη Γραμματεία του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών, τόνισε πως η ίδια πολιτική που διαλύει τον ΟΕΚ, είναι και αυτή που παραδίδει τις φοιτητικές εστίες στο κατασκευαστικό κεφάλαιο.

Η Μ. Λουκέρη - Γεωργαράκου, πολιτικός μηχανικός και εργαζόμενη στον ΟΕΚ, τόνισε πως το πρόβλημα έχει πάρει εκρηκτικές διαστάσεις. «Κάποτε», είπε, «φτιάχνονταν οικισμοί. Με τι κριτήρια φτιάχνονται αυτοί οι οικισμοί; Καταγράφονται οι πραγματικές ανάγκες πριν αποφασιστεί σε ένα μέρος να κατασκευαστούν σπίτια; Καταγράφηκαν οι πραγματικές ανάγκες της τοπικής κοινωνίας για κατοικία; Ποτέ δεν καταγράφηκαν. Πολλές φορές λειτουργεί το συμφέρον των εργολάβων να φτιαχτεί ένας οικισμός χωρίς να υπάρχουν καταγεγραμμένες ανάγκες για κατοικία».

Σημαντικές ήταν και μια σειρά από άλλες παρεμβάσεις, ενώ την εκδήλωση χαιρέτισε εκ μέρους του ΠΑΜΕ ο Χρήστος Κατσώτης.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν εκπρόσωποι από το Σύλλογο Κατοίκων Ολυμπιακού Χωριού, το Ηλιακό Χωριό Πεύκης, τους εργαζόμενους του ΟΕΚ. Επίσης, εκπρόσωποι από τα συνδικάτα καθαριστριών, ξύλου, ηλεκτροτεχνιτών, ηλεκτρολόγων, μισθωτών τεχνικών, λογιστών, Τύπου-χαρτιού, λιθογράφων, φαρμάκου, τροφίμων-ποτών, κλωστοϋφαντουργών, επισιτισμού, από το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών, την ΟΒΣΑ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Δράσεις και πλαίσιο πάλης για λαϊκή κατοικία και φοιτητική στέγη (2021-09-24 00:00:00.0)
Βάζουν λουκέτο στους Οργανισμούς Εργατικής Κατοικίας και Εστίας (2012-02-12 00:00:00.0)
Αλλη μια σκανδαλώδης απόφαση (2011-07-13 00:00:00.0)
Σήμερα η διαμαρτυρία στο υπουργείο Εργασίας (2011-02-22 00:00:00.0)
"Επιτήδειοι" και εντός ΟΕΚ! (1997-09-02 00:00:00.0)
Να προχωρήσει η δημοπράτηση (1996-08-08 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ