Σάββατο 12 Μάρτη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Αμεσα μέτρα προστασίας της ζωής των εργατών

Την επιτακτική ανάγκη να παρθούν άμεσα μέτρα για την προστασία της ζωής και της ακεραιότητας των εργαζομένων στα έργα και στις κατασκευές επισημαίνει η Γραμματεία Καρδίτσας του ΠΑΜΕ, σε ανακοίνωσή της για το νέο θανατηφόρο εργατικό ατύχημα, που σημειώθηκε προχτές το πρωί, με θύμα έναν 38χρονο εργάτη.

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται μεταξύ άλλων:

«Η εργατική τάξη θρηνεί άλλον ένα συνάδελφο, αυτή τη φορά στην Καρδίτσα. Επεσε από τον 4ο όροφο οικοδομής, στην οποία έκανε εργασίες ελαιοχρωματισμών, ενώ στην οικοδομή δεν υπήρχε κανένα μέτρο ασφάλειας. Είναι χαρακτηριστικό ότι αμέσως μετά το γεγονός άρχισαν να τοποθετούνται κάποια πρόχειρα περιφράγματα στις βεράντες των πρώτων ορόφων της οικοδομής. Το ΠΑΜΕ έχει επανειλημμένα καταγγείλει την παντελή έλλειψη μέτρων ασφάλειας στα κάθε είδους εργοτάξια, την πλήρη ασυδοσία της εργοδοσίας, αλλά "στου κουφού την πόρτα, όσο θέλεις βρόντα". Η έλλειψη υπαλλήλων στις Επιθεωρήσεις Εργασίας υπηρετεί άριστα αυτή την ασυδοσία της εργοδοσίας και θα έχει σαν συνέπεια και νέα θύματα στην εργατική τάξη».

«Την ευθύνη για την τραγική κατάσταση στα έργα και γενικότερα στις κατασκευές τη φέρουν ακέραια οι κυβερνήσεις του δικομματισμού, που κάνουν τα πάντα για να πλουτίζουν οι επιχειρηματίες σε βάρος ακόμα και της ζωής των εργατών. Είναι οι πρώτοι υπεύθυνοι και ηθικοί αυτουργοί στα εγκλήματα που γίνονται στους χώρους δουλειάς, για την έλλειψη μέτρων ασφάλειας και ελέγχων τήρησης όσων ελάχιστων ισχύουν. Πραγματικός ένοχος είναι συνολικά το κεφάλαιο και οι κυβερνήσεις που το υπηρετούν».

«Καλούμε όμως και όλους τους εργαζόμενους να αντιδράσουν και να μη διστάζουν να καταγγέλλουν αμέσως κάθε προσπάθεια τρομοκράτησής τους από την εργοδοσία για να δουλεύουν χωρίς μέτρα ασφάλειας.

Απαιτούμε: Εντατικοποίηση των ελέγχων στους χώρους δουλειάς, βαριά πρόστιμα στους παραβάτες και κυρίως διακοπή των εργασιών και αφαίρεση των αδειών τους. Να ενισχυθούν οι Επιθεωρήσεις Εργασίας με ειδικευμένο και έμπειρο προσωπικό. Να εξοπλιστούν οι μηχανισμοί ελέγχου με τα απαραίτητα και κατάλληλα όργανα για να είναι αποτελεσματικοί στη δουλειά τους. Δημιουργία κρατικού σώματος Τεχνικών Ασφαλείας και Γιατρών Εργασίας ενταγμένου στο δημόσιο σύστημα Υγείας. Κατάργηση των ιδιωτικών εξωτερικών υπηρεσιών προστασίας - πρόληψης και της ανάθεσης καθηκόντων Τεχνικών Ασφαλείας στους εργοδότες».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Νεκρός 58χρονος εργάτης που παρασύρθηκε από σκαπτικό (2020-11-13 00:00:00.0)
Εργάτες - θύματα της εντατικοποίησης και της ανυπαρξίας μέτρων προστασίας (2018-10-26 00:00:00.0)
Τραυματίστηκε σοβαρά εργάτης (2010-11-12 00:00:00.0)
Κρίσιμη η κατάσταση του 24χρονου (2010-05-20 00:00:00.0)
Είχε προειδοποιήσει για τους κινδύνους (2008-08-06 00:00:00.0)
Ενοχη η πολιτική της κυβέρνησης (2005-12-17 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ