Σάββατο 12 Μάρτη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΛΑΡΙΣΑ
Σήμερα ξεκινά το συνέδριο του Εργατικού Κέντρου

Σήμερα Σάββατο, στις 5 μ.μ., στην αίθουσα της ΔΕΥΑΛ ξεκινούν οι διήμερες εργασίες του 28ου Συνεδρίου του Εργατικού Κέντρου Λάρισας (ΕΚΛ) που θα ολοκληρωθούν αύριο το απόγευμα. Στο συνέδριο οι αντιπρόσωποι, που εξέλεξαν τα σωματεία της δύναμής του, θα αποτιμήσουν την τρίχρονη δράση και τις αδυναμίες του ΕΚΛ από το προηγούμενο συνέδριο, θα καθορίσουν τα νέα ταξικά καθήκοντά του για τα επόμενα τρία χρόνια και το διεκδικητικό πλαίσιο και θα εκλέξουν νέα Διοίκηση, ΕΕ και αντιπροσώπους για τη ΓΣΕΕ.

Οπως επισημάνθηκε σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου της διοίκησης του ΕΚΛ, το συνέδριο πραγματοποιείται σε μια περίοδο που η εργατική τάξη βιώνει ολοένα και πιο έντονα τις συνέπειες της καπιταλιστικής κρίσης και της βάρβαρης επίθεσης κυβέρνησης, κεφαλαίου, ΕΕ, σε όλα τα δικαιώματά της.

Οσον αφορά στη δράση του ΕΚΛ υπογραμμίστηκε πως την προηγούμενη τριετία, δρώντας με την καθοδήγηση του ΠΑΜΕ, του οποίου είναι ιδρυτικό μέλος, πρωτοστάτησε στην οργάνωση σημαντικών πανελλαδικών και τοπικών αγώνων, με τη συμμετοχή χιλιάδων εργαζομένων, με σύνθημα «την κρίση να πληρώσουν οι καπιταλιστές που την δημιούργησαν και όχι η εργατική τάξη», προβάλλοντας ταξικό διεκδικητικό πλαίσιο αιτημάτων για όλα τα προβλήματα της εργατικής - λαϊκής οικογένειας. Είχε πρωταγωνιστικό ρόλο στην ανάπτυξη της κοινής δράσης με τους αυτοαπασχολούμενους ΕΒΕ, τους μικρούς αγρότες, τους νέους και τις γυναίκες των λαϊκών στρωμάτων. Στο πλαίσιο αυτό πρωτοστάτησε στη συγκρότηση Λαϊκής Επιτροπής Αγώνα, στην οποία μαζί με το ΕΚΛ συμμετέχουν οι αγωνιστικές συσπειρώσεις του ΠΑΜΕ, της ΠΑΣΕΒΕ, της ΠΑΣΥ, του ΜΑΣ και η ΟΓΕ, με σκοπό την ανάπτυξη της κοινής δράσης και της κοινωνικής συμμαχίας εργατών, μικρών ΕΒΕ, αγροτών, νέων και γυναικών.

Και τονίστηκε ότι και ενόψει του Συνεδρίου του, το ΕΚΛ απευθύνει κάλεσμα συσπείρωσης και κοινού ταξικού αγώνα σε όλους εργαζόμενους. Καλεί σε γενικό ξεσηκωμό, οργάνωση και συγκέντρωση δυνάμεων για να βγουν οι εργαζόμενοι νικητές στον πόλεμο που τους έχουν κηρύξει κεφάλαιο, κυβέρνηση και τρόικα. Τονίζει, δε, ότι οι αγώνες της περασμένης χρονιάς αποτελούν σημαντική παρακαταθήκη, όμως πρέπει να δυναμώσουν. Στην επίθεση ενάντια στους εργαζόμενους το ΕΚΛ σημειώνει ότι η απάντηση πρέπει να είναι γερή οργάνωση σε κάθε χώρο δουλειάς με σωματειακές επιτροπές, επιτροπές αγώνα, με μαζικές εγγραφές στα συνδικάτα, με καλή οργάνωση των Συνδικάτων, με ηγεσίες που θα είναι αφοσιωμένες στα συμφέροντά τους και όχι στην εργοδοσία και στην εκάστοτε κυβέρνηση.

Σχετικά με τις πλειοψηφίες της ΓΣΕΕ, πολλών Ομοσπονδιών, Εργατικών Κέντρων και Σωματείων, το ΕΚΛ σημειώνει πως ούτε θέλουν, ούτε και μπορούν να ανταποκριθούν σε αυτό το καθήκον, ήταν και παραμένουν από τα πιο ενεργά τμήματα των κομμάτων που εφάρμοσαν και εφαρμόζουν αυτές τις βάρβαρες πολιτικές.

Στο συνέδριο - επισημάνθηκε στη συνέντευξη Τύπου - θα προταχθούν οι ταξικές διεκδικήσεις του ΠΑΜΕ, καθώς και η ανάγκη έντασης της πάλης για την αλλαγή των συσχετισμών σε συνδικαλιστικό και πολιτικό επίπεδο, ώστε να διαμορφωθούν οι συνθήκες για μια κεντρικά σχεδιασμένη οικονομία, με τα βασικά και συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής να είναι λαϊκή περιουσία, που θα λειτουργούν και θα παράγουν κάτω από τον εργατικό έλεγχο και με αποκλειστικό κριτήριο την κάλυψη των λαϊκών αναγκών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ