Τρίτη 15 Μάρτη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΤΑΘΜΟΣ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΟΚΙΒΩΤΙΩΝ ΣΤΟ ΙΚΟΝΙΟ
Εργάτης έχασε δύο δάχτυλα

Το ατύχημα έγινε στις 25 Φλεβάρη αλλά δε δημοσιοποιήθηκε...

Ενα εργατικό ατύχημα που κόστισε δύο δάχτυλα σε έναν εργάτη στον προβλήτα ΙΙ στο Σταθμό Εμπορευματοκιβωτίων (ΣΕΜΠΟ) στο Ικόνιο, έγινε γνωστό χτες. Ο άτυχος εργάτης έχασε τον μέσο και τον παράμεσο δάκτυλο του δεξιού του χεριού στις 25 Φλεβάρη, όμως το συγκεκριμένο περιστατικό δε δημοσιοποιήθηκε για ευνόητους λόγους. Η πληροφορία «ήρθε» στον «Ρ» χτες και είναι απόλυτα διασταυρωμένη, ενώ επίσης πληροφορίες αναφέρουν ότι τα εργατικά ατυχήματα σε αυτό το χώρο, τον οποίο η κινεζική πολυεθνική COSCO για την κερδοφορία της έχει καταντήσει ένα απέραντο εργασιακό γκέτο, φτηνών εργατικών χεριών και επικίνδυνων συνθηκών εργασίας, είναι συχνό φαινόμενο και βεβαίως αποκρύβονται.

Πιο συγκεκριμένα, πρόκειται για μηχανοτεχνίτη της ΣΕΠ (η θυγατρική που έχει συστήσει η COSCO), ο οποίος έχασε τα δάχτυλά του όταν μαζί με έναν ακόμα συνάδελφό του προσπαθούσαν να επισκευάσουν περονοφόρο ανυψωτικό μηχάνημα. Ο εργάτης μεταφέρθηκε στο Τζάνειο Νοσοκομείο Πειραιά.

Το νέο εργατικό ατύχημα στον προβλήτα II, που πλέον λυμαίνεται η COSCO, έρχεται να προστεθεί σε αυτό που είχε γίνει στις 13 Μάη του 2010 - λίγους μήνες αφότου είχε αναλάβει τον προβλήτα η πολυεθνική - όταν μπατάρισε και έπεσε στο έδαφος μηχάνημα ύψους 11 μέτρων με αποτέλεσμα να τραυματιστούν σοβαρά δύο χειριστές που προσπαθούσαν τότε να ...αυτοεκπαιδευτούν, ενώ καταγγελίες εργαζομένων κάνουν λόγο και για άλλους ακόμα σακατεμένους.

Οι ίδιες καταγγελίες αναφέρουν ότι η άγρια εκμετάλλευση που έχει επιβάλει η ΣΕΠ (COSCO) στον προβλήτα ΙΙ έχει φτάσει στο σημείο να έχουν εκμηδενιστεί όλα τα στοιχειώδη μέτρα προστασίας. Είναι εξακριβωμένο ότι εργαζόμενοι χωρίς τα ανάλογα προσόντα, διπλώματα και άδειες εργασίας, αναγκάζονται να δουλεύουν ως μηχανοτεχνίτες, τεχνικοί, χειριστές και πάει λέγοντας, με χαμηλό βέβαια μεροκάματο. Επιπλέον, υπάρχουν εργαζόμενοι που κανείς δε γνωρίζει τις σχέσεις εργασίας τους και το εάν είναι ασφαλισμένοι.

Συγκεκριμένα, στο χώρο εργάζονται περίπου 300 εργαζόμενοι. Το μεγαλύτερο μέρος από αυτούς είναι επινοικιασμένοι στη ΣΕΠ, από την εταιρεία «Διακίνηση ΑΕ», θυγατρική της κατασκευαστικής εταιρείας ΕΛΓΕΚΑ, η οποία με τη σειρά της είναι ένας από τους άμεσα ενδιαφερόμενους μαζί με την COSCO για το εμπορευματικό κέντρο του Θριάσιου Πεδίου. Η «Διακίνηση ΑΕ», ως εργολάβος, έχει και τρεις υπεργολάβους στους οποίους δουλεύουν εργαζόμενοι με άγνωστες σχέσεις εργασίας. Ομως, αυτό που επίσης έχει εξακριβωθεί είναι ότι οι εργαζόμενοι που έχουν προσληφθεί από τους υπεργολάβους δεν έχουν μόνιμη σταθερή εργασία με πλήρη εργασιακά δικαιώματα και ότι δουλεύουν μόνο όταν έχει καράβι. Δηλαδή, μπορεί να δουλέψουν μία ή δύο μέρες τη βδομάδα (ειδοποιούνται τηλεφωνικά) και βέβαια θα πληρωθούν για τις μέρες που εργάστηκαν!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ