Τρίτη 15 Μάρτη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΥΓΕΙΑ
ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΓΙΑΤΡΩΝ
Κατέθεσε πλαίσιο δράσης και διεκδίκησης 15 σημείων

Το πλαίσιο κατατέθηκε στην έκτακτη Γενική Συνέλευση του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου

Ο νόμος 3918/2.3.2011 ΦΕΚ 31 Α' «Διαρθρωτικές αλλαγές στο Σύστημα Υγείας και άλλες διατάξεις», που ψήφισε πρόσφατα η κυβερνητική πλειοψηφία στη Βουλή, δεν πρέπει να νομιμοποιηθεί στη συνείδηση των μισθωτών γιατρών, των αυτοαπασχολούμενων, όλων των εργαζομένων. Αντίθετα, τώρα χρειάζεται να ενισχυθεί η δράση των γιατρών μαζί με όλους τους εργαζόμενους, τους μικρούς επαγγελματοβιοτέχνες, τους φτωχούς αγρότες, τους νέους για να εμποδίσουν την εφαρμογή των μέτρων.

Με αυτή την κεντρική ιδέα και με μια δέσμη 15 προτάσεων για διεκδίκηση, προσήλθε η Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση (ΔΗΠΑΚ) Γιατρών στην έκτακτη Γενική Συνέλευση του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ), που έγινε το περασμένο Σάββατο στην Αθήνα. Στον αντίποδα του πλαισίου της ΔΗΠΑΚ διατυπώθηκαν ακόμα δύο πλαίσια: Ενα απ' την πλειοψηφία του Διοικητικού Συμβουλίου του ΠΙΣ - ήτοι την ΠΑΣΚ και την ΠΑΝΔΗΚΙ - και ένα απ' το λεγόμενο Πανιατρικό Αγωνιστικό Μέτωπο, που υποστηρίχτηκε απ' τη ΔΗΚΙ, την Αγωνιστική Ενότητα Γιατρών (ΑΕΓ) και την Αριστερή Ριζοσπαστική Συνεργασία Ιατρών (ΑΡΣΙ). Παρά τις φραστικές αντιπαραθέσεις μεταξύ των δύο «μετώπων», στην ουσία και τα δύο πλαίσια έρχονται σε αντίθεση τόσο με τις εκρηκτικές λαϊκές ανάγκες όσο και με τα συμφέροντα της πλειοψηφίας των γιατρών, καθώς μεταξύ των άλλων επικεντρώνονται στην υπογραφή συλλογικών συμβάσεων για την κατά πράξη και περίπτωση αμοιβή με το νέο κεντρικό όργανο που προβλέπει ο νόμος της κυβέρνησης.

Τα 15 σημεία της ΔΗΠΑΚ

«Αυτό που ονομάζει η κυβέρνηση "ενιαία Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας" αποτελείται από το υπάρχον συνονθύλευμα, στο οποίο θα προστεθούν και οι κοινοπραξίες γιατρών ή και επιχειρηματιών που θα λειτουργούν τα σημερινά υποκαταστήματα του ΙΚΑ, τα δημοτικά ιατρεία, οι ΜΚΟ, που θα λειτουργούν με επιχειρηματικά κριτήρια, κάτω από την ομπρέλα του νεοδημιουργηθέντος Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ)», υπογραμμίζει η ΔΗΠΑΚ Γιατρών και προτάσσει για διεκδίκηση:

1. Ενιαίο, καθολικό, αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύγχρονο σύστημα Υγείας - Πρόνοιας και Επείγουσας Ιατρικής, πανελλαδικά ανεπτυγμένο, σύγχρονα εξοπλισμένο, δημόσιο - δωρεάν ΕΚΑΒ.

2. Το πρωτοβάθμιο επίπεδο Υγείας, του αποκλειστικά δημόσιου δωρεάν κρατικού συστήματος Υγείας - Πρόνοιας, να λειτουργεί με πυρήνα το δημόσιο Κέντρο Υγείας με τα παραρτήματά του και τις κινητές μονάδες του, στο οποίο θα έχουν ενταχθεί όλες οι εξωνοσοκομειακές υπηρεσίες Υγείας, όλων των ασφαλιστικών ταμείων. Να αναπτύσσεται σε κάθε χωριό, πόλη και δήμο, με κριτήρια πληθυσμιακά, γεωγραφικά, επιδημιολογικά κ.ά., σύμφωνα με τις λαϊκές ανάγκες.

3. Η χρηματοδότηση να γίνεται αποκλειστικά από το κράτος και την εργοδοσία με κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης στην Υγεία - Πρόνοια. Να φορολογηθεί το κεφάλαιο (45%).

4. Να προσληφθεί στο δημόσιο - κρατικό σύστημα όλο το απαραίτητο προσωπικό (υγειονομικό, διοικητικό, τεχνικό, βοηθητικό κ.λπ.) με σχέση εργασίας μόνιμης, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης.

5. Κατάργηση εισφορών για τον κλάδο Υγείας. Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, σταθερός ημερήσιος χρόνος εργασίας, 5ήμερο 6ωρο και μία εφημερία το πολύ τη βδομάδα. Αυξήσεις στους μισθούς, 1.700 ευρώ για τον νεοεισερχόμενο ειδικευόμενο και 1.800 ευρώ για τον επιμελητή Β'.

6. Αμεση μονιμοποίηση όλων των επικουρικών και συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

7. Κατάργηση των 5 ευρώ και κάθε πληρωμής, συμμετοχής για ιατρικές και εργαστηριακές, φάρμακα και θεραπείες στις δημόσιες μονάδες Υγείας.

8. Αμεσα να απαγορευτούν οι συμβάσεις ανάμεσα στο δημόσιο τομέα και τα ασφαλιστικά ταμεία και στον ιδιωτικό τομέα. Να κοινωνικοποιηθούν όλες όσες επιχειρηματικές μονάδες Υγείας πληρούν τους όρους και προϋποθέσεις για σύγχρονη, ποιοτική λειτουργία τους.

9. Δημιουργία κρατικού φορέα έρευνας, παραγωγής και διάθεσης φαρμάκου και βιοϊατρικής τεχνολογίας.

10. Μείωση της αναμονής για την ειδικότητα. Εως ότου μηδενιστεί, ο χρόνος αυτός να είναι συντάξιμος, με πλήρη ασφαλιστική κάλυψη και επιδότηση στο 80% του βασικού μισθού. Οχι στις εξετάσεις και σε κάθε είδους φραγμούς για την έναρξη της ειδικότητας. Ουσιαστική συστηματική εκπαίδευση κατά την ειδικότητα. Η ειδίκευση των γιατρών αποκλειστική ευθύνη του κράτους, καμία συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα.

11. Με αποκλειστική κρατική ευθύνη και χρηματοδότηση δωρεάν εκπαίδευση, επιμόρφωση όλων των γιατρών, παροχή συγγραμμάτων, συμμετοχή σε επιστημονικά συνέδρια. Αποσύνδεση της εκπαίδευσης των ιατρών από τις επιχορηγήσεις των φαρμακευτικών εταιρειών.

12. Απαλλαγή από τους φόρους για οικογενειακό εισόδημα 40.000 ευρώ το χρόνο και 5.000 επιπλέον για κάθε παιδί.

13. Να υπολογίζονται στη φορολογία τα έξοδα για δαπάνες σε ΔΕΗ, ΟΤΕ, νερό κλπ.

14. Αμεση πληρωμή των χρεωστούμενων των Ταμείων με χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, έντοκα σε όλους τους συμβεβλημένους γιατρούς.

15. Ολοι οι αυτοαπασχολούμενοι να ενταχθούν στο δημόσιο σύστημα Υγείας, με 1.800 ευρώ κατώτερο μισθό και με ανάλογες αυξήσεις σύμφωνα με τα χρόνια προϋπηρεσίας του καθενός, με μόνιμη, πλήρη και αποκλειστική απασχόληση και σύγχρονα δικαιώματα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κάλεσμα συμπόρευσης στις κάλπες και στους αγώνες(2019-02-21 00:00:00.0)
Ψήφο στη ΔΗΠΑΚ Γιατρών(2009-12-17 00:00:00.0)
ΕΝΙΑΙΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ με κεντρικό σχεδιασμό, αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν(2008-12-02 00:00:00.0)
Κάλεσμα σε πλατιά συσπείρωση για την ανατροπή των συσχετισμών(2008-05-25 00:00:00.0)
Αγωνιστικό μήνυμα(2001-07-13 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ