Πέμπτη 17 Μάρτη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ
Σε διαβούλευση το σχέδιο νόμου

Αφού κατάργησαν ή υποβάθμισαν τις όποιες υπάρχουσες κοινωνικές και προνοιακές δομές, τώρα η κυβέρνηση τις παραδίδει στην επιχειρηματικότητα
Αφού κατάργησαν ή υποβάθμισαν τις όποιες υπάρχουσες κοινωνικές και προνοιακές δομές, τώρα η κυβέρνηση τις παραδίδει στην επιχειρηματικότητα
Το σχέδιο νόμου που θεσμοθετεί την επιχειρηματική δραστηριότητα σε ευαίσθητους κοινωνικούς τομείς με τίτλο «Θεσμοθέτηση της Κοινωνικής Οικονομίας και της Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας», τέθηκε χθες σε δημόσια διαβούλευση. Σύμφωνα με το υπουργείο, «δημιουργείται μια νέας μορφής "κοινωνική αγορά" γύρω από προϊόντα και υπηρεσίες κοινωνικού χαρακτήρα, που είναι απαραίτητα σε μια περίοδο κρίσης», δηλαδή εμπορευματοποιούνται και υποβαθμίζονται παραπέρα αυτές οι υπηρεσίες.

Με το σχέδιο νόμου θεσμοθετούνται οι Φορείς Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας και οι Φορείς Κοινωνικής Οικονομίας. Παράλληλα, δημιουργείται μια νέα συνεταιριστικού τύπου επιχείρηση, η Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση (Κοιν. Σ. Επ.). Οπως αναφέρεται, φορείς κοινωνικής οικονομίας και επιχειρηματικότητας είναι αυτοί, που με επιχειρηματική δραστηριότητα προάγουν «την κοινωνική ωφέλεια και την κοινωνική προσφορά, έχοντας ως αποκλειστικό τους καταστατικό σκοπό την παροχή αγαθών και υπηρεσιών κοινωνικού σκοπού είτε υποστηρίζοντας κοινωνικό ή συλλογικό σκοπό μέσω των επιχειρηματικών τους δράσεων». Ως συλλογικοί σκοποί νοούνται «ιδίως οι πολιτιστικές, οι περιβαλλοντικές, οι οικολογικές δραστηριότητες, η ανάδειξη τοπικών προϊόντων, οι παροχές κοινωνικών υπηρεσιών».

Υποτίθεται ότι μέσα από τη σύσταση τέτοιων επιχειρήσεων θα ωφεληθούν οι άνεργοι, οι οποίοι - όπως περιγράφει το σχέδιο νόμου - θα γίνουν ...επιχειρηματίες και θα ασφαλίζονται στην 1η ασφαλιστική κατηγορία του ΟΑΕΕ (σ.σ. 210,71 ευρώ το μήνα για σύνταξη και ασθένεια). Στην πραγματικότητα, ανοίγει και επίσημα ο δρόμος για τη μεγαλύτερη διείσδυση των επιχειρηματικών ομίλων σε αυτούς τους τομείς «συλλογικού συμφέροντος». Επιπλέον, αυτές οι επιχειρήσεις θα απολαμβάνουν κίνητρα, όπως ότι δεν υπόκεινται σε φορολογία εισοδήματος για το ποσοστό των κερδών της και μειωμένες κατά 50% αναλογούσες ασφαλιστικές εισφορές Κλάδου Σύνταξης.

Ανάλογα με τον ειδικότερο σκοπό τους, τόσο οι Φορείς Κοινωνικής Οικονομίας, όσο και οι Φορείς Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας διακρίνονται στις εξής κατηγορίες:

-- Συλλογικού Σκοπού: Δράσεις που προάγουν το τοπικό, συλλογικό συμφέρον, την προώθηση της απασχόλησης, την ενδυνάμωση της τοπικής ή περιφερειακής ανάπτυξης και την εξασφάλιση της κοινωνικής συνοχής.

-- Ενταξης: Ενταξη στην οικονομική και κοινωνική ζωή και στην αγορά εργασίας Ευπαθών Ομάδων Πληθυσμού. Τουλάχιστον το 40% των ατόμων που εργάζονται στην Κοιν. Σ. Επ. με αμειβόμενη εργασία πρέπει να προέρχεται από ευάλωτες ομάδες.

-- Κοινωνικής Φροντίδας: Παροχή προϊόντων και υπηρεσιών προνοιακού χαρακτήρα σε συγκεκριμένες ομάδες πληθυσμού, όπως οι ηλικιωμένοι, οι γυναίκες, τα βρέφη, τα παιδιά, τα άτομα με αναπηρίες, οι χρόνια ασθενείς.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ