Σάββατο 19 Μάρτη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤΥΧΕΡΑ ΠΑΙΓΝΙΔΙΑ
Περνάνε στα χέρια επιχειρηματικών ομίλων

Η παράδοση του τζόγου στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους βρίσκεται πίσω από την περιβόητη «νομιμοποίηση» της ομώνυμης αγοράς, που επιχειρεί η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Χθες το σχετικό νομοσχέδιο εισήλθε προς ψήφιση στη Βουλή, προκειμένου οι μεγαλοτζογαδόροι να ενδυθούν με την επίσημη αστική νομιμότητα.

Τι προβλέπει το συγκεκριμένο νομοσχέδιο; Τη δυνατότητα να «σπείρουν» σε όλη την ελληνική επικράτεια 30.000 «φρουτάκια», ένα μέρος των οποίων θα διαχειρίζεται ο ΟΠΑΠ και τα υπόλοιπα θα παραχωρηθούν σε μεγάλους επιχειρηματικούς όμιλους.

Για το σκοπό αυτό θα δοθούν, μέσω διεθνούς πλειοδοτικού διαγωνισμού, έως 10 άδειες και σε κάθε άδεια θα αντιστοιχεί ανάλογος αριθμούς παιγνιομηχανών (φρουτάκια). Ητοι 3.000 «φρουτάκια» για κάθε άδεια. Η προκήρυξη, βέβαια, του διαγωνισμού είναι προσχηματική, καθώς εδώ και καιρό ακούγονται τα ονόματα των ενδιαφερομένων που θέλουν να εισέλθουν στην αγορά του τζόγου.

Δίπλα στα ονόματα παραδοσιακών «παικτών» - όπως ο όμιλος Κόκκαλη που έχει δημιουργήσει προνομιακές σχέσεις με τους ελεγχόμενους από το κράτος οργανισμούς τυχερών παιγνιδιών - ενδιαφέρον έχουν δείξει επιχειρηματίες από το χώρο των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, των κατασκευών και της Ενέργειας. Μάλιστα, για να πετάξουν απ' έξω τους ανεπιθύμητους μικροτζογαδόρους, έχουν θεσπίσει αυστηρούς όρους για τη συμμετοχή στο διαγωνισμό, καθώς προβλέπεται ότι σε αυτόν θα μπορούν να συμμετάσχουν μόνον Ανώνυμες Εταιρείες με καταβεβλημένο κεφάλαιο 400.000 ευρώ και προσκόμιση εγγυητικής επιστολής ύψους 200.000.

Πέραν τούτου προβλέπεται προκήρυξη και νέου διαγωνισμού για τη χορήγηση 15 έως και 50 αδειών διενέργειας τυχερών παιγνιδιών μέσω διαδικτύου (internet) με ανάλογους αυστηρούς όρους συμμετοχής σ' αυτόν. Οπως ήδη σημειώσαμε, το σχέδιο νόμου είναι κομμένο και ραμμένο στα μέτρα των μεγάλων επιχειρήσεων του τζόγου.

Το ζωηρό ενδιαφέρον των συμμετεχόντων εξηγείται, αν λάβουμε υπόψη ότι η αγορά του τζόγου, νόμιμου και παράνομου, αντιστοιχεί σε 10 δισ. ευρώ! (στοιχεία υπουργείου Οικονομικών). Από τη χρυσοφόρα αυτή πίτα, τη μερίδα του λέοντος τη διεκδικούν φυσικά οι επιχειρηματίες, ενώ σημαντικά είναι και τα οφέλη του κράτους. Το τελευταίο προβλέπει ότι το 2011 θα βάλει στα ταμεία του 700 εκατ. ευρώ, τα οποία θα προέλθουν από την παραχώρηση των αδειών και τη συμμετοχή στα κέρδη των επιχειρήσεων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ