Σάββατο 19 Μάρτη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΚΑΘΑΡΙΣΤΟ ΕΓΧΩΡΙΟ ΠΡΟΪΟΝ
Ρεκόρ πτώσης της μεταπολεμικής περιόδου

Η μεγαλύτερη πτώση της παραγωγής στη διάρκεια της μεταπολεμικής περιόδου σημειώθηκε το δ' τρίμηνο του 2010 και πρόκειται για ενδεικτικό στοιχείο του μεγάλου βάθους της κρίσης, με την οποία είναι αντιμέτωπος ο ελληνικός καπιταλισμός.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της στατιστικής αρχής, το δ' τρίμηνο του 2010, το ΑΕΠ της χώρας, σε ετήσια βάση, μειώθηκε εντυπωσιακά κατά 6,6%. Τα προηγούμενα τρίμηνα είχε μειωθεί κατά 5,1%, 5% και 0,7%, ενώ η υποχώρηση της οικονομικής δραστηριότητας, με μικρότερους όμως ρυθμούς, αγκαλιάζει και το 2009, έτος εκδήλωσης της οικονομικής κρίσης.

Η μεγάλη υποχώρηση του ΑΕΠ το δ' τρίμηνο οφείλεται στην αντίστοιχη μεγάλη μείωση των καταναλωτικών δαπανών και των επενδύσεων. Οι καταναλωτικές δαπάνες μειώθηκαν κατά 6,7%, με τις δαπάνες των νοικοκυριών να υποχωρούν κατά 8,6% και τις δημόσιες δαπάνες κατά 1,9%. Φυσικά η καθίζηση των ιδιωτικών δαπανών κατά ένα μέρος οφείλεται στην οικονομική κρίση (άνοδος της ανεργίας), ο σημαντικότερος όμως παράγοντας είναι η εφαρμογή του βάρβαρου μνημονίου, το οποίο κατεδάφισε μισθούς και συντάξεις, ενώ εκτόξευσε τα φορολογικά βάρη, μέσω της αύξησης των έμμεσων φόρων. Οι ακαθάριστες επενδύσεις σημείωσαν μεγάλη πτώση, 19,4%, με τις επενδύσεις παγίου κεφαλαίου να υποχωρούν κατά 7,6%.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ