Σάββατο 19 Μάρτη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤΕΕ
Καταγγελία για καρτέλ στα οικοδομικά υλικά

Για «ολιγοπώλια - καρτέλ» που δρουν ανεξέλεγκτα στο χώρο των οικοδομικών υλικών, κάνει λόγο με ανακοίνωσή του το ΤΕΕ, με αφορμή τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, σύμφωνα με τα οποία το Γενάρη του 2011 αυξήθηκε κατά 3,9% ο δείκτης τιμών υλικών κατασκευής νέων κτιρίων κατοικιών, σε σχέση με τον περσινό αντίστοιχο μήνα.

Οπως σημειώνεται στην ανακοίνωση, η αύξηση αυτή είναι μεγαλύτερη σε σχέση με εκείνη που είχε καταγραφεί το Γενάρη του 2010 και η οποία ήταν 1,5%, σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2009, γεγονός που σημαίνει ότι όσο περισσότερο μειώνεται η οικοδομική δραστηριότητα, τόσο περισσότερο αυξάνονται οι τιμές των καρτέλ δομικών υλικών.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μεταξύ Γενάρη 2011 και Γενάρη 2010 οι τιμές σωλήνων χαλκού αυξήθηκαν κατά 25,1%, του σιδηρού οπλισμού 16,3%, των χάλκινων αγωγών κατά 15,7% και των πλαστικών - συνθετικών σωλήνων και εκείνων που κατασκευάζονται από ινοτσιμέντο κατά 13,4%.

Και ο χορός των ανατιμήσεων «καλά κρατεί». Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, το Γενάρη οι τιμές των υλικών κατασκευής νέων κτιρίων κατοικιών αυξήθηκαν κατά 0,6% σε σχέση με το Δεκέμβρη του 2010 (δηλαδή μόλις σε ένα μήνα), με τη μεγαλύτερη αύξηση να καταγράφεται στους σωλήνες χαλκού κατά 3,5%, στους χάλκινους αγωγούς κατά 3%, στα τούβλα κατά 2,6%, στο σιδηρό οπλισμό κατά 1,5% κ.λπ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ