Σάββατο 19 Μάρτη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΚΑΠ 2013 - 2020
Αντιαγροτικό κείμενο συμπερασμάτων

Αλλο ένα βήμα στην κατεύθυνση της ψήφισης της αναθεώρησης της ΚΑΠ για το 2013 - 2020 έκανε το Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ στην τελευταία συνεδρίασή του. Ψηφίστηκε ένα κείμενο συμπερασμάτων στο πλαίσιο των αντιαγροτικών κατευθύνσεων που δόθηκε από την Κομισιόν και επιβάλλει η «Στρατηγική της ΕΕ 2020».

Στα συμπεράσματα της Προεδρίας τονίζεται ότι «η μεταρρύθμιση της ΚΑΠ πρέπει να ακολουθεί τις γενικές γραμμές πολιτικής που ορίζονται στη Στρατηγική ΕΕ 2020, έτσι ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί στις νέες αλλά και τις αναδυόμενες προκλήσεις». Το κείμενο αναγνωρίζει επίσης «την ανάγκη να καταστεί δικαιότερη η εισοδηματική στήριξη στο μέλλον, αλλά με σεβασμό πάντοτε των συνολικών δημοσιονομικών πλαισίων και την αποφυγή αδικαιολόγητων διαταραχών που προκαλούνται από μεγάλης κλίμακας αναπροσαρμογή». Επίσης γίνεται λόγος προσαρμογής στις κλιματικές αλλαγές, ενώ επίσης τίθεται και θέμα να μην μπει όριο στην καταβολή επιδοτήσεων για τις πολύ μεγάλες εκμεταλλεύσεις.

Οι κατευθύνσεις που δίνονται είναι πέρα για πέρα αντιαγροτικές και αντιλαϊκές. Πίσω από τις διατυπώσεις του κειμένου συμπερασμάτων κρύβεται η ένταση της ακολουθούμενης αντιαγροτικής πολιτικής σε βάρος των μικρομεσαίων αγροτών. Η ανταπόκριση της ΚΑΠ στις νέες και αναδυόμενες προκλήσεις σημαίνει μείωση της χρηματοδότησης για το γεωργικό τομέα σε όφελος των μονοπωλίων. Η ΕΕ, ως περιφερειακή ιμπεριαλιστική δύναμη, και από αυτή την αναθεώρηση της ΚΑΠ, προωθεί το στρατηγικό της στόχο για αύξηση της ανταγωνιστικότητας και επιχειρηματικότητας μέσα από την οικονομική μεγέθυνση, προκειμένου να διεκδικεί νέες αγορές και κερδοφορία. Επιδιώκει, λοιπόν, την ισχυροποίηση και την κυριαρχία της μεγάλης αγροτικής καπιταλιστικής εκμετάλλευσης και την καταστροφή της μικρής και μεσαίας ιδιοκτησίας. Η αναφορά για δικαιότερη εισοδηματική στήριξη σημαίνει ότι οι επιδοτήσεις θα περιφερειοποιηθούν και θα μειωθούν όσον αφορά την Ελλάδα μέχρι και 30% κατά μέσο όρο, και αυτό που προτείνεται πλέον σχετικά είναι να υπάρξει ένα μεταβατικό στάδιο.

Η μικρομεσαία αγροτιά δεν έχει να κερδίσει τίποτα από αυτή την πολιτική και καλείται να αγωνιστεί για την ανατροπή της.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ