Τετάρτη 5 Γενάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ
«Πολιτιστική» βαρβαρότητα

Προτάσεις για την πολιτιστική αναβάθμιση της Αθήνας παρουσίασε, με άρθρο του στα «Νέα», ο Θ. Πάγκαλος. Οπα (!) και ειδικός επί των πολιτιστικών ο Θόδωρος - τρέμε Παπαζώη... - και τον είχαμε συνηθίσει ως εξπέρ στην εξωτερική πολιτική, έστω κι αν την «πάτησε» με τον Οτσαλάν και τον ξωπέταξε ως αποδιοπομπαίο τράγο, απ' την κυβέρνηση, ο Κ. Σημίτης. Φαίνεται ότι έχει πολλών ειδών ταλέντα κι αυτό ας το λάβει υπόψη του ο πρωθυπουργός, αν κι όποτε αποφασίσει ανασχηματισμό.

Σωστές οι προτάσεις του Θ. Πάγκαλου για δημιουργία Βιβλιοθήκης, Πινακοθήκης και Αρχαιολογικού Μουσείου στην πρωτεύουσα. Ερχονται, όμως, με μεγάλη καθυστέρηση και, μάλλον, αποτελούν κριτική στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, που βρίσκεται επί 17 χρόνια στην εξουσία και αυτοκριτική του, καθότι επί πολλά χρόνια υπουργός της. Εν πάση περιπτώσει «κάλλιο αργά, παρά ποτέ» και «μπράβο στον Θόδωρο», αλλά φοβούμαστε ότι οι προτάσεις του δε θα ληφθούν υπόψη απ' την κυβέρνηση, η οποία δε φαίνεται να ενδιαφέρεται για τον πολιτισμό.

Ευκαιρίας δοθείσης, όμως, με τις προτάσεις του Θ. Πάγκαλου, ας δούμε πώς αντιλαμβάνεται τον πολιτισμό η κυβέρνηση. Και μόνο οι «κιτς» εκδηλώσεις που διοργάνωσαν το υπουργείο Πολιτισμού και ο δήμαρχος της Αθήνας για το μιλένιουμ - οι οποίες, μάλιστα, κόστισαν δισεκατομμύρια που θα κληθούν να πληρώσουν οι Ελληνες φορολογούμενοι - δείχνουν το πώς αντιλαμβάνονται τον πολιτισμό οι κυβερνώντες.

Και, βεβαίως, το γεγονός ότι ως πολιτισμός εμφανίζεται παν ό,τι σχετίζεται με την τηλεοπτική βιομηχανία της ευτέλειας, της προχειρότητας, του φτηνού εντυπωσιασμού και του αποπροσανατολισμού, αποδεικνύει πως κάθε άλλο, παρά για τον γνήσιο πολιτισμό ενδιαφέρονται οι αρμόδιοι. Αντιθέτως, προβάλλουν τον πολιτισμό δημιουργώντας και δείχνοντας ως «πολιτιστικά πρότυπα», συγγραφείς της οκάς που υμνούν την εξουσία, κινηματογραφιστές της μίμησης των αμερικάνικων «προτύπων», εικαστικούς των ορνιθοσκαλισμάτων, αοιδούς κουνάμενους - σεινάμενους στα «πάλκα» των «μπουζουκομάγαζων» και στα «ιν» μπαράκια των ναρκωτικών, μοντελίστ της παρακμάζουσας μόδας και τοπ - μόντελ της πασαρέλας, συντελώντας έτσι στην πολιτιστική υποβάθμιση που φαίνεται πλέον «διά γυμνού οφθαλμού», ως επιστέγασμα της ιδεολογικής απαξίας και της κοινωνικής σαπίλας στον τόπο μας.

Επιπλέον, δε, γίνεται προσπάθεια ν' αφανιστούν και πολιτιστικές δημιουργίες, οι οποίες συντελέστηκαν στα προηγούμενα - προ «εκσυγχρονισμού» - χρόνια και δεν μπορούν να ενταχθούν στο γενικότερο κλίμα «πολιτιστικής» βαρβαρότητας που επικρατεί.

Χαρακτηριστικό το παράδειγμα της Λάρισας, όπου επί δημαρχίας του αείμνηστου Αριστείδη Λαμπρούλη, επήλθε πολιτιστική αναγέννηση - με τη δημιουργία του «Θεσσαλικού Θεάτρου», της «Δημοτικής Πινακοθήκης», του «Δημοτικού Ωδείου», του «Αρχαιολογικού - Βυζαντινού Μουσείου», του «Μεσογειακού Φεστιβάλ Νέων Κινηματογραφιστών» κ.ά. - και στην οποία τώρα γίνεται προσπάθεια όλα αυτά τα πολιτιστικά επιτεύγματα ν' αφυδατωθούν ή και να εκλείψουν.

Βεβαίως, παρά και ενάντια στην αντιπολιτιστική πολιτική της κυβέρνησης, υπάρχουν πολλές και σημαντικές εστίες γνήσιας πολιτιστικής δημιουργίας και καλλιτεχνικής αντίστασης στη χώρα μας, οι οποίες, όμως, δρουν υπό αντίξοες συνθήκες και, ενίοτε, υπό διωγμόν.

Είναι η θεατρική τέχνη που «δουλεύει» σε υπόγεια και άλλα μικρά θεατράκια, με πρωταγωνιστές όχι τόσο διάσημους, αλλά, οπωσδήποτε, ταλαντούχους και πολλά υποσχόμενους ηθοποιούς, η μουσική του Μίκη Θεοδωράκη, άλλων μεγάλων μουσικών και νέων δημιουργών που δε γίνεται να εξαφανιστεί παρά τον αποκλεισμό της από τα κρατικά και ιδιωτικά ΜΜΕ, η εικαστική αγωνία άσημων, πλην άξιων καλλιτεχνών, που ψάχνει να βρει τους χώρους προβολής της, η ερασιτεχνική καλλιτεχνική δημιουργία που εμφιλοχωρεί στα ταλέντα των απλών και ευαίσθητων ανθρώπων του λαού μας.

Αυτός ο γνήσιος πολιτισμός, που βρίσκεται υπό διωγμόν από τους κυβερνώντες και το «λάιφ στάιλ» της πολιτιστικής «μόδας», θα βγει στο τέλος νικητής.


Παύλος ΡΙΖΑΡΓΙΩΤΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ