Τετάρτη 5 Γενάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ
Τελευταία η παγωμένη νύχτα για 65χρονο

Σπάει ο πάγος τις επόμενες μέρες

Την τελευταία του πνοή μέσα στην παγωνιά και την εγκατάλειψη άφησε χθες ένας 65χρονος ρακοσυλλέκτης, που ζούσε στον Πεντάλοφο Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για τον Βασίλη Γερούδη, που το τελευταίο διάστημα είχε βρει καταφύγιο σε παλιά παράγκα λατομείου έξω από τον Πεντάλοφο, στο 18ο χιλιόμετρο Θεσσαλονίκης - Κιλκίς. Σύμφωνα με την εκτίμηση του ιατροδικαστή Σαμουήλ Ντούκου Τζάου, ο θάνατος του 65χρονου οφείλεται στην ιδιαίτερα μεγάλη πτώση της θερμοκρασίας, κυρίως κατά τις νυχτερινές ώρες.

Με την ίδια ένταση συνεχίζεται ο παγετός που πλήττει τις τελευταίες μέρες τη Μακεδονία και τη Θράκη. Ενδεικτικό του ψύχους που επικρατεί σε όλη την περιοχή είναι το γεγονός ότι η θερμοκρασία στην Καστοριά παρέμεινε και χθες κοντά στους -15 βαθμούς, ενώ στο Νευροκόπι της Δράμας ο υδράργυρος «έπιασε κόκκινο», φτάνοντας στους -18 βαθμούς Κελσίου. Αλλά και στις περισσότερες περιοχές της Μακεδονίας, κυρίως της Δυτικής, ο υδράργυρος ακόμη και τις μεσημεριανές ώρες παρέμενε υπό του μηδενός.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας, στη Θεσσαλονίκη η θερμοκρασία έπεσε στους -4 βαθμούς Κελσίου. Στη Φλώρινα, στα Γρεβενά και την Καστοριά, λόγω του παγετού, οι αντιολισθητικές αλυσίδες είναι απαραίτητες για τις μετακινήσεις στο οδικό δίκτυο. Στη Φλώρινα αντιολισθητικές αλυσίδες χρειάζονται σε ολόκληρο το επαρχιακό και εθνικό οδικό δίκτυο. Στα Γρεβενά αλυσίδες χρειάζονται οι οδηγοί που θα κινηθούν στο ορεινό επαρχιακό δίκτυο, ενώ στην Καστοριά η Τροχαία προειδοποιεί πως αντιολισθητικές χρειάζονται οι οδηγοί που θα κινηθούν στην επαρχιακή οδό Καστοριάς προς Βίγλα και Βίτσι.

Στο Νομό Θεσσαλονίκης, χτες το πρωί αλυσίδες χρειάζονταν οι οδηγοί που κινούνταν προς Χορτιάτη, Αγιο Βασίλειο και Φύλιρο, ενώ όλη την ημέρα το κρύο ήταν τσουχτερό, αφού η θερμοκρασία δεν ξεπέρασε τους 0 βαθμούς Κελσίου. Στην Κεντρική, Ανατολική Μακεδονία και Θράκη δεν παρουσιάστηκαν ιδιαίτερα προβλήματα στα οδικά δίκτυα, ενώ, κατά τη διάρκεια της ημέρας, είχαμε ηλιοφάνεια και τσουχτερό κρύο. Πάντως, οι αστυνομικές διευθύνσεις παρά τη σχετική ύφεση που παρουσιάζεται συνιστούν στους οδηγούς που θα κινηθούν στις συγκεκριμένες περιοχές και ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της νύχτας και νωρίς το πρωί να έχουν απαραίτητα μαζί τους αντιολισθητικές αλυσίδες, να οδηγούν αργά και να αποφεύγουν τα απότομα φρεναρίσματα.

Χωρίς προβλήματα πραγματοποιήθηκαν οι πτήσεις από και προς το αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης, καθώς επίσης και ο απόπλους των πλοίων από τα λιμάνια της Θεσσαλονίκης, της Καβάλας και της Αλεξανδρούπολης.

Στο σύνολο της χώρας, πάντως, η κακοκαιρία έδειξε σημάδια υποχώρησης. Το κρύο, βέβαια, ήταν τσουχτερό. Η ΕΜΥ για τις επόμενες τρεις μέρες προβλέπει κρύο, βοριάδες, χαμηλές θερμοκρασίες, σε ορισμένες περιοχές της χώρας θα δημιουργηθεί παγετός, ενώ νεφώσεις θα σημειωθούν στην ανατολική και νότια Ελλάδα.

Με αντιολισθητικές αλυσίδες γινόταν και χτες η συγκοινωνία στο μεγαλύτερο μέρος του οδικού δικτύου. Χτες τα πλοία ταξίδεψαν στο Αιγαίο, εκτός από εκείνα που εκτελούσαν τα δρομολόγια στα Δωδεκάνησα.

Για σήμερα σε όλη τη χώρα προβλέπεται γενικά ηλιοφάνεια και μόνο στην ανατολική και νότια χώρα θα υπάρχουν τοπικές νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι, βορειοανατολικοί, στα δυτικά μέτριοι, στα ανατολικά ισχυροί μέχρι πολύ ισχυροί και στο νοτιοανατολικό Αιγαίο θυελλώδεις με εξασθένηση από το απόγευμα. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από -10 έως 8 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από -4 έως 11 βαθμούς και στα νησιά από μηδέν έως 12 βαθμούς Κελσίου.

Στην Αττική σήμερα προβλέπεται γενικά αίθριος καιρός. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι μέτριοι. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από μηδέν έως 11 βαθμούς Κελσίου, στα βόρεια, όμως, η ελάχιστη θα πέσει 2 με 3 βαθμούς κάτω από το μηδέν.

Στη Θεσσαλονίκη προβλέπεται γενικά αίθριος καιρός. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι ασθενείς μέχρι μέτριοι. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί αύριο από -3 έως 7 βαθμούς Κελσίου.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Προβλήματα από το χιονιά στην Αττική (2015-02-20 00:00:00.0)
Κακοκαιρία σε όλη τη χώρα (2008-01-03 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (2006-01-26 00:00:00.0)
Πολικό ψύχος σε Μακεδονία - Θράκη (2002-01-05 00:00:00.0)
Ηλιος με δόντια... (2000-01-27 00:00:00.0)
"Ασπρισε" σχεδόν όλη η χώρα (1996-01-18 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ