Πέμπτη 24 Μάρτη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ
Βαθύτερη ενσωμάτωση στο «δίκαιο» των ιμπεριαλιστών

Το ΚΚΕ καταψήφισε χτες την προσαρμογή της εθνικής νομοθεσίας στις διατάξεις του Δικαστηρίου της Χάγης

Με τις θετικές ψήφους του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του ΛΑ.Ο.Σ., κυρώθηκε χθες στη Βουλή η σύμβαση με τίτλο «Προσαρμογή των διατάξεων του εσωτερικού δικαίου προς τις διατάξεις του Καταστατικού του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου», που μεταξύ άλλων ορίζει θέματα έκδοσης προσώπων στη δικαιοδοσία του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης. Το ΚΚΕ εξέφρασε την κατηγορηματική του αντίθεση τόσο στο νομοθέτημα, όσο και στην ίδια τη φύση του διεθνούς δικαστηρίου.

«Εμείς αυτό το νομοσχέδιο θα το καταψηφίσουμε και επί της αρχής και επί των άρθρων συνεπείς και με την καταψήφιση του Κυρωτικού Καταστατικού και Λειτουργίας νόμου 3003/2002 για το Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης», ξεκαθάρισε τοποθετούμενη για το θέμα η Λιάνα Κανέλλη. Αναφερόμενη στη λειτουργία του δικαστηρίου, είπε ότι πρόκειται για «ένα δικαστήριο ιδιωτικού τύπου. Εξετάζει ad hoc περιστάσεις που επιτρέπουν σε ομάδες συμφερόντων να υπερασπίζονται τα συμφέροντά τους. Και τότε ανακαλύπτει εγκληματίες, γενοκτόνους, περιβαλλοντικά ζητήματα, κορμοράνους».

Στο χαρακτήρα του διεθνούς δικαστηρίου, αναφέρθηκε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Σπύρος Χαλβατζής, τονίζοντας πως «λειτουργεί, αποφασίζει, χαρακτηρίζει και δικάζει κατά το δοκούν. Με πολιτικά κριτήρια αντιμετωπίζει τα θέματα που φτάνουν εκεί ή που αναδεικνύονται από αυτό και γι' αυτό. Ανάλογα με την περίπτωση, βλέπουμε να ρίχνει τους προβολείς του, να αναζητά μάρτυρες, να ακυρώνει μάρτυρες ή επιχειρήματα για να υλοποιήσει τις επιλογές των κυρίαρχων δυνάμεων».

Την ύπαρξη του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης υπερασπίστηκε ο υπουργός Δικαιοσύνης Χάρης Καστανίδης, λέγοντας ότι «έχουμε ανάγκη ενός διεθνούς δικαστηρίου που να δικάζει με τρόπο αντικειμενικό και αναγκαίο για τη διεθνή ειρηνική κοινωνική συμβίωση εγκλήματα σοβαρά, όπως είναι τα εγκλήματα γενοκτονίας ή τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας».

Υποστήριξε, μάλιστα, προκλητικά και ενάντια στην πραγματικότητα που βοά (π.χ. υπόθεση Μιλόσεβιτς), ότι «το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο παρέχει πολύ περισσότερες εγγυήσεις απ' ό,τι τα ad hoc δικαστήρια για την εφαρμογή του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου και την αποτροπή στο μέλλον εγκλημάτων γενοκτονίας, εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας ή εγκλημάτων που τελούνται κατά τη διάρκεια του πολέμου και σε βάρος προσώπων ή σε βάρος της ιδιοκτησίας».

Νωρίτερα, το ΚΚΕ καταψήφισε και την σύμβαση της ΕΕ με την Ελβετία, για την «καταπολέμηση της απάτης και κάθε άλλης παράνομης δραστηριότητας εις βάρος των οικονομικών συμφερόντων». Οπως τόνισε ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος, «εντάσσεται σε μία προσπάθεια αποπροσανατολισμού του λαού ότι μπορεί με τέτοιες διακρατικές συμφωνίες να αντιμετωπιστεί η απάτη, η φοροδιαφυγή και η εισφοροδιαφυγή, τη στιγμή που διατηρούνται φορολογικά, τραπεζικά, εμπορικά και επιχειρηματικά απόρρητα και η Ελβετία αποτελεί έναν από τους παραδείσους της δράσης του μεγάλου κεφαλαίου».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πάσχει από καρκίνο λέει ο δικηγόρος του (2011-06-03 00:00:00.0)
Προσαρμογή στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (2010-08-26 00:00:00.0)
Η ΕΕ ζητά «διακοπή σχέσεων» (2006-05-03 00:00:00.0)
Γιατί οι ΗΠΑ επιφυλάσσονται, τώρα, για τα δικαστήρια τύπου «Χάγης»... (2002-03-10 00:00:00.0)
Τα δέκα λεπτά της «Δίκης» στο Δικαστήριο της Χάγης (2001-08-26 00:00:00.0)
Θέλουν να δικάσουν τον Μιλόσεβιτς στο Βελιγράδι... (2001-05-04 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ