Παρασκευή 1 Απρίλη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Επιτροπές για... μεταρρυθμίσεις

ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Μια μέρα μετά τη σύντομη ομιλία του προέδρου Ασαντ στο Κοινοβούλιο, στην οποία αν και τα αιτήματα των διαδηλωτών χαρακτηρίστηκαν «εύλογα» υποστηρίχτηκε, επίσης, ότι οι διαδηλώσεις υποκινούνται «από ξένες δυνάμεις που επιδιώκουν την πρόκληση θρησκευτικού διχασμού», η συριακή ηγεσία προχώρησε, τουλάχιστον σε επίπεδο ανακοινώσεων, στα πρώτα βήματα μεταρρυθμίσεων. Η πρώτη επιτροπή, που απαρτίζεται από νομικούς, θα εισηγηθεί ένα νέο αντι-τρομοκρατικό νόμο, «που θα διασφαλίζει την τάξη και την ασφάλεια», προκειμένου να καταστεί δυνατή η άρση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης που ισχύει από το Γενάρη του 1963. Η επιτροπή θα δημοσιοποιήσει τα πορίσματά της μέχρι τις 25 Απρίλη. Μια δεύτερη επιτροπή θα διερευνήσει τις αιματηρές συγκρούσεις των τελευταίων ημερών και τις συνθήκες θανάτου διαδηλωτών και μελών των δυνάμεων ασφαλείας.

Ισως, η ενδεικτικότερη κίνηση ότι η συριακή ηγεσία ανησυχεί πραγματικά για το ενδεχόμενο επέκτασης των αντικαθεστωτικών διαδηλώσεων είναι η σύσταση της τρίτης επιτροπής, η οποία επιφορτίστηκε με την εξέταση της υπόθεσης περίπου 250.000 Κούρδων, που ζουν στα βορειοανατολικά της χώρας, και δεν έχουν υπηκοότητα ενώ τη ζητούν. Η επιτροπή καλείται, μέχρι τις 15 Απρίλη, να έχει καταθέσει συμπεράσματα και προτάσεις για το πώς μπορεί να λυθεί το ζήτημα με την υιοθέτηση σχετικής νομοθεσίας.

Μέχρι στιγμής, οι Κούρδοι δε φαίνεται να έχουν συμμετοχή στις αντικαθεστωτικές διαδηλώσεις. Εντούτοις, το γεγονός ότι υπάρχει ένταση με τη συγκεκριμένη κοινότητα, εδώ και δεκαετίες, και ότι κατά διαστήματα αυτή, ούτως ή άλλως, ξεσπά σε συγκρούσεις (με τελευταία τέτοια περίπτωση το 2004, οπότε σε συγκρούσεις στην πόλη Καμίσι σκοτώθηκαν 25 Κούρδοι), εκτιμάται ότι θα μπορούσε να οδηγήσει σε μαζική συμμετοχή στις αντικαθεστωτικές διαδηλώσεις και γίνεται προσπάθεια το ενδεχόμενο αυτό να αποφευχθεί.

Οι ανακοινώσεις ήρθαν λίγες ώρες πριν τις αναμενόμενες διαδηλώσεις, σήμερα, μετά την καθιερωμένη προσευχή της Παρασκευής, οι οποίες αναγγέλθηκαν αμέσως μετά την ομιλία Ασαντ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ