Παρασκευή 1 Απρίλη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΤΥΠΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ G20
Συνέχιση νομισματικού «πολέμου»

ΝΑΝΤΖΙΝΓΚ.--

Με τη συζήτηση να επικεντρώνεται για ακόμα μία φορά στο κινεζικό νόμισμα και την ισοτιμία του, πραγματοποιήθηκε η άτυπη συνάντηση υπουργών Οικονομικών και εκπροσώπων κεντρικών τραπεζών της ομάδας των G20 στην κινεζική πόλη Ναντζινγκ. Ο νομισματικός «πόλεμος» Κίνας - ΗΠΑ μονοπώλησε για ακόμα μία φορά το ενδιαφέρον - έστω και έμμεσα, με την Κίνα να σημειώνει ότι το ζήτημα της συνάντησης δεν είναι η νομισματική πολιτική του Πεκίνου - ιδιαίτερα λόγω των αμερικανικών αντιδράσεων που σχετίζονται με την αργή διαδικασία ανατίμησης του γουάν.

Χαρακτηριστική ήταν η ομιλία του Κινέζου αντιπροέδρου, ο οποίος υπογράμμισε ότι οι όποιες μεταρρυθμίσεις στο παγκόσμιο νομισματικό σύστημα θα πρέπει να γίνουν σταδιακά, σε μία διαδικασία μακροπρόθεσμη και περίπλοκη.

Ο προεδρεύων της G20, Γάλλος Πρόεδρος, Νικολά Σαρκοζί, τάχθηκε υπέρ της ένταξης του γουάν στο λεγόμενο διεθνώς αποθεματικό νόμισμα (Special Drawing Rights - SDR), λογιστική μονάδα που καθιέρωσε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο από το 1944, και στη διαμόρφωση της οποίας μέχρι στιγμής συμμετέχουν το δολάριο, το ευρώ, το γεν και η στερλίνα, λέγοντας ότι έτσι θα γίνει πιο αντιπροσωπευτικό.

Τα «βέλη» του στην Κίνα έστρεψε για ακόμα μία φορά ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών, Τίμοθι Γκάιντνερ, εμμέσως ζητώντας μεγαλύτερη φιλελευθεροποίηση στο ζήτημα των ισοτιμιών και τασσόμενος υπέρ ενός «ευέλικτου» συστήματος, απαιτώντας επί της ουσίας την ανατίμηση του γουάν στην πραγματική του αξία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ