Παρασκευή 1 Απρίλη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΝΔΟΥΡΑ
Παρά την καταστολή συνέχιση κινητοποιήσεων

ΤΕΓΚΟΥΣΙΓΚΑΛΠΑ.--

Δείγματα γραφής των «πολύ σημαντικών βημάτων για την ενίσχυση της δημοκρατικής διακυβέρνησης και την προώθηση της εθνικής συμφιλίωσης» που είχε διακρίνει ο υφυπουργός Εξωτερικών για θέματα Δυτικού Ημισφαιρίου, Αρτούρο Βαλενσουέλα, έδωσε για μία ακόμη φορά η κυβέρνηση του προέδρου Πορφίριο Λόμπο Σόσα. Ενας νεκρός, εκατοντάδες τραυματίες (και από σφαίρες) και συλληφθέντες είναι ο απολογισμός της γενικής απεργίας και των κινητοποιήσεων που πραγματοποίησαν την Τετάρτη από κοινού το Εθνικό Μέτωπο Λαϊκής Αντίστασης (FNRP) και διάφορες συνδικαλιστικές οργανώσεις, που δηλώνουν ότι θα συνεχίσουν.

Η απεργία έγινε σε ένδειξη αλληλεγγύης στον αγώνα των εκπαιδευτικών, που έχουν κηρύξει απεργία διαρκείας, πάνω από τρεις εβδομάδες, ενάντια στο νομοσχέδιο ιδιωτικοποίησης της Παιδείας και διεκδικώντας τη διατήρηση των εργασιακών τους δικαιωμάτων, αλλά και ενάντια στην πολιτική ιδιωτικοποιήσεων και επίθεσης στα εργασιακά δικαιώματα, την ακρίβεια που εξαθλιώνει τα λαϊκά στρώματα και απαιτώντας την άμεση προσφυγή σε δημοψήφισμα για τη σύσταση Συντακτικής Συνέλευσης, καθώς εδώ και μήνες έχουν απολύτως νομίμως συλλέξει τον αναγκαίο αριθμό των υπογραφών.

Τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης με εντολή της κυβέρνησης ο στρατός συνέδραμε στο έργο καταστολής με το οποίο ήταν επιφορτισμένη η αστυνομία, ενώ υπάρχουν και απειλές να βγει παράνομο το συνδικάτο των εκπαιδευτικών.

Κύριο μέτωπο κρούσης η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη, το Σαν Πέδρο Σούλα, οικονομικό και βιομηχανικό κέντρο της χώρας, με τους εργάτες των εργοστασίων να οργανώνουν το λαϊκό αγώνα. Ο στρατός και η αστυνομία παραβίασε και το πανεπιστημιακό άσυλο όπου κατέφυγαν φοιτητές κυρίως, αλλά και διαδηλωτές, μετά το ανθρωποκυνηγητό της αστυνομίας, και όπου εκτός της παραβίασης οι κατασταλτικές δυνάμεις δε δίστασαν να ανοίξουν και πυρ εντός του πανεπιστημίου, καθώς επίσης ότι ανάμεσα στους συλληφθέντες είναι και οικογένειες που απλώς βρίσκονταν καθ' οδόν για να παραστούν σε κηδεία. Ενα ακόμη αιματηρό μέτωπο αποτελεί και ο βορράς της χώρας, με τον νεκρό στο Βάλε ντε Αγουάν, αλλά και συλλήψεις μέσα σε σπίτια σε διάφορες πόλεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ