Τρίτη 5 Απρίλη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΡΟΩΡΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΟ ΚΑΖΑΚΣΤΑΝ
Νέα «φάρσα» με τον Ναζαρμπάγιεφ

ΑΣΤΑΝΑ.--

Ο Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγιεφ επανεξελέγη Πρόεδρος του Καζακστάν, στις πρόωρες προεδρικές εκλογές που διεξήχθησαν την Κυριακή στη χώρα, συνεχίζοντας έτσι τη διαχείριση του καπιταλισμού, σε μια χώρα που διαθέτει ενεργειακό πλούτο και αποτελεί πέρασμα των πρώτων υλών προς την Ευρώπη και την Ασία, παράγοντες που ενισχύουν τις αντιθέσεις και τον ανταγωνισμό ανάμεσα στις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις στην περιοχή. Αλλωστε, και η αστική τάξη του Καζακστάν διατηρεί καλές σχέση με το ΝΑΤΟ όπως και με τη Ρωσία και την Κίνα.

Οπως ανακοίνωσε χτες η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή της χώρας και σύμφωνα με τα προκαταρκτικά αποτελέσματα, ο Ναζαρμπάγιεφ, 71 χρόνων έλαβε το 95,5% των ψήφων και η συμμετοχή κυμάνθηκε σχεδόν στο 90%. Οι τρεις «αντίπαλοί» του - όλοι πιστοί στο καθεστώς - έλαβαν λιγότερο από 3%, ενώ ο ένας από αυτούς παραδέχθηκε ότι ψήφισε υπέρ του απερχόμενου Προέδρου. Υπενθυμίζεται πως τόσο το Κομμουνιστικό Κόμμα Καζαχστάν, όσο και το το Κόμμα «Alga» και ορισμένες άλλες κοινωνικές οργανώσεις είχαν καλέσει το λαό να σαμποτάρουν την εκλογική διαδικασία, αποκαλώντας την «φάρσα» και καταγγέλλοντας τους περιορισμούς και τις παραβιάσεις στα πολιτικά δικαιώματα.

Ο Ναζαρμπάγιεφ, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, υποστήριξε πως «θα συνεχίσει τη διαδικασία οικονομικών, πολιτικών και κοινωνικών μεταρρυθμίσεων», δυσχεραίνοντας την καθημερινή ζωή του λαού, με αύξηση της φτώχειας, της ανεργίας, του πληθωρισμού, των τιμών βασικών προϊόντων, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη το ξεπούλημα των επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας.

Για «ελλείψεις ανάλογες με αυτές που εμφανίστηκαν κατά τη διάρκεια προηγούμενων εκλογών» κάνει λόγο η ανακοίνωση του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) (παραμάγαζο των ιμπεριαλιστικών κέντρων) που δεν μπορούσε να κρύψει την κατάφωρη παραβίαση των πολιτικών δικαιωμάτων ωστόσο υποστηρίζει πως χρειάζονται «αναγκαίες μεταρρυθμίσεις για τη διεξαγωγή πραγματικών δημοκρατικών αλλαγών» δηλαδή στην ουσία καπιταλιστικές αναδαρθρώσεις. Πολλές επίσης είναι οι καταγγελίες για εξαγορά ψήφων που σε νεαρούς ψηφοφόρους «ανταλλάσσονταν» με ...μπλέντερ και βραστήρες, ενώ υπάρχουν και ορισμένοι φοιτητές που εξαναγκάστηκαν να ψηφίσουν, μετά από απειλές για διαγραφή τους από το πανεπιστήμιο.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πρώτη δύναμη ξανά η «Πανσπουδαστική» στο ΑΠΘ!(2023-05-19 00:00:00.0)
Αναγκαία διάψευση για δημοσίευμα σε ιστοσελίδα(2022-01-27 00:00:00.0)
Η ΕΣΚ καταγγέλλει σοβαρές παραβιάσεις(2012-11-20 00:00:00.0)
Το ζήτημα της Φλαμανδίας στο προσκήνιο(2010-06-15 00:00:00.0)
Δυναμώνει η φωνή μας χρόνο με το χρόνο(2000-03-03 00:00:00.0)
Ολοκληρώθηκε ο δεύτερος γύρος των εκλογών(1999-11-16 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ