Τρίτη 5 Απρίλη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΚΤΗ ΕΛΕΦΑΝΤΟΣΤΟΥ - ΓΑΛΛΙΑ
Γαλλική επέμβαση με άλλοθι τη «διάσωση» των ξένων

Γάλλοι στρατιώτες περιπολούν στην πρωτεύουσα Αμπιτζάν
Γάλλοι στρατιώτες περιπολούν στην πρωτεύουσα Αμπιτζάν
ΠΑΡΙΣΙ - ΑΜΠΙΤΖΑΝ.-- Με το τετριμμένο πρόσχημα της «διάσωσης» Γάλλων και άλλων ξένων υπηκόων, η Γαλλία πραγματοποιεί από το περασμένο Σαββατοκύριακο ακόμη μία στρατιωτική επέμβαση στην Ακτή Ελεφαντοστού, σε μία προσπάθεια να εξασφαλίσει τα ιμπεριαλιστικά συμφέροντά της και σε αυτή την πρώην αποικία, που «συμπτωματικά» είναι η μεγαλύτερη εξαγωγός χώρα κακάο στον κόσμο...

Γάλλοι στρατιώτες κατέλαβαν ήδη το αεροδρόμιο της οικονομικής πρωτεύουσας, Αμπιτζάν, που ελεγχόταν από δυνάμεις του ΟΗΕ. Επιπλέον, οι δυνάμεις της γαλλικής στρατιωτικής αποστολής στη χώρα, με την ονομασία «Μονόκερος», ενισχύθηκαν με περίπου 150 στρατιώτες από μόνιμη στρατιωτική βάση στην Γκαμπόν. Οι Γάλλοι στρατιώτες πλέον ανέρχονται σε 1.650, παίζοντας έμμεσα ρόλο ενίσχυσης ή «περιφρούρησης» των ενόπλων δυνάμεων του αναγνωρισμένου ως νικητή των τελευταίων εκλογών (από ΗΠΑ, Γαλλία, ΕΕ και ΟΗΕ) και πρώην ανώτερου στελέχους του ΔΝΤ, Αλασάν Ουατάρα.

Ο πρωθυπουργός του Ουατάρα, Γκιγιόμ Σορό, εκτίμησε ότι «ο χρόνος είναι ώριμος για μία ταχεία επέμβαση», που θα επιταχύνει τις εξελίξεις.

Η γαλλική στρατιωτική επέμβαση προκαλεί την έντονη αντίδραση του απερχόμενου προέδρου της χώρας, Λοράν Γκμπάγκμπο, ο οποίος χαρακτήρισε τους Γάλλους στρατιώτες «κατοχική δύναμη», και αρνείται να παραδώσει αμαχητί την εξουσία, προτιμώντας κλιμάκωση των εμφύλιων συγκρούσεων.

Μέσα σε όλα, ο ΓΓ του ΟΗΕ επέκρινε τις δυνάμεις του Ουατάρα ως ύποπτες για τις σφαγές πολλών εκατοντάδων κατοίκων της δυτικής πόλης Ντουκουέ (που κατελήφθη την περασμένη βδομάδα από δυνάμεις του Ουατάρα). Οι πληροφορίες φέρουν τους νεκρούς κατοίκους της Ντουκουέ να είναι τουλάχιστον 380 έως και 800. Οι νεκροί από τον περασμένο Νοέμβρη, οπότε πραγματοποιήθηκαν οι αμφιλεγόμενες προεδρικές εκλογές, υπολογίζεται ότι ξεπερνούν τους 1.300. Στην πραγματικότητα, όμως, ελάχιστοι γνωρίζουν πόσοι άμαχοι έχουν χάσει τη ζωή τους στη διάρκεια αυτής της παρατεταμένης κρίσης.

Πάντως, η κατάσταση στο Αμπιτζάν είναι ρευστή, καθώς εκεί παίζεται ο πιθανός επίλογος της αντιπαράθεσης ανάμεσα στις δυνάμεις του Ουατάρα και του απερχόμενου προέδρου Γκμπάγκμπο που ξεκίνησε χτες βράδυ με την παράλληλη πραγματοποίηση σφοδρών βομβαρδισμών από γαλλικά αεροσκάφη σε συνεργασία με στρατιωτικά ελικόπτερα του ΟΗΕ κατά θέσεων του στρατού (και όχι μόνον...) στο Αμπιτζάν.

Οι βομβαρδισμοί έγιναν με την πλήρη κάλυψη του ΓΓ του ΟΗΕ, Μπαν Γκι Μουν, που ανακοίνωσε ότι έγιναν κατόπιν «κατεπείγοντος αιτήματος προς τον Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί» και στο πλαίσιο της απόφασης 1975 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ τάχα για να τεθούν εκτός μάχης τα βαριά όπλα του στρατού που χρησιμοποιούνται κατά αμάχων και κυανοκράνων...

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Προς αποχώρηση ο Γκμπάγκμπο μετά την εισβολή ΟΗΕ - Γαλλίας(2011-04-06 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ(2011-03-22 00:00:00.0)
Εξωτερικές πιέσεις και εσωτερική λαϊκή αγανάκτηση(2010-12-28 00:00:00.0)
Και προς ξένη επέμβαση;(2010-12-23 00:00:00.0)
Κυρώσεις επέβαλαν και οι ΗΠΑ(2010-12-22 00:00:00.0)
Αντιδρά η Ρωσία για τις μετεκλογικές πιέσεις(2010-12-09 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ