Τρίτη 28 Δεκέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
AKTH EΛΕΦΑΝΤΟΣΤΟΥ
Εξωτερικές πιέσεις και εσωτερική λαϊκή αγανάκτηση

AMΠΙΤΖΑΝ.-- Κάθε είδους απειλή, ακόμη και αυτή της ξένης στρατιωτικής επέμβασης, επισείουν έναντι του απερχόμενου προέδρου της Ακτής Ελεφαντοστού Λοράν Γκμπάγκμπο οι ηγέτες άλλων δυτικοαφρικανικών χωρών, αλλά και υπερδυνάμεων όπως οι ΗΠΑ και η ΕΕ, που έχουν ασκήσει κυρώσεις σε βάρος της απερχόμενης κυβέρνησης την οποία θεωρούν ηττημένη του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών της 28ης Νοέμβρη και ως εκ τούτου παράνομη. Ωστόσο, ελάχιστοι θεωρούν πως οι δυτικοαφρικανικές χώρες θα πραγματοποιήσουν την απειλή τους, ενώ ο Γάλλος υπουργός Αμυνας Αλέν Ζιπέ δήλωσε χτες με νόημα ότι οι μερικές εκατοντάδες Γάλλοι στρατιώτες που βρίσκονται στο Αμπιτζάν μπορούν να επέμβουν μόνο για να προστατεύσουν Γάλλους πολίτες γιατί για μία στρατιωτική επέμβαση χρειάζεται απόφαση από τον ΟΗΕ ή την Αφρικανική Ενωση.

Ετσι σήμερα αναμένεται να φθάσουν στην πρωτεύουσα Αμπιτζάν για να ζητήσουν επίσημα την απομάκρυνση του Γκμπάγκμπο από την εξουσία οι τρεις ηγέτες χωρών του οργανισμού δυτικοαφρικανικών χωρών, ECOWAS, δηλαδή ο πρόεδρος του Μπενίν Μπόνι Γιάγι, ο πρόεδρος της Σιέρα Λεόνε Ερνεστ Κορόμα και του Πράσινου Ακρωτηρίου Πέδρο Πιρές.

Ο Γκμπάγκμπο αναμένεται να απορρίψει το αίτημά τους καθώς έως και χτες μιλώντας σε «Ασοσιέιτεντ Πρες» και «Λε Μοντ» αναφερόταν σε «αμερικανο-γαλλική συνωμοσία» σε βάρος του και υποστήριζε ότι δεν πρόκειται να παραιτηθεί από την εξουσία τάχα «από σεβασμό στο νόμο». Προέβλεψε επιπλέον ανάφλεξη του εμφύλιου πολέμου.

Πάντως, αξίζει να σημειωθεί πως ελάχιστη ανταπόκριση συνάντησε το κάλεσμα για την πραγματοποίηση χτεσινής γενικής απεργίας στη χώρα από τον Αλασάν Ουατάρα, που θεωρείται νικητής των εκλογών - και άρα νέος πρόεδρος - από ΟΗΕ, ΗΠΑ, ΕΕ και Αφρικανική Ενωση. Αντίθετα, μεγάλη συμμετοχή προκάλεσε χτες στο Αμπιτζάν η κινητοποίηση χιλιάδων διαδηλωτριών υπέρ της ειρήνης στη χώρα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ