Τρίτη 28 Δεκέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΥΝΗΣΙΑ
Νέες διαδηλώσεις οργής με αιχμή την ανεργία

ΤΥΝΙΔΑ.--

Σφοδρές συγκρούσεις σημειώθηκαν, το Σάββατο, στην πρωτεύουσα της Τυνησίας ανάμεσα σε οργισμένους νεαρούς, κυρίως φοιτητές, και ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις. Την ίδια ώρα, σοβαρά επεισόδια σημειώνονταν για δεύτερη συνεχόμενη μέρα στην πόλη Μενζέλ Μπουζάιν, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένας 18χρονος διαδηλωτής, ο Μουχάμαντ Αμάρι, και να τραυματιστούν δύο ακόμη διαδηλωτές, αλλά και αρκετοί αστυνομικοί, οι οποίοι κάηκαν από τις βόμβες μολότοφ που εκτόξευαν εναντίον τους οι νεαροί. Επίσης, πυρπολήθηκαν αυτοκίνητα της αστυνομίας και τα τοπικά γραφεία του κυβερνώντος κόμματος «Συνταγματική Δημοκρατική Συγκέντρωση», σύμφωνα με ανεξάρτητες πηγές πληροφόρησης, καθώς τα επίσημα ΜΜΕ της χώρας αναφέρθηκαν ελάχιστα στο θέμα.

Στην Τυνησία οι διαδηλώσεις είναι εξαιρετικά σπάνιες, κυρίως λόγω των αυστηρότατων μέτρων ασφαλείας και της καταστολής. Εντούτοις, φαίνεται ότι η οργή της νεολαίας για τα δυσβάσταχτα ποσοστά ανεργίας έχει ξεχειλίσει. Το ξέσπασμα πυροδοτήθηκε, πριν από μερικές ημέρες, όταν ο 26χρονος Μουχάμαντ Μπουαζίζι αποπειράθηκε ν' αυτοπυρποληθεί στην πόλη Σίντι Μπουζίντ, διαμαρτυρόμενος γιατί οι αρχές κατέσχεσαν τα αγροτικά προϊόντα που πωλούσε σε έναν πάγκο, με δικαιολογία ότι δε διέθετε όλες τις απαραίτητες άδειες. Ο Μπουαζίζι είναι απόφοιτος ανώτατης σχολής προγραμματιστών ηλεκτρονικών υπολογιστών, ο οποίος, όμως, δεν έβρισκε δουλειά. Λίγα 24ωρα αργότερα, ένας άλλος 24χρονος προσπαθούσε να αυτοκτονήσει προκαλώντας στον εαυτό του ηλεκτροπληξία, δηλώνοντας ότι δεν αντέχει άλλο να είναι άνεργος.

Η κυβέρνηση έδωσε εντολή ν' αποκλειστεί η πόλη Μενζέλ Μπουζάιν και έσπευσε να αποδώσει τις ταραχές σε «δάκτυλο» της αντιπολίτευσης. Εντούτοις, ο υπουργός Ανάπτυξης Μουχάμαντ Νούρι Τζουίνι, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, έσπευσε να επισκεφτεί την πόλη για να ανακοινώσει την έναρξη ενός επενδυτικού κυβερνητικού προγράμματος ενίσχυσης της απασχόλησης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ