Τρίτη 28 Δεκέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΙΓΗΡΙΑ
Δεκάδες νεκροί σε επιθέσεις κατά χριστιανών

AMΠΟΥΤΖΑ.-- Στον κυκεώνα «θρησκευτικής» αιματηρής βίας παραδόθηκαν από την Παρασκευή ως την περασμένη Κυριακή τμήματα της πόλης Τζος στην Κεντρική Νιγηρία (πολιτεία Πλατό) εξαιτίας ενός μπαράζ βομβιστικών και εμπρηστικών επιθέσεων κατά χριστιανικών ναών και χριστιανών της περιοχής με αποτέλεσμα τουλάχιστον 38 νεκροί, εκατοντάδες τραυματίες και δεκάδες καμένα κτίρια (μεταξύ τους και χριστιανικοί ναοί).

Τοπικά ΜΜΕ μετέδωσαν ότι οι επιθέσεις έγιναν «συντονισμένα» από μία οργάνωση (αγνώστου ταυτότητας) που ήθελε να «ματαιώσει τις εορταστικές χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις». Ο κυβερνήτης της πολιτείας Πλατό (όπου ανήκει η πόλη Τζος) εκτίμησε ότι οι βομβιστικές επιθέσεις ήταν «τρομοκρατικές επιθέσεις με πολιτικά κίνητρα».

Χτες πάντως στην πόλη Τζος επικρατούσε τεταμένη ηρεμία καθώς εκατοντάδες στρατιώτες και αστυνομικοί από άλλες περιοχές της Νιγηρίας κατέφθασαν σε μία προσπάθεια να αποτρέψουν νέες βομβιστικές ή άλλες επιθέσεις κατά χριστιανών της περιοχής.

Η συνεχής όξυνση των κοινωνικο-οικονομικών ανισοτήτων στη Νιγηρία σε συνδυασμό με την παραμικρή αφορμή προκαλεί νέο κύκλο βίας μεταξύ χριστιανών και μουσουλμάνων, με αποτέλεσμα αρκετές δεκάδες νεκρούς μόνο μέσα στην τελευταία 20ετία.

Τον αποτροπιασμό του για τα γεγονότα στη Νιγηρία εξέφρασε χτες ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν, ενώ «ανησυχία» εξέφρασε στο Βατικανό ο Πάπας Βενέδικτος ΙΣΤ'.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ