Τρίτη 28 Δεκέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ «WIKILEAKS»
Συνέχιση επιλεγμένων διαρροών

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΛΟΝΔΙΝΟ.--

«Υποχρεωμένος» δηλώνει ότι είναι ο ιδρυτής της ιστοσελίδας «Wikileaks» («Γουίκιλικς») να «εισπράξει» τα συμβόλαια άνω των 1,1 εκατομμυρίων λιρών στερλινών για την «αυτοβιογραφία» του, ποσό που ισχυρίζεται χρειάζεται για τη νομική υπεράσπισή του και τη συνέχιση της δραστηριότητάς του.

Η ακροαματική διαδικασία για την ενδεχόμενη έκδοσή του στη Σουηδία -όπου θα αντιμετωπίσει κατηγορίες για σεξουαλική κακοποίηση- θ' αρχίσει στις 7 Φεβρουαρίου. Πάντως η ιστοσελίδα, μέσω διαφόρων ΜΜΕ διεθνώς, συνεχίζει τη δημοσιοποίηση των διπλωματικών εγγράφων. Μερικά των τελευταίων ημερών:

  • Σε διπλωματικό έγγραφο από την Πρεσβεία του Παρισιού ο υπουργός Αμυνας του Ισραήλ, Εχούντ Μπάρακ φέρεται ότι ανέφερε στους Γάλλους διπλωμάτες πως είχε «μυστική συμφωνία» με την αμερικάνικη κυβέρνηση για τη «φυσική εξάπλωση» των οικισμών στη Δυτική Οχθη. Το έγγραφο με ημερομηνία 22 Ιούνη του 2009 χρονολογείται μόλις πέντε ημέρες μετά την ομιλία του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα στο Κάιρο, στην οποία φαινομενικά «στρίμωξε» τους Ισραηλινούς.
  • Το Ισραήλ κατέστρεψε έναν πυρηνικό αντιδραστήρα της Συρίας το Σεπτέμβρη του 2007, σύμφωνα με αμερικανικό διπλωματικό τηλεγράφημα το οποίο επικαλείται η ισραηλινή εφημερίδα «Yediot Ahronoth» και το οποίο ισχυρίζεται ότι το απέκτησε λίγο πριν αυτό δημοσιευθεί στην ιστοσελίδα «WikiLeaks».
  • Σύμφωνα με υπόμνημα της αμερικανικής πρεσβείας στις 13 Ιουνίου του 2007, ο επικεφαλής της ισραηλινής Υπηρεσίας Ασφαλείας, Γιουβάλ Ντισκίν, ανέφερε πως οι ισραηλινές υπηρεσίες έχουν εγκαθιδρύσει «μία πολύ καλή σχέση συνεργασίας» με δύο τμήματα παλαιστινιακών υπηρεσιών ασφαλείας, και ότι «απεγνωσμένοι» οι Παλαιστίνιοι ηγέτες ζήτησαν τη βοήθεια του Ισραήλ, ενώ η Χαμάς καταλάμβανε τον έλεγχο της Λωρίδας της Γάζας το 2007. Στον ίδιο αξιωματούχο, σύμφωνα με άλλο έγγραφο, είχε γίνει πρόταση από τις ΗΠΑ να υποστηρίξει τη Φατάχ με όπλα και πυρομαχικά -την οποία απέρριψε, φοβούμενος ότι τα πολεμοφόδια μπορεί να έπεφταν στα χέρια της Χαμάς.
  • Την υπηρεσία δίωξης ναρκωτικών των ΗΠΑ (DEA) επιχείρησε να πειθαναγκάσει ο πρόεδρος του Παναμά, Ρικάρδο Μαρτινέλι, ώστε να θέσει τον εξοπλισμό που διέθετε για υποκλοπές τηλεφωνικών συνδιαλέξεων στη διάθεσή του, για να καταγράφει τις κινήσεις πολιτικών του αντιπάλων τον Αύγουστο του 2009. Το παράδειγμα του Μαρτινέλι δεν είναι το μόνο, καθώς τα τηλεγραφήματα αποκαλύπτουν ανάλογη δραστηριότητα της DEA και σε άλλες χώρες.

Στο μεταξύ, τη μεταχείριση του στρατιώτη Μπράντλεϊ Μάνινγκ, που θεωρείται ως «πληροφοριοδότης» του «Wikileaks», από τους δεσμοφύλακές του σε αμερικανική στρατιωτική βάση θα ερευνήσει υπηρεσία του ΟΗΕ, μετά από καταγγελίες ότι υποβάλλεται σε πρακτικές που ισοδυναμούν με βασανιστήρια και ότι η κατάσταση της υγείας του συνεχώς επιδεινώνεται, σύμφωνα με το βρετανικό BBC.

Τέλος, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Washington Post», η CIA συνέστησε δύναμη κρούσης με κύριο στόχο την αξιολόγηση των ζημιών και των επιπτώσεων της δημοσιοποίησης χιλιάδων μέχρι στιγμής διπλωματικών εγγράφων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ