Τρίτη 28 Δεκέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΥΡΩΠΗ - ΗΠΑ
Νεκροί και προβλήματα από την κακοκαιρία

Ο πάγος, πράγμα σύνηθες για τη Ρωσία, σήμερα νεκρώνει αεροδρόμια όπως αυτό της Μόσχας και βυθίζει στο σκοτάδι χιλιάδες νοικοκυριά
Ο πάγος, πράγμα σύνηθες για τη Ρωσία, σήμερα νεκρώνει αεροδρόμια όπως αυτό της Μόσχας και βυθίζει στο σκοτάδι χιλιάδες νοικοκυριά
ΒΑΡΣΟΒΙΑ.--

Τουλάχιστον άλλοι 8 άνθρωποι - κυρίως άστεγοι - πάγωσαν από το κρύο στην Πολωνία στη διάρκεια των εορτών των Χριστουγέννων, αυξάνοντας τον αριθμό σε 127 από την αρχή του χειμώνα, ανακοινώθηκε από την αστυνομία. Τα θύματα είναι κυρίως άνδρες, ηλικίας από 35 έως 60 ετών χωρίς μόνιμη κατοικία, διευκρίνισε η αστυνομία και απευθύνθηκε στην ...ευαισθησία του πληθυσμού να βοηθήσει τους αστέγους. Είναι, αν μη τι άλλο, τραγικό τον 21ο αιώνα να πεθαίνουν άνθρωποι από το κρύο, ιδιαίτερα σε μια χώρα συνηθισμένη στις ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες που όμως δεν είχε νεκρούς από το κρύο κατά τη σοσιαλιστική περίοδο.

Για τρίτη συνεχόμενη ημέρα χτες αρκετές εκατοντάδες νοικοκυριά στη βόρεια περιοχή του Γκντανσκ παρέμειναν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, καθώς τα ηλεκτρικά καλώδια κόπηκαν από το βάρος του χιονιού.

Στη Ρωσία, μια χώρα επίσης συνηθισμένη στις χαμηλές θερμοκρασίες, πάνω από 400.000 νοικοκυριά παρέμειναν χωρίς ρεύμα στις γύρω περιοχές της Μόσχας, ενώ εκατοντάδες πτήσεις ακυρώθηκαν στα αεροδρόμια Ντομοντεντόβο και Σερεμέτιεβο. Το Ντομοντέντοβο παρέμεινε κλειστό για τουλάχιστον 10 ώρες εξαιτίας της έλλειψης ηλεκτρικού ρεύματος την Κυριακή, ενώ η ταλαιπωρία των ταξιδιωτών ήταν εμφανής καθώς, εκτός των άλλων, δεν είχαν καμία ενημέρωση από τις αρμόδιες υπηρεσίες των αεροδρομίων. Παρόμοια προβλήματα υπήρξαν και στο σιδηρόδρομο, τις γραμμές του τραμ και των τρόλεϊ στη Μόσχα. Η καθυστέρηση της αντιμετώπισης των χαμηλών θερμοκρασιών που πηγάζει από τον περιορισμό του προσωπικού και των υλικών και των οχημάτων που απαιτούνται, αναδεικνύει για μια ακόμα φορά τις αρνητικές συνέπειες της παλινόρθωσης του καπιταλισμού στη Ρωσία.

Κακοκαιρία και στις ΗΠΑ

Πρωτοφανές κύμα κακοκαιρίας πλήττει πολλές πολιτείες μεταξύ αυτών και τις νότιες πολιτείες των ΗΠΑ, δημιουργώντας μεγάλα προβλήματα στις αεροπορικές, σιδηροδρομικές και οδικές μεταφορές. Η χιονοθύελλα έχει πλήξει από τη Νέα Υόρκη και το Σικάγο έως την Αλαμπάμα, το Τενεσί και την Τζόρτζια, καθώς και τη Βόρεια και Νότια Καρολίνα. Αξίζει να σημειωθεί ότι το χιόνι στην Ατλάντα ξεπέρασε τα δέκα εκατοστά, ενώ η συγκεκριμένη πολιτεία είχε να δει χιόνια τα Χριστούγεννα εδώ και 128 χρόνια.

  • Για νόμο που θα προβλέπει βαριά πρόστιμα για τα αεροδρόμια μετά το χάος έκανε λόγο ο Βρετανός υπουργός Μεταφορών Φίλιπ Χάμοντ, ο οποίος επισήμανε πως είναι απαράδεκτο να μην επιβληθούν κυρώσεις στην BΑΑ, την εταιρεία που διαχειρίζεται το αεροδρόμιο Χίθροου όπου παγιδεύτηκαν τις τελευταίες ημέρες χιλιάδες ταξιδιώτες εξαιτίας του χιονιού και του ψύχους. Σύμφωνα με την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (CΑΑ), κανένα πρόστιμο δεν μπορεί να επιβληθεί στο Χίθροου.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ