Τρίτη 28 Δεκέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Εγκρίθηκε η START-3, παρά τις αντιδράσεις του ΚΚΡΟ

Την Παρασκευή 24/12, η κάτω ρωσική βουλή (Κρατική Δούμα), ενέκρινε με 350 ψήφους υπέρ και 58 κατά την αμερικανο-ρωσική συμφωνία περιορισμού των πυρηνικών όπλων, START-3. Η νέα συνθήκη προβλέπει ανώτατο όριο 1.550 πυρηνικών κεφαλών για κάθε μία από τις δύο χώρες, που αντιστοιχεί στη μείωση κατά 30% σε σχέση με το επίπεδο του 2002. Το κείμενο επιτρέπει επίσης την επανάληψη των διαδικασιών αμοιβαίας επαλήθευσης της τήρησης της συνθήκης με την επιθεώρηση των πυρηνικών οπλοστασίων των δύο χωρών, οι οποίες διεκόπησαν στο τέλος του 2009.

Να σημειωθεί πως λίγες μέρες νωρίτερα, η αμερικανική γερουσία είχε εγκρίνει τη συμφωνία, με μια ωστόσο σημαντική τροποποίηση, που αφορά το προοίμιο της συνθήκης και συγκεκριμένα ότι «αυτό δεν δημιουργεί νομική υποχρέωση για τη Ρωσία και τις ΗΠΑ». Ωστόσο, στο προοίμιο συσχετίζεται η υπογραφή της νέας START με την εξάλειψη της αναγκαιότητας των επιπλέον αντιπυραυλικών συστημάτων (που οι ΗΠΑ θέλουν να εγκαταστήσουν στην Ευρώπη), όπως και με την επίδραση της START στους μη πυρηνικούς εξοπλισμούς και στη στρατηγική σταθερότητα. «Εμείς δεν συμφωνούμε καθόλου. Είναι μία αυθαίρετη ερμηνεία των αρχών και των κανόνων του διεθνούς δικαίου» σημείωσε ο Ρώσος Υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, για τη στάση της αμερικανικής γερουσίας, προσθέτοντας πως η συνθήκη, όπως οποιαδήποτε συνθήκη, αποτελεί ένα όλον και ένα σύνολο συμφωνιών που εξασφαλίστηκαν με τίμημα μακρά εργασία και πρέπει να εφαρμόζεται στο σύνολό της, χωρίς κανέναν περιορισμό. Παρόλα αυτά, ο Λαβρόφ κάλεσε τους Ρώσους βουλευτές να επικυρώσουν το κείμενο της συνθήκης.

Ενάντια στη συνθήκη ψήφισαν οι βουλευτές του Κομμουνιστικού Κόμματος Ρωσικής Ομοσπονδίας (ΚΚΡΟ). Ο Λεονίντ Καλάσνικοφ, εισηγητής του ΚΚΡΟ, σημείωσε πως «η προτεινόμενη συμφωνία δεν περιορίζει την ανάπτυξη της αμερικανικής αντιπυραυλικής άμυνας». Ενώ «το Υπουργείο Εξωτερικών δεν έχει καταστήσει σαφές κάτω από ποιες παραμέτρους ανάπτυξης της αμερικανικής αντιπυραυλικής άμυνας, η Ρωσία θα αποχωρήσει από τη Συνθήκη». Επιπλέον, σύμφωνα με τον Καλάσνικοφ, η συμφωνία «δεν περιορίζει τα πυρηνικά οπλοστάσια των άλλων κρατών που είναι σύμμαχοι των ΗΠΑ, με αποτέλεσμα να δημιουργείται υπεροχή του ΝΑΤΟ έναντι της Ρωσίας σε ποσοστό 30%». Ακόμη στη συνθήκη δεν προβλέπεται μηχανισμός καταστροφής των πυρηνικών κεφαλών που αποσυναρμολογούνται, με αποτέλεσμα οι ΗΠΑ να έχουν τη δυνατότητα σε σύντομο χρονικό διάστημα να αυξήσουν την πυρηνική υπεροχή τους. Ακόμη «στη συνθήκη, σ' ό,τι αφορά τα επιθετικά στρατηγικά όπλα, ισχύει μόνον ό,τι είναι ευνοϊκό για τις ΗΠΑ. Ετσι, δεν υπάρχει πρόβλεψη για όπλα που αναπτύσσουν οι ΗΠΑ στη βάση της αντίληψης του γρήγορου παγκόσμιου χτυπήματος».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ανακοίνωσε παραβιάσεις της «New START» από τις ΗΠΑ (2021-05-25 00:00:00.0)
Συνάντηση Πομπέο και Λαβρόφ στην Ουάσιγκτον (2019-12-11 00:00:00.0)
Αδιέξοδο στις συνομιλίες ΗΠΑ - Ρωσίας (2019-01-17 00:00:00.0)
Κατηγορούν τη Ρωσία για παραβίαση συμφωνίας για τα πυρηνικά (2014-07-30 00:00:00.0)
Συνεργασία για χτύπημα κατά τρίτων χωρών; (2010-04-13 00:00:00.0)
Κατέληξαν σε σχετική συμφωνία (2002-05-14 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ