Τρίτη 13 Απρίλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ - ΗΠΑ
Συνεργασία για χτύπημα κατά τρίτων χωρών;

Η πρόσφατη αμερικανο-ρωσική συμφωνία μείωσης των πυρηνικών οπλοστασίων δε μειώνει καθόλου τις ανησυχίες για τις προθέσεις των ΗΠΑ να ενισχύσουν τους επιθετικούς εξοπλισμούς τους με διηπειρωτικούς βαλλιστικούς πυραύλους, που δε θα φέρουν πυρηνικά όπλα. Πρόκειται για το λεγόμενο «όπλο οικουμενικού πλήγματος». Ετσι, η ρωσική εφημερίδα «Νεβασίμαγια Γκαζέτα» αναδημοσιεύει πληροφορία της «Ουάσιγκτον Ποστ», σύμφωνα με την οποία η κυβέρνηση του Ομπάμα ζήτησε από το Κογκρέσο 240 εκατομμύρια δολάρια για το συγκεκριμένο εξοπλιστικό πρόγραμμα, ποσό που κατά 45% υπερβαίνει αυτό που προβλέπει ο σημερινός προϋπολογισμός.

Οι ΗΠΑ προτίθενται με τη βοήθεια τέτοιων διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων με συμβατική γόμωση, μεγάλη ακρίβεια και διεισδυτικότητα στο έδαφος, να μπορούν να χτυπούν οποιοδήποτε σημείο του πλανήτη μέσα σε διάστημα 30 λεπτών, καταστρέφοντας την αμυντική ικανότητα και τις υποδομές των αντιπάλων τους.

Η Ουάσιγκτον διαβεβαιώνει πως η νέα Συνθήκη για τον περιορισμό των πυρηνικών όπλων δε θέτει περιορισμούς στις ΗΠΑ για το συγκεκριμένο είδος όπλων, ωστόσο είναι φανερό πως εάν οι ΗΠΑ προωθήσουν αυτό το πρόγραμμα, τότε οπωσδήποτε θα πρέπει να βρουν τρόπους συνεννόησης με τις πυρηνικές δυνάμεις, όπως η Ρωσία και η Κίνα, ώστε να αποκλείσουν την πιθανότητα πυρηνικής απάντησης αυτών των χωρών, σε περίπτωση εκτόξευσης αμερικάνικου διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου με συμβατική γόμωση.

Επειδή σήμερα είναι τεχνικά αδύνατο να ξεχωριστεί η εκτόξευση συμβατικού διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου από έναν πυρηνικό διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο, οι Αμερικανοί εξετάζουν τη δυνατότητα συμμετοχής Ρώσων επιθεωρητών στις αμερικανικές εγκαταστάσεις, για την έγκαιρη προειδοποίηση της Μόσχας για αμερικανικό χτύπημα κατά τρίτων χωρών, γράφει η εφημερίδα.


Ι.Π.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ