Τρίτη 13 Απρίλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΟΥΔΑΝ
Χάος από τα σοβαρά προβλήματα στις εκλογές...

XAΡΤΟΥΜ.-- Σε τραγέλαφο εξελίχτηκαν οι πρώτες δύο μέρες των προεδρικών, κοινοβουλευτικών, πολιτειακών, περιφερειακών και τοπικών εκλογών που υποτίθεται πως άρχισαν να διεξάγονται στο Σουδάν από την περασμένη Κυριακή και θα ολοκληρώνονταν σήμερα Τρίτη. Τα σοβαρότατα προβλήματα ανάγκασαν μάλιστα χτες τον γενικό γραμματέα της Εθνικής Εκλογικής Επιτροπής, Τζαλάλ Μοχάμαντ Αχμέντ, να ανακοινώσει παράταση των εκλογών μέχρι την Πέμπτη (αν και αντιπολιτευόμενα κόμματα όπως οι πρώην αντάρτες του SPLM ζητούσαν παράταση έως και μία βδομάδα).

Σε πολλά εκλογικά τμήματα δεν υπήρχαν καν κάλπες, ψηφοδέλτια, ούτε εκλογικοί κατάλογοι. Σε χιλιάδες ψηφοδέλτια παρατηρήθηκαν σοβαρά σφάλματα (όπως σύμβολα κομμάτων πλάι σε ονόματα υποψηφίων από άλλα κόμματα ή και λίστες υποψηφίων από άλλες εκλογικές περιφέρειες), ενώ πολλές χιλιάδες ψηφοφόροι δεν έβρισκαν το όνομά τους στους καταλόγους. Αλλού απαγορεύτηκε η παρακολούθηση της εκλογικής διαδικασίας από τους εκλογικούς αντιπρόσωπους κομμάτων, ή αποφασίστηκε απροειδοποίητα το κλείσιμο και η «μετακόμιση» εκλογικών τμημάτων μεσούσης της εκλογικής διαδικασίας...

Μέσα στο χάος, ένας απ' τους ελάχιστους ικανοποιημένους ήταν ο Σουδανός Πρόεδρος Ομάρ Αλ Μπασίρ, που αναμένεται να εκλεγεί ξανά στην ίδια θέση, έπειτα από την απόφαση 18 κομμάτων της αντιπολίτευσης (ανάμεσά τους το Σουδανικό ΚΚ, SPLM κ.ά.) να μποϊκοτάρουν τις προεδρικές και εθνικές κοινοβουλευτικές και περιφερειακές εκλογές σε ορισμένες περιοχές λόγω των αναμενόμενων σοβαρών εκλογικών προβλημάτων.

Στις κάλπες καλούνται περίπου 16.000.000 ψηφοφόροι, εκ των οποίων εκείνοι που ζουν στο νότιο Σουδάν θα ψηφίσουν (εάν το επιτρέψουν οι συνθήκες...) για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες...

  • Ανησυχία για την τύχη τεσσάρων στρατιωτών της αποστολής του ΟΗΕ και της Αφρικανικής Ενωσης στο Νταρφούρ, τα ίχνη των οποίων έχουν χαθεί από την Κυριακή, μετά τη βάρδια τους σε βάση στη Νιάλατ εξέφρασαν χτες ξένοι αξιωματούχοι στο Σουδάν.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ