Τρίτη 13 Απρίλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΥΓΓΑΡΙΑ - ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
Εγκλωβισμένος ο λαός στα κόμματα του κεφαλαίου

ΒΟΥΔΑΠΕΣΤΗ._

Στην πρώτη χώρα - μέλος της ΕΕ που απευθύνθηκε στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για δάνειο, προς όφελος φυσικά του κεφαλαίου, πραγματοποιήθηκε χτες ο πρώτος γύρος των κοινοβουλευτικών εκλογών με το ένα κόμμα του κεφαλαίου, την «Ενωση Πολιτών» (Fidesz), να υπερισχύει σημαντικά. Η Ουγγαρία, την οποία σχετικά πρόσφατα επισκέφθηκε και ο Ελληνας πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου ως «εκβιασμό» προς τους Ευρωπαίους συμμάχους του, βρίσκεται εν μέσω σκληρών αντιλαϊκών μέτρων κατά των εργαζομένων, στο εισόδημα, στα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα με το πρόσχημα της αντιμετώπισης των συνεπειών της καπιταλιστικής κρίσης. Ετσι μεγάλη μερίδα του λαού για άλλη μια φορά εγκλωβίστηκε στα κόμματα διαχείρισης του συστήματος ενώ κερδίζει έδαφος και η εθνικιστική ρατσιστική τάση. Τα σκληρά μέτρα λιτότητας που πήρε η ...«σοσιαλιστική» κυβέρνηση, οδήγησαν το λαό, μην μπορώντας να δει άλλη εναλλακτική λύση, να στραφεί στο «Fidesz», που προεκλογικά υποσχόταν περικοπή της φορολογίας και ενίσχυση της εγχώριας βιομηχανίας.

Πάντως, ο ουγγρικός λαός πληρώνει ακριβά το «μάρμαρο» της καπιταλιστικής κρίσης με «πάγωμα» των μισθών του Δημοσίου για την επόμενη διετία, περικοπή του 13ου μισθού των δημοσίων υπαλλήλων, με απολύσεις 12.000 δημοτικών υπαλλήλων, με αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 62 χρόνια στα 67 χρόνια, μείωση κατά 10% των επιδομάτων ασθενείας και αναπηρίας, αύξηση φόρων, επιδείνωση του βιοτικού επιπέδου που καταβαραθρώθηκε σε σχέση με την περίοδο του σοσιαλισμού.

Σε ό,τι αφορά στα αποτελέσματα του πρώτου γύρου των κοινοβουλευτικών εκλογών, όπου η συμμετοχή κυμάνθηκε στο 64,37%, η «Ενωση Πολιτών» εξασφάλισε το 53,37% και 206 έδρες (στις αντίστοιχες εκλογές του 2006 είχε 42,03%) ενώ το μέχρι τώρα κυβερνών «Σοσιαλιστικό Κόμμα» (MSZP) καταποντίστηκε συγκεντρώνοντας μόλις το 17,25% και 28 έδρες (το 2006 είχε 49,22%). Ιδιαίτερα αυξημένο είναι το ποσοστό που κέρδισε το εθνικιστικό «Κίνημα για μια καλύτερη Ουγγαρία» (Jobbik) που έφθασε το 16,74% και 26 έδρες (το 2006 2,20%), ένα κόμμα που δηλώνει ότι θα «καθαρίσει» την χώρα απο τους Τσιγγάνους. Επίσης το «πράσινο» κόμμα «Η Πολιτική μπορεί να διαφέρει» (LMP) πήρε 7,4% και 5 έδρες. Το Ουγγρικό Κομμουνιστικό Εργατικό Κόμμα συμμετείχε στις εκλογές μόνο σε 4 από τις 20 περιφέρειες της χώρας, καταγράφοντας πολύ χαμηλό ποσοστό, αφού είχε να αντιμετωπίσει τις τεράστιες δυσκολίες που όρθωσε η αστική τάξη για να αποτρέψει την συμμετοχή του, κλιμακώνοντας ταυτόχρονα τις αντικομμουνιστικές επιθέσεις. Με βάση τον εκλογικό νόμο απαιτούνταν πάνω από 1.000 υπογραφές για τον κάθε υποψήφιο στην λίστα του κόμματος.

Ο ηγέτης του «Fidesz» Βίκτορ Ορμπάν - που έχει διατελέσει πρωθυπουργός το 1998-2002 - μόλις ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα δήλωσε πως οι Ούγγροι ψήφισαν «κατά της απελπισίας», ενώ ο πρόεδρος της χώρας, Λάσζλο Σόλιουμ μίλησε για «πολύ μεγάλη στροφή στην πολιτική» της Ουγγαρίας.

Στις 25 Απρίλη θα διεξαχθεί ο δεύτερος γύρος των εκλογών για την ανάδειξη του 386μελούς κοινοβουλίου. Στον πρώτο γύρο εκλέγονται τα 176 μέλη της βουλής με πλειοψηφικό σύστημα στις εκλογικές τους περιφέρειες, άλλοι 152 βουλευτές εκλέγονται βάσει κομματικής λίστας, ενώ οι υπόλοιποι κατανέμονται στη βάση ενός πολύπλοκου συστήματος και η κατανομή θα ολοκληρωθεί στον β' γύρο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ