Τρίτη 13 Απρίλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΙΡΓΙΣΤΑΝ
Παζάρια νέας κυβέρνησης με Ρωσία και ΗΠΑ

ΜΠΙΣΚΕΚ.--

Προσπάθειες για οικονομική στήριξη από τη Ρωσία καταβάλλει η νέα προσωρινή κυβέρνηση του Κιργιστάν, μετά την εκδίωξη από την εξουσία του Προέδρου Κουρμανμπέκ Μπακίγεφ και τις αιματηρές διαδηλώσεις, που είχαν σαν αποτέλεσμα το θάνατο τουλάχιστον 81 ανθρώπων και τον τραυματισμό εκατοντάδων άλλων. Από τα πρώτα εικοσιτετράωρα μετά την ανάληψη της εξουσίας, ο πρώτος αντιπρόεδρος της προσωρινής κυβέρνησης Αλμαζμπέκ Αταμπάγιεφ επισκέφθηκε τη Ρωσία για συνομιλίες. Επιστρέφοντας, ανακοίνωσε πως η Ρωσία θα πρέπει να διαθέσει στο Κιργιστάν πάνω από 150 εκατομμύρια δολάρια σε βοήθεια, καθώς πέρσι, το 2009, είχε ...προσφέρει 150 εκατομμύρια δολάρια σε μια στιγμή που στη χώρα επικρατούσε ηρεμία και ειρήνη. Προσθέτοντας πως η Ρωσία είναι «αδελφική χώρα και πως τα προβλήματα του Κιργιστάν είναι και ρωσικά», ο Αταμπάγιεφ υπογράμμισε πως τις ερχόμενες μέρες θα αναχωρήσει και νέα αντιπροσωπεία για τη Μόσχα με επικεφαλής των αντιπρόεδρο Τεμίρ Σαρίγιεφ.

Ο ίδιος ανέφερε πως προετοιμάζεται μια «ειδική επιχείρηση» κατά του Μπακίγεφ, ο οποίος - όπως υποστήριξε - «κρύβεται πίσω από ανθρώπινη ασπίδα», καθώς έχει καταφύγει στη γενέτειρά του Ντζαλαλαμπάντ. Χτες ο Μπακίγεφ διοργάνωσε συγκέντρωση των υποστηρικτών του. Εκεί υποστήριξε πως οποιαδήποτε προσπάθεια για τη σύλληψή του θα οδηγήσει σε αιματοχυσία και επανέλαβε πως παραμένει πρόεδρος και πως οι τελευταίες εξελίξεις «δεν είναι μια επανάσταση, αλλά μια κατάληψη της εξουσίας». Πρόσθεσε επίσης πως ζήτησε από τον ΟΗΕ να αναπτύξει «ειρηνευτικές δυνάμεις» στη χώρα, ώστε να «αποτραπεί μια παραπέρα κλιμάκωση της βίας».

Τέλος, αύριο Τετάρτη, αναμένεται να επισκεφθεί το Κιργιστάν ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Ρόμπερτ Μπλέικ για να συνομιλήσει με εκπροσώπους της προσωρινής κυβέρνησης σχετικά με τη στρατιωτική βάση «Μανάς» που λειτουργούν οι ΗΠΑ στην χώρα, σε μια προσπάθεια να εξασφαλιστεί η συνέχισή της, παρότι από την αρχή η επικεφαλής της προσωρινής κυβέρνησης Ρόζα Οτουνμπάγεβα ξεκαθάρισε πως θα μείνει όπως έχει.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ