Τρίτη 13 Απρίλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΟΡΕΙΑ ΙΡΛΑΝΔΙΑ
Βομβιστική επίθεση

ΜΠΕΛΦΑΣΤ.-

Ο πραγματικός ΙΡΑ (Real IRA) ανέλαβε την ευθύνη για τη βομβιστική επίθεση έξω από τις εγκαταστάσεις που στεγάζουν τις βρετανικές μυστικές υπηρεσίες (ΜΙ5) στο Μπέλφαστ της Βόρειας Ιρλανδίας. Επίθεση που συνέπεσε με το τελευταίο στάδιο της ειρηνευτικής διαδικασίας και την παράδοση των δικαστικών και αστυνομικών εξουσιών.

Η επίθεση έγινε λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Κυριακής - τοπική ώρα - με παγιδευμένο με εκρηκτικά ταξί έξω από τις εγκαταστάσεις του στρατοπέδου Πάλας, στην κομητεία Ντάουν, στην είσοδο του Μπέλφαστ, στρατόπεδο όπου στεγάζει εδώ και καιρό τις εγκαταστάσεις της ΜΙ5.

Η επίθεση ταυτόχρονα με την εκλογή του Ντέιβιντ Φορντ ως πρώτου υπουργού Δικαιοσύνης της Βορείου Ιρλανδίας, του πρώτου τοπικού πολιτικού που καταλαμβάνει αυτό το αξίωμα μετά από 38 χρόνια. Ο Φορντ εκλέχτηκε κατά τη διάρκεια ψηφοφορίας στο τοπικό Κοινοβούλιο, το Στόρμοντ, λαμβάνοντας 88 ψήφους στο σύνολο των 105 τοπικών βουλευτών με τους 17 βουλευτές του Ενωτικού Κόμματος του Ολστερ-UUP να ψηφίζουν κατά. Η εκλογή του Φορντ σηματοδοτεί και την επίτευξη του τελικού σταδίου της «ειρηνευτικής Συμφωνίας της Μεγάλης Παρασκευής» που συνήφθη το 1998, καθώς σημαίνει την παραχώρηση των δικαστικών και αστυνομικών εξουσιών από τη βρετανική κυβέρνηση στο Στόρμοντ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ