Τρίτη 13 Απρίλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΟΛΩΝΙΑ - ΡΩΣΙΑ
Πολύνεκρο αεροπορικό δυστύχημα

Ο θάνατος του Πολωνού Προέδρου και 96 επιβαινόντων σηματοδότησε και νέα αντισοβιετική εκστρατεία για την «υπόθεση του Κατίν»

Το σημείο που κατέπεσε το πολωνικό προεδρικό αεροσκάφος
Το σημείο που κατέπεσε το πολωνικό προεδρικό αεροσκάφος
ΣΜΟΛΕΝΣΚ.-

Βδομάδα πένθους διανύει η Πολωνία μετά την αεροπορική τραγωδία στην πόλη Σμολένσκ της δυτικής Ρωσίας το περασμένο Σάββατο, όπου σκοτώθηκαν και οι 96 επιβαίνοντες, ανάμεσά τους και ο Πολωνός Πρόεδρος Λεχ Καζίνσκι, η σύζυγός του, κυβερνητικοί και στρατιωτικοί αξιωματούχοι, τραπεζίτες κ.ά. και φυσικά το πλήρωμα.

Ημέρα πένθους κηρύχθηκε η χτεσινή στη Ρωσία και στην Ουκρανία στη μνήμη του Πολωνού Προέδρου, ενώ σειρά ηγετών κρατών απέστειλαν συλλυπητήρια μηνύματα στον Πολωνό πρωθυπουργό Ντόναλντ Τασκ. Την παρουσία τους στην κηδεία του Καζίνσκι που θα γίνει το ερχόμενο Σάββατο, έχουν δηλώσει αρκετοί πολιτικοί, μεταξύ των οποίων και ο Ρώσος Πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ. Προσωρινά χρέη Προέδρου ανέλαβε ο πρόεδρος της Βουλής, Μπρόνισλαβ Κομορόφσκι, ο οποίος δήλωσε χτες πως θα αναθεωρήσει τους ταξιδιωτικούς κανονισμούς που ισχύουν για το υψηλόβαθμο στρατιωτικό προσωπικό. Υποστήριξε πως θα κηρύξει μέσα στις επόμενες 14 ημέρες πρόωρες εκλογές, όπως εξάλλου προβλέπει το Σύνταγμα, ενώ η εκλογική διαδικασία πρέπει να διεξαχθεί μέσα σε 60 μέρες, επισπεύδοντας έτσι τις προγραμματισμένες για τον Οκτώβρη εκλογές.

Στο μεταξύ ο γενικός εισαγγελέας της Πολωνίας, Αντρέι Σέρεμετ αρνήθηκε τους ισχυρισμούς που φέρουν τους κυβερνήτες του αεροσκάφους να είχαν δεχθεί πιέσεις για να το προσγειώσουν παρά τις άσχημες καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν στην περιοχή και παρά τις προειδοποιήσεις και προτροπές των ρωσικών εναέριων ελεγκτών να προσγειωθούν αλλού. Σύμφωνα με την έρευνα που διεξάγουν οι ρωσικές αρχές, η πρώτη εκτίμηση για τα αίτια του δυστυχήματος είναι πως πρόκειται για ανθρώπινο λάθος, καθώς δεν υπήρχε πρόβλημα στο αεροσκάφος.

Οι επιβαίνοντες στο προεδρικό αεροσκάφος (τύπου «Τουπόλεφ») είχαν προορισμό να φτάσουν στο δάσος του Κατίν για να «τιμήσουν τη μνήμη των χιλιάδων Πολωνών αξιωματικών που δολοφονήθηκαν εκεί». Με αφορμή αυτό το λόγο του ταξιδιού σύσσωμα τα αστικά μέσα ενημέρωσης σε διάφορες χώρες και στη χώρα μας, οι κυρίαρχες δυνάμεις, «επιστράτευσαν» τον αντικομμουνισμό επιρρίπτοντας την ευθύνη για την εκτέλεση των 22.000 Πολωνών αξιωματικών το 1941 στο δάσος του Κατίν, στην ΕΣΣΔ ακολουθώντας πιστά την προπαγάνδα του ναζιστή Γκέμπελς. Αναμφίβολα είναι τα ιστορικά στοιχεία της συμμετοχής Γερμανών στην μαζική εκτέλεση των Πολωνών αξιωματικών, καθώς οι τελευταίοι σκοτώθηκαν από γερμανικές σφαίρες, ενώ ο ίδιος ο Γκέμπελς στα απομνημονεύματά του δηλώνει ότι αυτό πρέπει να κρυφτεί με κάθε τρόπο ώστε να μπορέσει να στηριχτεί η προπαγάνδα κατά της Σοβιετικής Ενωσης.

Ο Πολωνός Πρόεδρος, Λεχ Καζίνσκι υπήρξε στενός συνεργάτης του γνωστού αντικομμουνιστή Λεχ Βαλέσα, οι οποίοι από κοινού έπαιξαν σημαίνοντα ρόλο στις ανατροπές και στην καπιταλιστική παλινόρθωση. Ο Καζίνσκι εκλέχθηκε Πρόεδρος της χώρας το 2005 με σημαντική προσφορά στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς (ΗΠΑ και ΕΕ), δίνοντας το «πράσινο φως» στην αποστολή Πολωνών στρατευμάτων στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν, ενώ επέδειξε την προθυμία του να εγκαταστήσει τη λεγόμενη «αντιπυραυλική ασπίδα» των ΗΠΑ στη χώρα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Η αντικομμουνιστική παραχάραξη συναντά εμπόδια (2018-12-19 00:00:00.0)
Το «έγγραφο - απόδειξη» μαρτυρά προβοκάτσια (2010-04-30 00:00:00.0)
Προς προκήρυξη εκλογών (2010-04-15 00:00:00.0)
Συνετρίβη αεροσκάφος με τον Πολωνό Πρόεδρο (2010-04-11 00:00:00.0)
Εν αναμονή των υπογραφών (2009-10-09 00:00:00.0)
Στο δεύτερο γύρο... πρόεδρος (2005-10-11 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ