Τρίτη 13 Απρίλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ
Προσπάθεια κατεδάφισης του συνταξιοδοτικού

ΠΑΡΙΣΙ.--

Υπό τεταμένο κλίμα άρχισαν, χτες, οι επαφές του υπουργείου Εργασίας με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις και τις εργοδοτικές ενώσεις σχετικά με τα σχέδια αναδιάρθρωσης του συνταξιοδοτικού συστήματος που προωθεί η κυβέρνηση. Με πρόσχημα τη βιωσιμότητα του συνταξιοδοτικού συστήματος και διά της τρομοκρατίας των εργαζομένων με το ενδεχόμενο πλήρους κατάρρευσης των Ταμείων λόγω ελλειμμάτων, στο τραπέζι τίθενται προτάσεις (ιδιωτικός και δημόσιος τομέας) για αύξηση του ηλικιακού ορίου συνταξιοδότησης (που σήμερα είναι τα 60 χρόνια), αύξηση των εργατικών εισφορών και αύξηση των χρόνων εργασίας προκειμένου κάποιος να λάβει πλήρη σύνταξη (σήμερα είναι 40 χρόνια εργασίας) ενώ, προς το παρόν τουλάχιστον, δε θέτουν ζήτημα μείωσης των συντάξεων.

Τα σχέδια αυτά βρίσκουν αρχικά αντίθετες τις πέντε μεγάλες συνδικαλιστικές ενώσεις, που κατηγόρησαν την κυβέρνηση ότι εμφανίζεται διατεθειμένη να συζητήσει μόνο τεχνικά ζητήματα, έχοντας, ουσιαστικά, προαποφασίσει το περιεχόμενο του νομοσχεδίου. Συμπλήρωσαν, δε, ότι για άλλη μια φορά γίνεται προσπάθεια το νομοσχέδιο να «περάσει» το καλοκαίρι (Ιούλη από το Υπουργικό Συμβούλιο και αρχές Σεπτέμβρη από το Κοινοβούλιο) έτσι ώστε να διασφαλιστεί η ελάχιστη δυνατή αντίδραση εκ μέρους των εργαζομένων καθώς η περίοδος αυτή συμπίπτει με τις καλοκαιρινές διακοπές.

Δίκη με νόημα

Αρχισε, χτες, στην πόλη Μπουργκ αν Μπρες, η δίκη της εταιρείας κατασκευής αυτοκινητοδρόμων «Eurovia» για το θάνατο από καρκίνο του δέρματος ενός εργαζομένου της. Τη διαδικασία κίνησε η οικογένεια του 56χρονου που εργαζόταν στην ασφαλτόστρωση, με την υποστήριξη συνδικαλιστικών οργανώσεων, κατηγορώντας την κατασκευάστρια εταιρεία για έλλειψη στοιχειωδών μέτρων υγιεινής και ασφάλειας και για έκθεση των εργατών σε επικίνδυνα για τη ζωή τους υλικά. Η πολιτική αγωγή τόνισε, χτες, ότι σε ανάλογες συνθήκες εργάζονται καθημερινά τουλάχιστον 4.000 άνθρωποι.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ