Τρίτη 5 Απρίλη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΟΜΑΛΙΑ
Ανακήρυξαν και κρατίδιο Αζανίας...

NAΪΡΟΜΠΙ - ΜΟΓΚΑΝΤΙΣΟΥ.-- Τη δημιουργία του «ανεξάρτητου κρατιδίου» της Αζανίας στη μεθόριο Σομαλίας - Κένυας ανακοίνωσαν προχτές στο Ναϊρόμπι της Κένυας Σομαλοί πολιτικοί, με την πλήρη υποστήριξη των κενυατικών αρχών, οι οποίες είδαν την περίπτωση της Αζανίας σαν μία καλή προσπάθεια για τη δημιουργία μιας ζώνης απόστασης «ασφαλείας» από την (σπαρασσόμενη εδώ και χρόνια από εμφύλιες συγκρούσεις και ξένες επεμβάσεις) γείτονα.

Ως πρόεδρος του κρατιδίου της Αζανίας εμφανίστηκε ο Μοχάμεντ Αμπντι Γκάντι, που είπε πως το πρώτο του καθήκον θα είναι να ανακτήσει τον πλήρη έλεγχο του εδάφους της «χώρας του» από τους ισλαμιστές της οργάνωσης Σαμπάμπ. Ο ίδιος ισχυρίστηκε ότι «δεν αποσπά εδάφη από τη Σομαλία».

Ωστόσο, ο Σομαλός υπουργός Πληροφοριών Αμπντουλκαρίμ Τζάμα χαρακτήρισε «κακή ιδέα» τη δημιουργία τέτοιων κρατιδίων με αυτόνομες κυβερνήσεις που δε θα συνεννοούνται και δε θα είναι υπόλογες στην κεντρική σομαλική κυβέρνηση, λέγοντας ότι «οδηγούν στο μονοπάτι της ασυνεννοησίας και της καταστροφής».

Στην ευρύτερη περιοχή της Σομαλίας έχουν δημιουργηθεί πάνω από 10 τέτοια «κρατίδια». Μέσα σε όλα αυτά πάντως, χτες η κυβέρνηση του υποστηριζόμενου από τη Δύση σεΐχη Σαρίφ Αχμέντ πανηγύριζε για τα εγκαίνια του πρώτου κρατικού τηλεοπτικού σταθμού στο Μογκαντίσου...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ