Τρίτη 5 Απρίλη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ενεργός συμμετοχή στα σχέδια ΝΑΤΟ και ΕΕ

Στην Αθήνα βρέθηκε την Κυριακή ο απεσταλμένος του Καντάφι, εκτελών χρέη υπουργού Εξωτερικών και συναντήθηκε με τον Γ. Παπανδρέου

Με απόλυτη μυστικότητα και ενταγμένη στην πολιτική απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης για ενεργό συμμετοχή στην ιμπεριαλιστική επέμβαση στη Λιβύη, συναντήθηκε την Κυριακή στην Αθήνα ο πρωθυπουργός, Γ. Παπανδρέου, με τον απεσταλμένο του Μουαμάρ Καντάφι και εκτελούντα χρέη υπουργού Εξωτερικών, Αμπντουλάτι Ομπέιντι.

Η συνάντηση έγινε σε άγνωστο χώρο - πληροφορίες έκαναν λόγο για σπίτι Ελληνα επιχειρηματία στα βόρεια προάστια της Αττικής - μετά από αίτημα του πρωθυπουργού της Λιβύης Αλι Αλ - Μαχμούντι κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε με τον Γ. Παπανδρέου. Στη συνάντηση του Ελληνα πρωθυπουργού με τον Αμπ. Ομπέιντι συμμετείχε και ο υπουργός Εξωτερικών, Δ. Δρούτσας.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ο Λίβυος απεσταλμένος διαμήνυσε στην ελληνική κυβέρνηση - με στόχο να τα μεταφέρει σε ΝΑΤΟ και ΕΕ - ότι «ο Καντάφι δεν εγκαταλείπει τη Λιβύη». Μάλιστα, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο αξιωματούχος της Λιβύης έθεσε ως «όρο για να υπάρξουν διαπραγματεύσεις» να σταματήσουν ΕΕ και ΝΑΤΟ «να εξοπλίζουν τους "αντικαθεστωτικούς" και να τους "αναγνωρίζουν"». Θα πρέπει να σημειωθεί ότι, όπως υποστηρίζουν διπλωματικοί κύκλοι στην Αθήνα, η αποφασιστικότητα του καθεστώτος Καντάφι δικαιολογείται και από τη μέχρι στιγμής αδυναμία των αεροπορικών επιδρομών να εδραιώσουν τη θέση των αντικαθεστωτικών δυνάμεων.

Πριν τη συνάντηση ο Γ. Παπανδρέου είχε τηλεφωνικές επικοινωνίες, σχετικά με τις εξελίξεις στη Λιβύη, την Παρασκευή με τον Βρετανό πρωθυπουργό, Ντέιβιντ Κάμερον, και το Σάββατο με τον πρωθυπουργό του Κατάρ, σεΐχη Αλ Τανί, και τον πρωθυπουργό της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν. Στο πλαίσιο αυτών των συνεννοήσεων ο Γ. Παπανδρέου ανέλαβε την «πρωτοβουλία» να κλιμακώσει την πίεση της Δύσης με στόχο την αποχώρηση του Καντάφι.

Μετά τη συνάντηση και φανερώνοντας την πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να εμπλακεί ακόμα ενεργότερα στα ιμπεριαλιστικά σχέδια ο Δ. Δρούτσας, ανέφερε ότι «η Ελλάδα, στην προσπάθεια για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή, θα συνεχίσει να προσφέρει τις καλές της υπηρεσίες». Ο ίδιος μάλιστα τόνισε: «Είμαστε σε επαφή με όλους τους εταίρους και συμμάχους μας, θα τους ενημερώσουμε για τις σημερινές μας επαφές, καθώς και για τις σκέψεις και προτάσεις της Ελλάδας».

Ο υπουργός Εξωτερικών υποστήριξε επίσης ότι «από τα λεγόμενα του απεσταλμένου της Λιβύης φαίνεται ότι και το καθεστώς αναζητεί λύση», αλλά απέφυγε να αναφερθεί στους όρους που βάζει στο «τραπέζι». Η κυβέρνηση επιχειρεί με κάθε τρόπο να κρύψει ότι ΝΑΤΟ και ΕΕ έχουν προετοιμαστεί για «πολύμηνη αεροπορική εμπλοκή», στην οποία συμμετέχει και η Ελλάδα.

Εξάλλου, με συνέντευξή του στο ραδιόφωνο του «Φλας» ο Δ. Δρούτσας τόνισε ότι είναι «δύσκολη η εξεύρεση λύσης», και υποστήριξε: «Το σημαντικό είναι ότι ξεκινάει μια προσπάθεια και ότι όλοι, η διεθνής κοινότητα και το καθεστώς στη Λιβύη, έχουν αντιληφθεί ότι πρέπει να αναζητήσουμε πολιτική, διπλωματική λύση». Ο ίδιος ανέφερε ότι η Ελλάδα κάνει «την απαραίτητη δουλειά, καταγράφει τις σκέψεις και προτάσεις, τις οποίες θα μοιραστούμε με τους εταίρους μας, προκειμένου να προχωρήσουμε».

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι πριν την έλευση του Λίβυου απεσταλμένου στην Αθήνα υπήρξαν πληροφορίες του πρακτορείου «Ρόιτερς» ότι «αυτομολεί στη χώρα» μας. Την ίδια στιγμή «διέρρευσε» και σενάριο που ήθελε τον Λίβυο απεσταλμένο να «μεταφέρει αίτημα» του Μ. Καντάφι για αποχώρησή του από τη Λιβύη με παράλληλη μετακίνησή του στην Ελλάδα. Πάντως, χτες, ο Δ. Δρούτσας σε ραδιοφωνική συνέντευξή του στο «Real FM» διέψευσε ότι τέθηκε θέμα αποχώρησης του Καντάφι.

Μετά την Αθήνα ο απεσταλμένος του Καντάφι θα είχε ανάλογες επαφές στην Τουρκία και τη Μάλτα.

  • Χτες επίσης στην Αγκυρα βρέθηκε ο γγ του ΝΑΤΟ, Αντερς Φον Ράσμουσεν, για συναντήσεις με τον πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον υπουργό Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου με με θέμα τις εξελίξεις στη Λιβύη.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ