Τρίτη 5 Απρίλη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΔΙΕΘΝΗ
Πιο κοντά το σενάριο διχοτόμησης
  • Εν μέσω ιμπεριαλιστικών βομβαρδισμών και ...διπλωματικών επαφών επιχειρείται η μοιρασιά της λείας
  • Και η Ιταλία, μέσω ...του ενεργειακού κολοσσού ΕΝΙ, αναγνώρισε το «αντικαθεστωτικό» Εθνικό Συμβούλιο

Οι μάχες για την πόλη - πετρελαϊκό κόμβο Μπρέγκα μαίνονται
Οι μάχες για την πόλη - πετρελαϊκό κόμβο Μπρέγκα μαίνονται
TΡΙΠΟΛΗ - ΡΩΜΗ.--

Σκληρότατες μάχες μαίνονται όλα τα τελευταία εικοσιτετράωρα μέσα και πέριξ της πόλης Μπρέγκα, του κομβικού αυτού πετρελαϊκού κέντρου, με τις «αντικαθεστωτικές» δυνάμεις να προσπαθούν, ματαίως, μέχρι χτες βράδυ, να θέσουν την πόλη υπό τον πλήρη έλεγχό τους, ενώ συνεχίζονται οι ιμπεριαλιστικοί βομβαρδισμοί, που «κατά λάθος» χτύπησαν και φίλιες δυνάμεις «αντικαθεστωτικών»...

Και μπορεί, στο έδαφος, οι δυνάμεις του συνταγματάρχη Καντάφι να παραμένουν ισχυρότερες, σε διπλωματικό, όμως, επίπεδο προχωράνε οι αναγνωρίσεις του λεγόμενου «αντικαθεστωτικού» Εθνικού Συμβουλίου, (που αποτελείται από πρώην στελέχη του καθεστώτος Καντάφι). Χτες σε μια τέτοια κίνηση προχώρησε η ιταλική κυβέρνηση, γεγονός που έχει ιδιαίτερη σημασία, αφού η Ιταλία υπήρξε ο στενότερος σύμμαχός του Καντάφι στην Ευρώπη.

Στο προσκήνιο τα συμφέροντα και η ...αιτία του πολέμου

Το γεγονός της αναγνώρισης από την Ιταλία εξηγείται πλήρως από τις συμφωνίες που υπέγραψε ο ιταλικός ενεργειακός κολοσσός ΕΝΙ με τους αντικαθεστωτικούς. Ο Φράνκο Φρατίνι, υπουργός Εξωτερικών, επιβεβαίωσε ότι αντιπροσωπεία του διοικητικού συμβουλίου της ΕΝΙ μετέβει, το Σαββατοκύριακο, στη Βεγγάζη όπου συναντήθηκε με το Εθνικό Συμβούλιο και κατέληξαν σε συμφωνία για τη συνέχιση της εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων που εκμεταλλευόταν μέχρι σήμερα. Κατά τα άλλα, η «Ομάδα Επαφής» για τη Λιβύη θα συνεδριάσει την επόμενη βδομάδα στο Κατάρ.

Υπενθυμίζεται ότι οι δραστηριότητες της ΕΝΙ, που ήταν έτσι κι αλλιώς η εταιρεία με τις περισσότερες επενδύσεις στη Λιβύη και ήταν και αυτή που μετέφερε το μεγαλύτερο τμήμα του λιβυκού πετρελαίου στην Ευρώπη, εντοπίζονται όλες στο ανατολικό τμήμα, που σήμερα ελέγχεται κυρίως από τις αντικαθεστωτικές δυνάμεις. Η εταιρεία που ακολουθεί την ΕΝΙ, όσον αφορά στο μέγεθος των επενδύσεων είναι η ισπανική Repsol, η οποία όμως δραστηριοποιείται κυρίως στο δυτικό τμήμα του κόλπου της Σύρτης, το οποίο ελέγχεται από τις δυνάμεις του Καντάφι.

Εκτός, πάντως, από την ΕΝΙ που ανακοίνωσε ότι «θα προχωρήσει το συντομότερο δυνατό στην επανάληψη των δραστηριοτήτων της», έγινε γνωστό ότι μέχρι το τέλος της βδομάδας, το αντικαθεστωτικό Εθνικό Συμβούλιο, πιθανότατα, θα έχει προχωρήσει στην πρώτη εξαγωγή πετρελαίου για διύλιση προς το Κουβέιτ στη βάση της συμφωνίας που έχουν υπογράψει. Σύμφωνα με όσα δημοσιεύονται, τη μεταφορά του αργού πετρελαίου από το Τομπρούκ έχει αναλάβει το τάνκερ «Equator» που ανήκει σε Ελληνα εφοπλιστή υπό λιβεριανή σημαία.

Παράλληλα, το Συμβούλιο απέρριψε, τουλάχιστον προς το παρόν, την πρόταση που φέρονται να προωθούν οι δύο από τους τέσσερις γιους του Καντάφι, οι Σάιφ αλ Ισλάμ και Σάαντι, για «συνταγματικές μεταρρυθμίσεις με ταυτόχρονο διάλογο για τερματισμό των εχθροπραξιών», μια διαδικασία, όμως, που θα αφήσει στην εξουσία έναν από τους δύο, έστω και αν απομακρύνει τον πατέρα τους. Η σχετική αναφορά έγινε από την αμερικανική εφημερίδα New York Times που άφησε να εννοηθεί ότι οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις δεν απορρίπτουν, οπωσδήποτε, την πρόταση των δύο γιων Καντάφι, που ήρθε ενώ παραιτήθηκε από τη θέση του ο σύμβουλος του Καντάφι Αλί Τρίκι, πρώην πρέσβης στον ΟΗΕ, χωρίς να διευκρινίσει άν περνά στην πλευρά των αντικαθεστωτικών. Ανευ σχολίου παραμένει και η είδηση που μετέδωσε το al Jazeera ότι Αμερικανοί και Αιγύπτιοι εκπαιδεύουν τους αντικαθεστωτικούς.

Κατά τα άλλα, η «Ομάδα Επαφής» για τη Λιβύη θα συνεδριάσει την επόμενη εβδομάδα στο Κατάρ, ωστόσο το σενάριο της διχοτόμησης που θα βόλευε τα μονοπωλιακά συμφέροντα έρχεται όλο και πιο κοντά.

Αιματηρές μάχες και μεταφορά τραυματιών

Στο πεδίο των μαχών σε όλες τις πόλεις που βρίσκονται στα δυτικά του κόλπου της Σύρτης, με επίκεντρο τις Ζιντάν, Γιέφρεν, Μιζράτα, Ναλούτ, Τζάντα, Τζαμπάλ αλ Γάρμπι η κατάσταση περιγράφεται ως «εφιαλτική» χωρίς καν πόσιμο νερό και πολλούς τραυματίες. Εγινε γνωστό ότι τουρκικό πλοίο από τη Βεγγάζη μετέφερε 300 τραυματίες τους οποίους «μοίρασε» σε νοσοκομεία της Ελλάδας (Χανία), της Τουρκίας και του Κατάρ. Ο συντονιστής του ΟΗΕ για την ανθρωπιστική βοήθεια, Ρασίντ Χαλίκοφ, δήλωνε ότι γίνεται προσπάθεια συνεννόησης για να εισέλθει «το ταχύτερο δυνατό» ανθρωπιστική βοήθεια, καθώς η κατάσταση και στις δύο πλευρές είναι δραματική.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ