Πέμπτη 14 Απρίλη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ
Κάρλος και ασυμβίβαστη γενιά...

Η βδομάδα που διανύουμε προετοιμάζει κατά κάποιο τρόπο το κλίμα των ταινιών της επόμενης βδομάδας και του Πάσχα. Επτά συνολικά οι ολόφρεσκες προβολές - σε αυτές δε συμπεριλαμβάνεται το αφιέρωμα της Ταινιοθήκης - τις οποίες σας παρουσιάζουμε, ενώ σχολιάζουμε τις πιο ενδιαφέρουσες.

«Τσίκο και Ρίτα», ισπανική παραγωγή «χειροποίητης» animation, με θέμα μουσικό για τους λάτρεις της τζαζ, του λάτιν, του μπολέρο - και όχι μόνο φυσικά! Οριοθετείται σαν κλασική αισθηματική ιστορία που διαδραματίζεται στα τέλη της δεκαετίας του '40 στην Αβάνα, ανάμεσα σε δύο νεαρούς Κουβανούς μουσικούς - του Τσίκο, χαρισματικού πιανίστα με μεγάλα όνειρα και της Ρίτα, όμορφης τραγουδίστριας με ερμηνεία που συναρπάζει. Από την Αβάνα στη Νέα Υόρκη, το Παρίσι, το Χόλιγουντ και το Λας Βέγκας η ζωή του μουσικού ζευγαριού διέπεται από πάθος, αλλά και ατέρμονο σκληρό αγώνα τόσο για τη μουσική τους όσο και τη σχέση τους. Σκηνοθέτες της ταινίας, οι Ισπανοί Φερνάντο Τρούεμπα, Χαβιέ Μαρισκάλ και Τόνο Εράντο.

Η «Πανικούπολη» είναι μια γαλλόφωνη, βελγο-γαλλο-λουξεμβουργιανή παραγωγή κινουμένων σχεδίων σε σκηνοθεσία των Στεφάν Ομπιέ και Βενσάν Πατάρ. Περιπετειώδης και ρομαντική, τρομαχτική και εντυπωσιακή η εξιστόρηση ενός σύμπαντος όπου τα πάντα μπορούν να συμβούν. Η «Πανικούπολη» είναι η πρώτη stop animation ταινία που συμμετείχε στο φεστιβάλ των Καννών με φιλοξενούμενους μια ντουζίνα ήρωες με σιλουέτες παιδικών παιχνιδιών, ντεκόρ βουκολικά, ατμόσφαιρα Ροκ 'ν Ρολ και παράλογες ατάκες, σε μια έκρηξη εφευρετικού εκτροχιασμού... Ενώ...

«HOP» τιτλοφορείται η πασχαλινή οικογενειακή ταινία που συνδυάζει τα κινούμενα σχέδια με τη ζωντανή δράση... Αναφέρεται στο καθιερωμένο πια σαν έθιμο του «πασχαλινού λαγού», κάτι που όμως δεν ακουμπά στην ελληνική πασχαλινή παράδοση. Χαρακτηρίζεται τρυφερά αστείο παραμύθι κι έχει πρωταγωνιστή τον 30χρονο Φρεντ (ρόλο που υποδύεται ο Τζέιμς Μάρσντεν από τους Χ-Μen), καθώς και τον μικρό γιο του Πασχαλινού Λαγού, που είναι ιδιοκτήτης ενός τεράστιου εργοστασίου που βρίσκεται στο Νησί του Πάσχα και παράγει όποιο γλύκισμα μπορεί να φανταστεί ο ανθρώπινος νους. Το μεγάλο όνειρο του γιου του Πασχαλινού Λαγού είναι να γίνει σπουδαίος ντράμερ! Κάτι που πραγματοποιεί, όταν από την πατρίδα του καταφεύγει - πού αλλού; - στο Χόλιγουντ. Η κωμωδία του Τιμ Χιλ προβάλλεται μεταγλωττισμένη στα ελληνικά.

Από τα κινούμενα σχέδια περνάμε στις ταινίες της βδομάδας που χρησιμοποιούν ηθοποιούς με σάρκα και οστά κι ας είναι φαντάσματα σαν τον ghost facekiller που επανακάμπτει στο «Scream 4», συνέχεια της σειράς τρόμου του Ουές Κρέιβεν, που «έδωσε νέα οπτική» στο είδος και αστρονομικά κέρδη στους συντελεστές - αλίμονο! Στο πολυαναμενόμενο - από τους θαυμαστές του είδους - sequel, η Νιλ Κάμπελ επιστρέφει στο ρόλο της Σίντνεϊ Πρέσκοτ, που έχει κατορθώσει να ξαναβρεί την ηρεμία της μέσα από την ενασχόλησή της με το γράψιμο, ενώ επανεμφανίζεται και το ντουέτο Ντέιβιντ Αρκέτ και Κόρτνεϊ Κοξ, μέλη του αρχικού καστ.

«Εδώ κι Εκεί, Ραντεβού στο Βελιγράδι», ισχνού προϋπολογισμού κωμωδία, που προκαλεί αντικρουόμενα, αντιφατικά συναισθήματα. Πρόκειται για μια συμπαραγωγή σερβο-αμερικανική, σε σκηνοθεσία του νεαρού Σέρβου Ντάρκο Λουνγκούλοφ. Ο Αμερικανός ηθοποιός Ντέιβιντ Θόρντον υποδύεται τον κεντρικό ρόλο, τον Ρόμπερτ, έναν Νεοϋορκέζο κυνικό μουσικό σε κατάσταση ένδειας που αποφασίζει να βγάλει κάποια γρήγορα λεφτά εξυπηρετώντας ένα Σέρβο που θέλει να φέρει στην Αμερική την κοπέλα του από το Βελιγράδι. Ο Ρόμπερτ φθάνει στο «χαοτικό» Βελιγράδι για να συνάψει εικονικό γάμο με την κοπέλα που πρέπει να πάρει χαρτιά μετανάστευσης για τις ΗΠΑ. Βέβαια, τα πράγματα δεν εξελίσσονται σύμφωνα με τα σχέδια... Ο Ρόμπερτ, όμως, αντί για λεφτά βρίσκει στο Βελιγράδι την αδελφή ψυχή...

Τέλος, η «Ταινιοθήκη της Ελλάδας», μετά την περσινή επιτυχία της 1ηςΕβδομάδας Κινηματογράφου από το Χονγκ Κονγκ, διοργανώνει και φέτος την 2η- από τις 14 έως και τις 20 Απρίλη 2011 - στα πλαίσια του προγράμματος «Πανόραμα Κινηματογράφου από το Χονγκ Κονγκ». Το αφιέρωμα περιλαμβάνει έξι ταινίες που γυρίστηκαν μεταξύ του 1984 και του 2009. Για αναλυτικό πρόγραμμα, ώρες προβολών και όποια περαιτέρω πληροφορία, επικοινωνήστε με την «Ταινιοθήκη».

Σημειωτέον ότι συνεχίζεται για δεύτερη βδομάδα η προβολή του αριστουργήματος του Ούγγρου Μπέλα Ταρ «Το άλογο του Τορίνο», φιλοσοφική ταινία σπάνιας λογοτεχνικότητας για απαιτητικότατους και απόλυτους κινηματογραφόφιλους!


ΚΡΙΤΙΚΗ:
Τζία ΓΙΟΒΑΝΗ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ