Πέμπτη 14 Απρίλη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΟΣ» ΝΟΜΟΣ - ΕΤΕΑΝ
Νέα δισ. για ... «λίγους και καλούς»

Από 21 του Απρίλη ξεκινά η υποβολή αιτήσεων για τον «αναπτυξιακό» νόμο των μεγάλων επιχειρήσεων

Ο ορισμός της ημερομηνίας για την έναρξη υποβολής αιτήσεων στο πλαίσιο του νέου «αναπτυξιακού» νόμου και η έκδοση των κανονιστικών διατάξεων εφαρμογής του, αποτέλεσε χτες μια ακόμη ευκαιρία για την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, να επιδοθεί στην επανάληψη των βασικών του σημείων, να μοιράσει... δισεκατομμύρια και να αναλύσει - ξανά - το κυβερνητικό όραμα για την «ανάπτυξη», την ίδια ώρα που η πολιτική της κυβέρνησης αφήνει «καμένη γη» στις γειτονιές των εργαζομένων, των αυτοαπασχολούμενων και μικρών ΕΒΕ, των φτωχών αγροτών, των λαϊκών στρωμάτων που υποφέρουν για την «ανάπτυξη» του μεγάλου κεφαλαίου και τη διασφάλιση μιας νέας υπερκερδοφόρας πορείας του στο παρόν και το μέλλον.

Το «διά ταύτα» από τη χτεσινή συνέντευξη Τύπου του Μ. Χρυσοχοΐδη, είναι ότι από τις 21 του Απρίλη και έως το τέλος του Μάη θα μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να καταθέτουν αιτήσεις για ένταξη των επενδυτικών τους σχεδίων στις κατηγορίες των γενικών καθεστώτων του «επενδυτικού νόμου», αρχικά ηλεκτρονικά και μετά στα ΚΕΠ. Στα μέσα του Μάη θα γίνει η προκήρυξη των ειδικών καθεστώτων για την «επιχειρηματικότητα των νέων», τα clusters και τα μεγάλα επενδυτικά σχέδια, που θα υποβάλλονται καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου.

Η πρώτη προκήρυξη αφορά 2,2 δισ. φοροαπαλλαγές και 800 εκατ. ευρώ άμεσες επιχορηγήσεις, ενώ η δεύτερη προκήρυξη θα προβλέπει 1,2 δισ. φοροαπαλλαγές και 400 εκατ. ευρώ. Είναι λεφτά και διευκολύνσεις που απευθύνονται πρωτίστως στις μεγάλες επιχειρήσεις που μπορούν να τις εκμεταλλευτούν ποικιλοτρόπως. Το δεύτερο σημείο της χτεσινής συνέντευξης, είναι η ενεργοποίηση του ΕΤΕΑΝ και των επιμέρους «δράσεών» του τις επόμενες μέρες. Το διαβόητο ΕΤΕΑΝ πριμοδοτείται με 400 εκατ. ευρώ, ώστε μαζί με κεφάλαια των... τραπεζών (που έχουν εισπράξει με το παραπάνω με τις αλλεπάλληλες ενισχύσεις) θα δρομολογήσει προγράμματα δανεισμού των μικρότερων επιχειρήσεων, με επιτόκιο στο 4%, όπως είπε ο υπουργός.

Πρόκειται για ένα ακόμη παραπλανητικό μέτρο, με το «παιχνίδι» να παίζεται από τις τράπεζες, με όρους που απαιτούν τη στήριξη επιχειρήσεων κατ' όνομα μόνο «μικρών», με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά ως προς τη δραστηριότητα και την οικονομική τους ευρωστία. Δάνεια μέχρι και 10ετούς διάρκειας και με περίοδο χάριτος 2 ετών θα διατίθενται επιλεκτικά, με απόλυτες διασφαλίσεις και με αποκλεισμό των δεκάδων χιλιάδων αυτοαπασχολούμενων και μικρών επαγγελματοβιοτεχνών και εμπόρων που βρίσκονται στα όρια της επιβίωσης.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πογκρόμ πλειστηριασμών και κατασχέσεων ενόψει (2023-08-18 00:00:00.0)
Οφέλη για το κεφάλαιο χασούρα για το λαό (2016-06-08 00:00:00.0)
Αξιώσεις για τη στήριξη της «επιχειρηματικότητας» (2011-08-18 00:00:00.0)
Ετοιμο το πρώτο «πακέτο» για τους κεφαλαιοκράτες (2011-03-17 00:00:00.0)
Νέα «κάνουλα» στήριξης του κεφαλαίου (2010-12-22 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ