Πέμπτη 14 Απρίλη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΟΡΥΚΤΟΣ ΠΛΟΥΤΟΣ
Ερμαιο στην κερδοφορία του κεφαλαίου

Στο Περιφερειακό Συμβούλιο της Θράκης το θέμα των επενδύσεων χρυσού

Ομόφωνα «όχι» στη μεταλλουργία χρυσού στην περιοχή Κρούμοβγκραντ της Βουλγαρίας είπε το Περιφερειακό Συμβούλιο Θράκης, ενώ επαναβεβαίωσε την αντίθεσή του στα σχέδια των χρυσοθήρων για την περιοχή της Θράκης.

Το Περιφερειακό Συμβούλιο Θράκης συνεδρίασε τη Δευτέρα και γνωμοδότησε αρνητικά επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του Επενδυτικού Σχεδίου Εξόρυξης και Επεξεργασίας του χρυσοφόρου κοιτάσματος στην περιοχή Κρούμοβγκραντ της Βουλγαρίας που βρίσκεται σε απόσταση μόλις 60 χιλιομέτρων από την Κομοτηνή. Η γνωμοδότησή του ζητήθηκε από το υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ) κατ' εφαρμογή της σύμβασης ESPOO για τη διαδικασία εκτίμησης περιβαλλοντικών επιπτώσεων σε διασυνοριακά πλαίσια.

Στη συνεδρίαση παραβρέθηκαν η δήμαρχος, ο αντιδήμαρχος και η διευθύντρια Περιβάλλοντος του Δήμου Κρούμοβγκραντ, οι οποίοι εξέφρασαν την αντίθεση του βουλγαρικού λαού στη μεταλλουργία χρυσού που σχεδιάζεται να γίνει στην περιοχή τους.

Στην τοποθέτησή τους οι περιφερειακοί σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Χρήστος Τρέλλης και Χρήστος Ποτόλιας σημείωσαν ότι οι συγκεκριμένες εταιρείες χρυσού σε Ελλάδα και Βουλγαρία δεν πρόκειται να παραιτηθούν από το στόχο τους, να εξασφαλίσουν υπερκέρδη από την εξόρυξη των κοιτασμάτων χρυσού της περιοχής. Στην Ελλάδα έχουν πιστούς υποστηρικτές αυτού του σκοπού, τις μέχρι σήμερα κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, οι οποίες είναι βασικοί εκφραστές των αντιλαϊκών επιλογών της πολιτικής της ΕΕ για την ιδιωτικοποίηση φυσικού - ορυκτού πλούτου και των δημοσίων επιχειρήσεων και θα προσπαθήσουν να βρουν τον τρόπο για να προχωρήσουν στην εξόρυξη των κοιτασμάτων χρυσού.

Θύμισαν τις ευθύνες των στελεχών του ΠΑΣΟΚ, που ως νομάρχες Εβρου (Ντόλιος) και Ροδόπης (Σταυρόπουλος) τα προηγούμενα χρόνια παραχώρησαν τα μεταλλευτικά δικαιώματα στις εταιρείες χρυσού που θέλουν να εγκαταστήσουν μεταλλουργία χρυσού στις Σάπες της Ροδόπης και το Πέραμα του Εβρου.

Σημείωσαν ότι η έγκριση του Ειδικού Χωροταξικού Σχεδίου για τον Τουρισμό, που έγινε από την κυβέρνηση της ΝΔ, όπου δίνεται η δυνατότητα ακόμα και σε περιοχές «Natura» να ασκούνται εξορυκτικές δραστηριότητες και οι πρόσφατες εξαγγελίες της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ μέσω του υπουργού κ. Μανιάτη για τον ορυκτό πλούτο θα πρέπει να δημιουργούν έντονη ανησυχία στο λαό της περιοχής για τα σχέδια των εταιρειών χρυσού.

Τόνισαν ότι σήμερα απαιτείται να γίνει βαθιά συνείδηση του λαού της περιοχής ότι ο αγώνας ενάντια στην εξόρυξη του χρυσού, την προστασία του περιβάλλοντος και της υγείας του, πρέπει να πάρει πολιτικά χαρακτηριστικά ενάντια στην πολιτική που στηρίζει τις πολυεθνικές και τα υπερκέρδη τους, ενάντια στην ΕΕ, την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, την ΝΔ και των δυνάμεων του ευρωμονόδρομου.

Κάλεσαν τους εργαζόμενους, όλα τα λαϊκά στρώματα, τη νεολαία, τις γυναίκες να δυναμώσουν τον αγώνα τους ενάντια στην ιδιωτικοποίηση των κοιτασμάτων χρυσού. Να παλέψουν για να υπάρξει άμεσα αλλαγή του Μεταλλευτικού Κώδικα στην κατεύθυνση προστασίας του ορυκτού πλούτου.

Και ξεκαθάρισαν ότι λύση οριστική, δηλαδή ασφαλής αξιοποίηση των κοιτασμάτων σε όφελος του λαού, είναι δυνατή μόνο στα πλαίσια της λαϊκής εξουσίας. Μια αξιοποίηση που θα παίρνει πρώτα - πρώτα υπόψη την προστασία της υγείας των κατοίκων και του φυσικού περιβάλλοντος της περιοχής.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Η πρόταση του ΚΚΕ για την εξόρυξη χρυσού στη βορειοανατολική Χαλκιδική (2018-06-20 00:00:00.0)
«Οχι» στο ξεπούλημα του ορυκτού πλούτου (2012-07-19 00:00:00.0)
Ορυκτός πλούτος στην υπηρεσία των κερδών (2011-03-12 00:00:00.0)
Αντιδράσεις για την εξόρυξη χρυσού στον Εβρο (2008-02-13 00:00:00.0)
«Κόκκινη» κάρτα στην εξόρυξη χρυσού (2004-07-31 00:00:00.0)
Καταστροφική για το περιβάλλον η μεταλλουργία χρυσού (2002-05-28 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ