Κυριακή 17 Απρίλη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 36
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΛΕΥΚΑΔΑ
Εκχώρηση των υπηρεσιών ύδρευσης

Το πράσινο φως για παράδοση και εκμετάλλευση από ιδιώτες των υδάτινων πόρων της Λευκάδας άναψε στην προχτεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου η δημοτική αρχή του ΠΑΣΟΚ. Συνεπικουρούμενη από τη ΝΔ αποφάσισε τη σύναψη προγραμματικής σύμβασης του Δήμου με την ΕΥΔΑΠ ΑΕ για 20 χρόνια. Συμφώνησε δηλαδή να εκχωρηθούν οι υπηρεσίες ύδρευσης - αποχέτευσης στην εταιρεία, που ήδη λειτουργεί με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο, προετοιμάζοντας το έδαφος για την εμπορευματοποίηση του κοινωνικού αγαθού - του νερού του νησιού. Η δημοτική αρχή του ΠΑΣΟΚ ψήφισε τη ληστρική αυτή συμφωνία ενώ προεκλογικά κατέκρινε την παράταξη της ΝΔ για το γεγονός ότι συμπεριλάμβανε στο πρόγραμμά της την εκχώρηση των υπηρεσιών ύδρευσης - αποχέτευσης του Δήμου στην ΕΥΔΑΠ.

Τη διαφωνία τους εξέφρασαν οι δημοτικοί σύμβουλοι του ΚΚΕ εκλεγμένοι με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» αναδεικνύοντας τις συνέπειες σε βάρος των εργαζομένων και του λαού (όπως αύξηση των τιμών, πανάκριβα τέλη αποχέτευσης), που θα έχει το ξεπούλημα, ουσιαστικά, σε ιδιώτες ενός κοινωνικού αγαθού, όπως είναι το νερό, αφού η ΕΥΔΑΠ ΑΕ ισχυροποιείται, επεκτείνει την δραστηριότητά της, ώστε στη συνέχεια να παραδοθεί στα ιδιωτικά συμφέροντα ως ένας μεγάλος επιχειρηματικός όμιλος.

Παρέμβαση στη συνεδρίαση έκανε και το Εργατικό Κέντρο Λευκάδας - Βόνιτσας απαιτώντας να σταματήσει η μεθόδευση ιδιωτικοποίησης που η κυβέρνηση επισπεύδει, με την ολοκληρωτική παράδοση στα διεθνικά μονοπώλια της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ, όπως και των δημοτικών επιχειρήσεων ύδρευσης - αποχέτευσης. Με ψήφισμά της, η Γενική Συνέλευση Αντιπροσώπων του Εργατικού Κέντρου απαιτεί τη δημιουργία ενός θεσμικού πλαισίου, που θα αντιμετωπίζει το νερό ως φυσικό πόρο ζωτικής σημασίας για τον άνθρωπο, τη φύση και την ανάπτυξη της κοινωνίας.

Απαιτεί: Να μη γίνει καμία αύξηση στην τιμή του νερού. Την επεξεργασία μιας ολοκληρωμένης υδατικής πολιτικής, που θα αφορά σε έρευνα, προστασία, χρήσεις και ορθολογική αξιοποίηση των υδάτινων αποθεμάτων στο σύνολο του δήμου και του νομού. Μέτρα προστασίας της ποιότητας των νερών και της ανάκτησής τους, την άμεση αντιμετώπιση των απωλειών λόγω διαρροών από τα δίκτυα ύδρευσης και άρδευσης. Προστασία δασών και αναδασώσεις, που ευνοούν τη συγκράτηση νερών για τον εμπλουτισμό του υδροφόρου ορίζοντα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Το νερό είναι κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα (2023-03-14 00:00:00.0)
Νερό: Πάλη για συνολική ανατροπή της πολιτικής εμπορευματοποίησής του (2015-05-09 00:00:00.0)
Κινητοποίηση ενάντια στην εμπορευματοποίηση του νερού (2012-03-23 00:00:00.0)
Νέα κινητοποίηση για το νερό (2011-10-08 00:00:00.0)
Στο στόχαστρο των πολυεθνικών (2007-05-27 00:00:00.0)
Το νερό είναι κοινωνικό αγαθό - δεν ιδιωτικοποιείται! (2000-06-29 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ