Τρίτη 19 Απρίλη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
IAΠΩΝΙΑ
Συνέχιση της πυρηνικής κρίσης για μήνες

TOKIO.--

Διευθυντικά στελέχη της εταιρείας TEPCO, που ευθύνεται για το δυστύχημα στη Φουκουσίμα, παραδέχθηκαν την Κυριακή ότι θα χρειαστούν τουλάχιστον τρεις μήνες για να σταματήσουν οι διαρροές ραδιενέργειας και άλλο ένα εξάμηνο για να κρυώσουν οι προβληματικοί αντιδραστήρες. Χτες, πάντως, στα προβληματικά πυρηνικά εργοστάσια της Φουκουσίμα άρχισαν τις μετρήσεις της ραδιενέργειας ειδικά ρομπότ από τη Βρετανία και τις ΗΠΑ. Οι μετρήσεις βρέθηκαν σε τόσο υψηλά επίπεδα που απαγορεύουν βραχυπρόθεσμα την ανάληψη εργασιών αποκατάστασης των συστημάτων ψύξης των αντιδραστήρων από ανθρώπους.

Στο μεταξύ ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Ναότο Καν έβαλε στον «πάγο» όλα τα άμεσα σχέδια για την κατασκευή νέων πυρηνικών αντιδραστήρων στη χώρα τουλάχιστον μέχρις ότου ολοκληρωθούν οι «πλήρεις έρευνες» για τις αιτίες της πυρηνικής κρίσης στη Φουκουσίμα. Απαντώντας στα καλέσματα για παραίτηση λόγω ανικανότητας, υποστήριξε χτες ότι δεν προτίθεται να παραιτηθεί πριν «ολοκληρωθούν οι εργασίες ανοικοδόμησης» των κατεστραμμένων περιοχών της χώρας, ενώ απέδωσε «στην πρωτοφανή κρίση» τις τεράστιες δυσκολίες που συναντούν οι αρμόδιες αρχές και τα ειδικά συνεργεία αποκατάστασης ζημιών, τόσο στη Φουκουσίμα, όσο και στις κατεστραμμένες (από το τσουνάμι και το σεισμό της 11ης Μάρτη) περιοχές.

Τέλος, εκπρόσωποι της αυτοκινητοβιομηχανίας «Τογιότα» διαβεβαίωσαν πως διενεργούν ελέγχους για τα επίπεδα ραδιενέργειας σε νέα αυτοκίνητα και ανταλλακτικά, «για την ασφάλεια και την ηρεμία των πελατών». Οπως ανακοίνωσαν, ως τώρα οι μετρήσεις δε δείχνουν στα προϊόντα τους ραδιενέργεια υψηλότερη απ' αυτή του περιβάλλοντος...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ