Τετάρτη 27 Απρίλη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΥΠΟΒΡΥΧΙΩΝ
Στη Βουλή αύριο η πρόταση για προανακριτική

Κορόνες περί «διαφάνειας» από το ΠΑΣΟΚ, όταν υποθέσεις όπως αυτή της «Ζήμενς» και του Βατοπεδίου έχουν ήδη μπει «στο ράφι»

Με αντικείμενο τη σύσταση ή όχι προανακριτικής επιτροπής για τυχόν ποινικές ευθύνες του πρώην υπουργού Αμυνας, Α. Τσοχατζόπουλου, στο λεγόμενο «σκάνδαλο των υποβρυχίων» συνεδριάζει αύριο Πέμπτη η Ολομέλεια της Βουλής. Η συνεδρίαση αποφασίστηκε μετά την κατάθεση σχετικής πρότασης από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ, στην οποία γίνεται λόγος για «σύστημα δωροδοκιών ανώτατων πολιτικών και κρατικών αξιωματούχων», το οποίο είχε αναπτύξει η γερμανική εταιρεία HDV, προκειμένου να υπογραφούν οι συμβάσεις για την ανάληψη του έργου της κατασκευής τριών υποβρυχίων από τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά.

Το κοστολόγιο του έργου εκτιμάται στο ποσό των 83 εκατομμυρίων ευρώ από το οποίο σε δωροδοκίες φέρεται ότι καταβλήθηκε ποσοστό ίσο με το 4,5%. Με βάση τα παραπάνω, ζητείται από τη Βουλή να ερευνήσει εάν τελέστηκε η πράξη της παθητικής δωροδοκίας από τον πρώην υπουργό, αν παραβιάστηκαν οι διατάξεις του νόμου «περί νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες» καθώς και αν τέτοια έσοδα πήραν τη μορφή προσωπικής περιουσίας.

Το ΠΑΣΟΚ επιχείρησε να προσδώσει στην πρότασή του το χαρακτήρα υπεράσπισης της διαφάνειας, κάνοντας λόγο για «ενδείξεις, που επιβάλλουν την σε βάθος διερεύνηση από τη Βουλή και τελικά από τη Δικαιοσύνη, χωρίς να τίθεται φραγμός, λόγω της τυχόν παραγραφής ή λήξης της αρμοδιότητας της Βουλής». Αντιδρώντας στην κατάθεση της πρότασης, ο Α. Τσοχατζόπουλος είχε κάνει λόγο για «επιλεκτική στοχοποίηση» και «περίεργη διαδικασία». Στην αυριανή συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής, ο πρώην υπουργός έχει δικαίωμα τοποθέτησης.

Αναφορικά με το διαδικαστικό της υπόθεσης, σύμφωνα με τον κανονισμό της Βουλής, για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής απαιτείται η απόλυτη πλειοψηφία της Βουλής (151) με τη διενέργεια μυστικής ψηφοφορίας. Στη συνέχεια, εφόσον συγκροτηθεί προανακριτική επιτροπή, είναι υποχρεωμένη να διαβιβάσει το πόρισμά της σε χρονικό διάστημα που θα καθοριστεί, προκειμένου - σε περίπτωση θετικής εκτίμησης περί ποινικών ευθυνών - να ενεργοποιηθούν οι διατάξεις του νόμου «περί ευθύνης υπουργών». Από την πλευρά της ΝΔ, έχει ανακοινωθεί ότι θα υπερψηφίσει την πρόταση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ