Τετάρτη 27 Απρίλη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Ατιμη ... στατιστική

Η στατιστική, ως ένα εργαλείο απεικόνισης των δεδομένων κατά καιρούς και ανάλογα με το πώς τη χρησιμοποιεί ο κάθε ενδιαφερόμενος, συνοδεύεται από διάφορους - απαξιωτικούς στην πλειονότητά τους - επιθετικούς προσδιορισμούς, επειδή μερικές φορές τα παιχνίδια μαζί της πράγματι διευκολύνουν να εμφανίσεις ακόμα και το μαύρο άσπρο.

Αυτό το τελευταίο το έχουν υπόψη τους και στο υπουργείο Οικονομικών. Χτες, λοιπόν, που ανακοινώθηκαν οι τελικές (αν πράγματι είναι τελικές) εκτιμήσεις για το δημόσιο έλλειμμα που το παρουσιάζουν αισθητά μεγαλύτερο από εκείνο που τόσο καιρό διαφήμιζε η κυβέρνηση, βρήκαν έναν άλλο τρόπο, για να σχολιάσουν την εξέλιξη.

Μοίρασαν, λοιπόν, έναν πίνακα στον οποίο εμφανίζεται το «μέγεθος» της δημοσιονομικής προσπάθειας κατά το 2010 των 27 χωρών της ΕΕ. Εκεί, στην πρώτη - πρώτη θέση φιγουράρει η Ελλάδα, όπου η προσπάθεια για τη βελτίωση των ελλειμμάτων είχε αποτέλεσμα, μειώθηκε δηλαδή, κατά 4,9 μονάδες. Στον ίδιο πίνακα, σχεδόν στον πάτο, να σου και η Σουηδία που η δική της προσπάθεια απέφερε μόλις 0,7 της μονάδας.

Στατιστικά οι αριθμοί είναι απολύτως σωστοί. Και για την Ελλάδα και για τη Σουηδία. Μόνο που μετά την ...προσπάθεια το έλλειμμα στην Ελλάδα διαμορφώθηκε από 15,4% στο 10,5%, ενώ της Σουηδίας από 0,7 στο ...0%!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ