Πέμπτη 28 Απρίλη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Νέες ρυθμίσεις προς όφελος των εφοπλιστών

Ετοιμη είναι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ να προσφέρει και άλλο ζεστό χρήμα στους εφοπλιστές πέρα από τις χοντρές επιδοτήσεις που ήδη τσεπώνουν με την πατέντα των άγονων γραμμών, αλλά και τα πανάκριβα ακτοπλοϊκά εισιτήρια. Σύμφωνα με χτεσινή δήλωση του υπουργού Θαλασσίων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας (ΘΥΝΑΛ) Γ. Διαμαντίδη έχει ήδη αποφασιστεί η κατάργηση «κάποιων» κρατήσεων υπέρ τρίτων που περιέχονται στην τιμή των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων, χωρίς ωστόσο, όπως διευκρινίζει ο ίδιος ο υπουργός, αυτό να σημαίνει ότι οπωσδήποτε θα μειωθεί και η τιμή των εισιτηρίων, αφού αυτό επαφίεται στο ...φιλότιμο των εφοπλιστών!

Στις κρατήσεις υπέρ τρίτων, ανάμεσα στα άλλα, συμπεριλαμβάνονται και κρατήσεις υπέρ του ΝΑΤ και συγκεκριμένα του Κεφαλαίου Ασφάλισης Επιβατών και Οχημάτων (ΚΑΕΟ), το οποίο οι εφοπλιστές έχουν καταφεσώσει, καθώς παρακρατούν αυθαίρετα τα τέλη και δεν τα αποδίδουν στο Ταμείο. Τώρα, με τη ρύθμιση που προωθείται, επιχειρείται επί της ουσίας να νομιμοποιηθεί η αυθαιρεσία των εφοπλιστών. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο η ΝΕΛ οφείλει στο ΚΑΕΟ 11 εκατομμύρια ευρώ!

Πιο συγκεκριμένα, ο υπουργός ανέφερε ότι έχει ήδη συμφωνηθεί με τον υπουργό Οικονομικών η κατάργηση κρατήσεων υπέρ τρίτων, χωρίς ωστόσο να διευκρινίζει ποιες θα είναι αυτές και προσθέτει: «Εμείς είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε, προϋπόθεση όμως όλων αυτών είναι μία, ότι οι όποιες μειώσεις από αυτές τις κρατήσεις, θα πάνε υπέρ του επιβάτη, υπέρ του πολίτη και όχι υπέρ των ακτοπλοϊκών εταιρειών και γι' αυτό θα πρέπει να υπάρξει και να ισχύσει μία "συμφωνία κυρίων" γιατί νομοθετικά δεν μπορεί να κατοχυρωθεί μια τέτοια απόφαση, μεταξύ των εταιρειών και του υπουργείου. Να μειωθούν δηλαδή άμεσα τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια με την κατάργηση αυτών των εισφορών».

Η υποτέλεια, ωστόσο, της κυβέρνησης και προσωπικά του Γ. Διαμαντίδη στους εφοπλιστές δε σταματάει εδώ. Την ίδια ώρα που η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με την πολιτική της εξασφαλίζει προνόμια και ζεστό χρήμα στους εφοπλιστές και φουσκώνει τα πανιά της εφοπλιστικής ασυδοσίας, για να ξεζουμίζει τους ναυτεργάτες στα καράβια, συνεχίζει από πάνω να έχει σε ισχύ σε βάρος των ναυτεργατών το επαίσχυντο μέτρο της πολιτικής επιστράτευσης. Και αυτό επειδή οι ναυτεργάτες διεκδικούν την υπογραφή ικανοποιητικών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και αυξήσεις στις συντάξεις και τα επιδόματα. Η σχετική δήλωση - πρόκληση του υπουργού είναι η εξής: «Αλλο η επιστράτευση και άλλο η Πρωτομαγιά. Η εργατική Πρωτομαγιά είναι καθιερωμένη ως μία ημέρα απεργίας - εορτής και απεργούν όλοι οι εργαζόμενοι. Δεν πρόκειται ποτέ εμείς να αλλάξουμε την ιστορία της εργατικής Πρωτομαγιάς. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι θα πάψει να ισχύει η απόφαση της κυβέρνησης που ισχύει μέχρι τώρα για την επιστράτευση».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ