Παρασκευή 29 Απρίλη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Σύνθημα για γενικευμένη κλιμάκωση του πολέμου

Στις 13 Μάη η κατάθεση του «Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος» στη Βουλή, σύμφωνα με διαρροές από το χτεσινό υπουργικό συμβούλιο

Τώρα είναι η ώρα ο λαός να πάρει την υπόθεση στα χέρια του, με ισχυρό ΚΚΕ, λαϊκή συμμαχία και αντεπίθεση
Τώρα είναι η ώρα ο λαός να πάρει την υπόθεση στα χέρια του, με ισχυρό ΚΚΕ, λαϊκή συμμαχία και αντεπίθεση
Το σύνθημα για γενικευμένη κλιμάκωση του πολέμου ενάντια στους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα έδωσε, χτες, ο πρωθυπουργός στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ζητώντας από τους υπουργούς αυστηρή προσήλωση στην υλοποίηση των αντιδραστικών στόχων της κυβέρνησης.

Την επόμενη βδομάδα, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου, μετά το τέλος του υπουργικού συμβουλίου, «θα κλείσουν τα μέτρα του μεσοπρόθεσμου προγράμματος, σε συνεργασία με το κλιμάκιο της τρόικας και τους υπουργούς». Σύμφωνα με διαρροές, η κυβέρνηση θα καταθέσει το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα στη Βουλή στις 13 Μάη και θα το θέσει σε ψηφοφορία το αργότερο μέσα σε τέσσερις βδομάδες από τη μέρα της κατάθεσής του.

Με την προετοιμασία της νέας επίθεσης να μπαίνει στην τελική φάση, ο Γ. Παπανδρέου στην ομιλία του διαμήνυσε ότι «βρισκόμαστε σε κατάσταση μόνιμου συναγερμού» και ότι «ο δρόμος είναι μακρύς και δύσκολος». Στόχος του είναι:

α) Να προβάλει την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης για την ψήφιση των βάρβαρων μέτρων, ύψους 76 δισ. ευρώ, του μεσοπρόθεσμου προγράμματος σταθερότητας 2012 - 2015 και την υλοποίηση των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων του μνημονίου.

β) Να ξορκίσει τα σενάρια για «αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους», προκειμένου να συγκαλύψει ότι η κυβέρνηση έχει ήδη προσυπογράψει μέσω των αποφάσεων της ΕΕ την «ελεγχόμενη χρεοκοπία», παζαρεύοντας στο παρασκήνιο τη μικρότερη δυνατή καταστροφή κεφαλαίων για την ντόπια πλουτοκρατία.

γ) Να εμφανίσει σαν «εθνική προσπάθεια» το σχέδιο της κυβέρνησης για «έξοδο από την κρίση με ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης», προκειμένου να κρύψει ότι η νέα αφαίμαξη του λαού θα κατατεθεί στους τραπεζικούς ομίλους και στα άλλα τμήματα της οικονομικής ολιγαρχίας.

Με την «αλήθεια» της πλουτοκρατίας

Φανερώνοντας ακριβώς αυτές τις στρατηγικές στοχεύσεις, ο Γ. Παπανδρέου σημείωσε: «Χρέος μας είναι να δώσουμε όλες τις δυνάμεις μας ώστε να επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι (...) αλλά και να υλοποιηθούν οι μεγάλες μεταρρυθμίσεις». Δείχνοντας ότι ο πόλεμος εναντίον των εργαζομένων δεν έχει ημερομηνία λήξης, σημείωσε ακόμα ότι «τα όσα κάναμε μέχρι τώρα έφεραν απτά αποτελέσματα (...) αλλά έχουμε μπροστά μας πολλή δουλειά, εξαιρετικά μεγάλες προκλήσεις».

Ο πρωθυπουργός προχώρησε και σε κάλεσμα ταξικής συστράτευσης και απευθυνόμενος στους υπουργούς του έστειλε μήνυμα στο σύνολο του αστικού πολιτικού προσωπικού. «Σήμερα, αυτό που χρειαζόμαστε είναι αίσθημα ευθύνης, πολιτική και κοινωνική συστράτευση, εθνική ενότητα, υπομονή και επιμονή στο σχέδιο της κυβέρνησης για έξοδο από την κρίση, παραγωγική αναδιάρθρωση, κοινωνική και πολιτική ανασυγκρότηση της χώρας», σημείωσε, και υποστήριξε: «Εθνικό είναι ό,τι είναι αληθές. Και εγώ λέω και υπηρετώ την αλήθεια». Η «αλήθεια» που επικαλείται ο πρωθυπουργός, όσο και αν προσπαθεί να της φορέσει φιλολαϊκό «μανδύα», είναι η διασφάλιση των συμφερόντων της άρχουσας τάξης.

Ο πρωθυπουργός επιτέθηκε και σε όσους διακινούν σενάρια για την «αναδιάρθρωση» του δημόσιου χρέους κάνοντας λόγο για «δημοσιολογούντες, κόμματα, ΜΜΕ και δήθεν ανεξάρτητους αναλυτές, που επιλέγουν το ρόλο της Κασσάνδρας και έστω άθελά τους συνδέονται με συμφέροντα». Επί της ουσίας, προσπάθησε να κρύψει ότι αυτοί που πρωτοστατούν στη «σεναριολογία» είναι οι φυσικοί σύμμαχοι της κυβέρνησης μέσα στα ιμπεριαλιστικά κέντρα, που μάχονται για να μοιράσουν τις ζημιές και τα κέρδη της καπιταλιστικής κρίσης.

Μίλησε επίσης για «κινδυνολόγους», «καλοθελητές», «εργολάβους της αγωνίας των πολιτών», και «σύγχρονους μαυραγορίτες», που σπέρνουν το φόβο, όταν η ίδια η κυβέρνηση είναι αυτή που καταφεύγει στον εκφοβισμό του λαού για την «πτώχευση» της χώρας, προκειμένου να σκύψει το κεφάλι στα μέτρα.

Αντιλαϊκή σύμπνοια

Ενδεικτική του πώς χρησιμοποιεί η κυβέρνηση τα διάφορα σενάρια είναι η χτεσινή τοποθέτηση της υπουργού Παιδείας, Α. Διαμαντοπούλου, στο υπουργικό συμβούλιο, όπου ζήτησε να προωθηθούν άμεσα τα μέτρα του μεσοπρόθεσμου προγράμματος για να σταματήσουν οι φήμες.

«Το τελευταίο διάστημα παρουσιάζουμε έλλειμμα συσπείρωσης, αποτελεσματικότητας και αποφασιστικότητας. Το επόμενο διάστημα που θα έρθει η τρόικα θα φουντώσει η συζήτηση για αναδιάρθρωση. Ως την Τετάρτη θα πρέπει να έχουμε καταλήξει για το μεσοπρόθεσμο και τις αποκρατικοποιήσεις. Πρέπει να πείθουμε καθημερινά για την αποτελεσματικότητά μας μέσα και έξω», ανέφερε, σύμφωνα με πληροφορίες.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στα σενάρια για ανασχηματισμό και πρόωρες εκλογές, υποστηρίζοντας ότι «η κυβέρνηση δεν έχει την πολυτέλεια να ασχολείται με αυτή τη σεναριολογία», αποφεύγοντας όμως να κλείσει κατηγορηματικά τα δύο ζητήματα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ