Παρασκευή 29 Απρίλη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Νέες αλχημείες για τους εξοπλισμούς

Παραγγελίες αξίας 13 δισ. ευρώ (!) για τα επόμενα 15 χρόνια ενέκρινε το χτεσινό Υπουργικό Συμβούλιο

Νέες αλχημείες για τα εξοπλιστικά προγράμματα έκανε στο χτεσινό Υπουργικό Συμβούλιο ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Ε. Βενιζέλος στη διάρκεια ενημέρωσης για το νέο 15ετές εξοπλιστικό πρόγραμμα των Ενόπλων Δυνάμεων (2011 - 2025). Σύμφωνα με τον ίδιο, θα υπάρχουν περικοπές ύψους 70% σε σχέση με το προηγούμενο «Μακροπρόθεσμο Πρόγραμμα Αμυντικών Εξοπλισμών», της περιόδου 2006 - 2015, το οποίο καταργείται.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε μετά τη συνεδρίαση, ο αρμόδιος υπουργός αναφέρει ότι «η ετήσια οροφή πληρωμών για εξοπλιστικά προγράμματα δεν θα υπερβαίνει τα 850 εκατ. ευρώ δηλαδή το 0,3% του ΑΕΠ περίπου, κάτι που συνιστά από μόνο του μια εγγύηση εκλογίκευσης και διαφάνειας». Το πλαίσιο αυτό, ακόμα και αν σημαίνει λιγότερες εξοπλιστικές δαπάνες, σε τίποτα δεν αλλάζει το χαρακτήρα των εξοπλισμών που υπηρετούν κατά κανόνα τις ανάγκες των επιχειρησιακών σχεδίων του ΝΑΤΟ και γενικότερα τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς.

Οσο για το ύψος των δαπανών που ευαγγελίζεται η κυβέρνηση, σε τίποτα δεν εμποδίζει την πραγματοποίηση νέων μεγάλων παραγγελιών τα πρώτα έτη της 15ετίας και αποπληρωμή τους σε βάθος χρόνου, δηλαδή συνέχιση της υπερχρέωσης για νέους εξοπλισμούς. Εξάλλου τα 850 εκατ. ευρώ το χρόνο σημαίνει περίπου 13 δισ. ευρώ για την 15ετία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ