Παρασκευή 29 Απρίλη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ
Νομοσχέδιο για τα «σήματα» προϊόντων και υπηρεσιών

Τις νέες διατάξεις που θα διέπουν τη νομοθεσία «περί σημάτων προϊόντων και υπηρεσιών», καθώς και - για δεύτερη φορά - τα νομοσχέδια για την «προπτωχευτική διαδικασία εξυγίανσης επιχειρήσεων» και για τους «μεσίτες αστικών συμβάσεων σχετικών με ακίνητα και λοιπές διατάξεις», παρουσίασε χτες στο Υπουργικό Συμβούλιο ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Μ. Χρυσοχοΐδης.

Οσον αφορά το νομοσχέδιο για τα σήματα, το οποίο αποτελεί ένα σύνολο ρυθμίσεων που ικανοποιεί τις αξιώσεις των μονοπωλίων που διακινούν «επώνυμα» εμπορεύματα, προβλέπει αυστηρότερες ποινές για όσους φέρονται να διακινούν απομιμητικά προϊόντα, ενώ εισάγεται η δυνατότητα για άμεση λήψη δικαστικών μέτρων, όπως προσωρινή διαταγή και ασφαλιστικά μέτρα, χωρίς καν να κληθεί ο παραβάτης, με στόχο, σύμφωνα με το υπουργείο, να αποφευχθεί ο κίνδυνος καταστροφής των αποδεικτικών στοιχείων. Επίσης, η προστασία ενός σήματος επεκτείνεται και κατά τρίτων προσώπων ή μεσαζόντων που χρησιμοποιούνται για την προσβολή ενός σήματος και προβλέπεται και η δυνατότητα παρέμβασης κατά σημάτων που ενδέχεται να είναι παραπλανητικά, ενώ στο εξής θα δημοσιοποιούνται οι τελεσίδικες αποφάσεις δικαστηρίων για το θέμα των σημάτων.

Με το νομοσχέδιο για τους μεσίτες αστικών συμβάσεων, ρυθμίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις άσκησης του επαγγέλματος του μεσίτη. Μεταξύ άλλων καθιερώνεται η έγγραφη σύμβαση μεσιτείας μεταξύ του εντολέα και του μεσίτη και προβλέπεται ότι ο μεσίτης δικαιούται αμοιβής κατά την κατάρτιση της οριστικής σύμβασης εφόσον αποδεδειγμένα έχει ο ίδιος μεσολαβήσει γι' αυτό. Επίσης, ορίζεται ότι αν περισσότεροι μεσίτες υπέδειξαν διαδοχικά το ακίνητο στον εντολέα, αμοιβή δικαιούται να απαιτήσει μόνο αυτός που πράγματι μεσολάβησε για την κατάρτιση της σύμβασης. Εάν μεσολάβησαν περισσότεροι, τότε η αμοιβή που καταβάλλεται επιμερίζεται κατά ίσα μέρη, εφόσον δεν μπορεί να αποδειχτεί το ποσοστό συμμετοχής του καθένα.

Τέλος, το νομοσχέδιο για την «προπτωχευτική διαδικασία» μέσα από προσχηματικούς στόχους περί διευκόλυνσης επιβίωσης «βιώσιμων επιχειρήσεων» στην πραγματικότητα διευκολύνει τις διαδικασίες ενσωμάτωσης από μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους με ευνοϊκούς όρους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ