Τρίτη 3 Μάη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 37
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
Παρεμβάσεις του ΚΚΕ για τη βία στα γήπεδα

Το Φλεβάρη του 2011, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα επισήμαινε:

«Η βία στα γήπεδα αποτελεί αντανάκλαση της βίας, της εκμετάλλευσης και της καταπίεσης που δέχεται καθημερινά ο εργαζόμενος, ο νέος της λαϊκής οικογένειας. Την αγανάκτηση και την οργή για την αβεβαιότητα και την ανασφάλεια που ζει, την εκφράζει στο γήπεδο. Το κράτος μέσα από τους μηχανισμούς του προσπαθεί να ελέγξει και να εκτονώσει το φαινόμενο. Προτιμά να το περιορίζει στο γήπεδο με κατασταλτικούς μηχανισμούς, παρά να το αντιμετωπίζει στους τόπους δουλειάς, στην παραγωγή.

Φοβάται σε φάση κρίσης μήπως αυτή η συλλογικότητα και η οργάνωση πάρει πολιτικά χαρακτηριστικά ενάντια στο κράτος και την άρχουσα τάξη. Ομάδες "φιλάθλων" ή τμήματά τους χρησιμοποιούνται σαν παραστρατιωτικοί μηχανισμοί που "γυμνάζονται" στο γήπεδο για να οργανώνουν προβοκάτσιες στις διαδηλώσεις.

Εχουμε καταγγείλει, την ημέρα που έγινε η δολοφονία των τραγικών θυμάτων της ΜΑΡΦΙΝ, ότι είχαν ανατεθεί σε κάποια μέλη ομάδων - "φιλάθλων", σε εισαγωγικά το θέτουμε, να δοκιμάσουν να επεκτείνουν την προβοκάτσια στο χώρο των διαδηλώσεων με στόχο να εξισώσουν τη βία στα γήπεδα, την εγκληματικότητα χαμηλής και υψηλής στάθμης, με την αγωνιστική διεκδίκηση των δικαιωμάτων του λαού.

Μάλιστα, τώρα τελευταία, τα συνθήματα της ανυπακοής, της απειθαρχίας, της κατάργησης των υψηλών διοδίων, κατά της αύξησης των εισιτηρίων, τα ενοχοποιούν ως συνθήματα που υποκινούν γενικά και αφηρημένα τη βία. Δεν είναι λίγες οι φορές που τα επεισόδια στα γήπεδα είτε προκαλούνται, είτε αξιοποιούνται για την εφαρμογή ή τη δοκιμή κατασταλτικών σεναρίων και σχεδιασμών που αργά ή γρήγορα γενικεύονται ενάντια στο λαϊκό κίνημα».

Το Νοέμβρη του 1997 έξι βουλευτές του Κόμματος (Στρ. Κόρακας, Μπ. Αγγουράκης, Ν. Γκατζής, Αχιλ. Κανταρτζής, Β. Μπούτας και Στ. Παναγιώτου) κατέθεσαν σχετική Ερώτηση προς τον τότε υπουργό Πολιτισμού.

Το 2002 - αιτιολογώντας την καταψήφιση της σχετικής έκθεσης του Grard DEPREZ - ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Στρ. Κόρακας, τόνιζε: «Η έξαρση της βίας στα γήπεδα δεν μπορεί να γίνει πρόσχημα για την ίδρυση δικτύων κατασταλτικού και αστυνομικού χαρακτήρα, που μοναδικό στόχο έχουν την ενίσχυση της προσπάθειας συρρίκνωσης ατομικών και δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών των πολιτών».

Τον Αύγουστο του 2010, σε ανακοίνωση του Τμήματος Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού της ΚΕ του ΚΚΕ, τονιζόταν: «Ιδιαίτερα σε περίοδο κρίσης γίνεται πιο έντονη προσπάθεια, λαϊκά στρώματα να σπρώχνονται στην τυφλή εκτόνωση της εξέδρας, μακριά από την οργανωμένη πάλη. Παράλληλα, εξετάζονται νέα σενάρια μέτρων καταστολής αφού αξιοποιούνται ενέργειες και στημένα επεισόδια βίας από κατευθυνόμενους στρατούς των επιχειρηματιών, που από τη μια υπηρετούν επιχειρηματικά και πολιτικά σχέδια κι από την άλλη αποτελούν υπόβαθρο ώστε αργά ή γρήγορα τα μέτρα αυτά να στραφούν ενάντια στο λαϊκό κίνημα».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κάνουν πως δεν ξέρουν... (2022-02-08 00:00:00.0)
Η δολοφονία του ποδοσφαίρου: Ενα διαρκές έγκλημα (2020-01-11 00:00:00.0)
Η βία συμφέρει κράτος και επιχειρηματίες (2011-02-22 00:00:00.0)
Αλλοθι και αλήθειες (2008-03-02 00:00:00.0)
ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ ΚΑΙ ΙΔΙΩΝΥΜΑ η απάντηση κυβέρνησης - ΠΑΣΟΚ (2007-03-31 00:00:00.0)
Υπάρχει άλλος δρόμος για το ποδόσφαιρο και τον αθλητισμό (2005-01-23 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ