Πέμπτη 5 Μάη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΑΛΓΕΡΙ.-- Τουλάχιστον 10 διαδηλωτές τραυματίστηκαν όταν οι αρχές κατέστειλαν διαμαρτυρία ειδικευόμενων γιατρών, φαρμακοποιών και οδοντιάτρων, οι οποίοι βρίσκονται σε απεργία διαρκείας από τις 7 Μάρτη ζητώντας να καταργηθεί η αγροτική τους θητεία (2 - 4 χρόνια) και να αυξηθούν οι μισθοί τους.

ΣΑΝΑ'Α.-- Επτά νεκροί και εννιά τραυματίες είναι ο απολογισμός βομβιστικής επίθεσης που πραγματοποιήθηκε στην υεμενίτικη επαρχία Αμπιγιάν, στο νότο, σε πολυσύχναστη υπαίθρια αγορά. Την ευθύνη ανέλαβε η «αλ Κάιντα της αραβικής χερσονήσου».

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Ο πετρελαϊκός κολοσσός BP συμφώνησε να καταβάλει πρόστιμο ύψους 25 εκατομμυρίων δολαρίων, προκειμένου να κλείσει η ομοσπονδιακή έρευνα για τη διαρροή πετρελαίου από το δίκτυό του και τη δημιουργία δύο πετρελαιοκηλίδων στην Αλάσκα το 2006, όπως ανακοίνωσε χθες η εταιρεία στο Λονδίνο.

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Πυρκαγιές έχουν ξεσπάσει σε δάση και σε περιοχές με χαμηλή βλάστηση στη νότια Αγγλία, στη Σκοτία και στη Βόρεια Ιρλανδία, ενώ εκατοντάδες πυροσβέστες έχουν αποσταλεί ώστε να τις θέσουν υπό περιορισμό. Οι πυρκαγιές, σύμφωνα με τις αρχές, έχουν ξεσπάσει εξαιτίας της πρωτοφανούς ξηρασίας που σημειώθηκε στη χώρα τον Απρίλη, ενώ ενισχύονται και από τους ανέμους, μία κατάσταση μάλλον ασυνήθιστη σε μία χώρα που είναι γνωστή για το υγρό κλίμα της.

ΕΛΣΙΝΚΙ.-- Εκατοντάδες εργαζόμενοι στην φιλανδική εταιρεία παραγωγής χαρτιού «UPM-Kymmene» ξεκίνησαν χτες νέες απεργιακές κινητοποιήσεις απαιτώντας την επίσπευση της έναρξης των συνομιλιών για τους μισθούς τους. Υπενθυμίζεται πως περίπου 1.500 εργαζόμενοι συνεχίζουν την απεργία τους στις εγκαταστάσεις «Stora Enso» και «Metsaliitto», διάρκειας δύο βδομάδων.

ΜΙΛΑΝΟ.-- Γενική απεργία για την Παρασκευή έχει κηρύξει η μεγαλύτερη συνδικαλιστική ένωση της χώρας, η Συνομοσπονδία Εργαζομένων της Ιταλίας (CGIL), αντιδρώντας στις κυβερνητικές περικοπές στο δημόσιο τομέα. Καλεί να συμμετάσχουν στην απεργία εργαζόμενοι στις δημόσιες υπηρεσίες, στα σχολεία και στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Ωστόσο, η συγκεκριμένη συνομοσπονδία προβάλλει διαχειριστικά αιτήματα στο πλαίσιο του δήθεν «κοινωνικού διαλόγου».

ΚΙΝΣΑΣΑ.-- Η υπουργός Μεταφορών της ΛΔ Κονγκό Μαρί Λορ Καουάντα αποπέμφθηκε χτες από την κυβέρνηση, επειδή απέτυχε να πάρει μέτρα που θα σταματήσουν τα πολύνεκρα ναυάγια επιβατικών σκαφών.Το τελευταίο ναυάγιο σημειώθηκε πριν δύο μέρες με αποτέλεσμα το θάνατο δεκάδων ανθρώπων...

ΠΙΟΝΓΙΑΝΓΚ.-- Οι αρχές της ΛΔ Κορέας ανακοίνωσαν χτες πως έθεσαν υπό κράτηση δύο Ιάπωνες επιχειρηματίες και απέλασαν άλλον έναν με κατηγορίες που σχετίζονται με τη διακίνηση ναρκωτικών και πλαστών χρημάτων. Οι συλληφθέντες φέρεται πως αποδέχθηκαν τις κατηγορίες.

ΣΕΟΥΛ.-- Το Κοινοβούλιο της Νότιας Κορέας ενέκρινε χτες την εμπορική συμφωνία με την ΕΕ, αίροντας το τελευταίο εμπόδιο ώστε να ισχύσει η συμφωνία εντός του ερχόμενου Ιούλη.

ΣΚΟΠΙΑ.-- Υπέρ της διεξαγωγής δημοψηφίσματος στην ΠΓΔΜ για το θέμα της ονομασίας της χώρας τάχθηκε τελικά χτες η αντιπολιτευόμενη Σοσιαλδημοκρατική Ενωση (SDSM) του Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, ενόψει των βουλευτικών εκλογών της 5ης Ιούνη.

ΧΑΡΤΟΥΜ.-- Νέες μάχες σημειώθηκαν χτες στην περιοχή Αμπγέι που βρίσκεται μεταξύ βόρειου και νότιου Σουδάν με αποτέλεσμα το θάνατο τουλάχιστον 12 ατόμων. Σύμφωνα με τον κυβερνήτη της περιοχής Ντενκ Αροπ Κουόλ, αφορμή αποτέλεσε η άρνηση του επικεφαλής νοτιοσουδανικού στρατιωτικού κομβόι να σταματήσει σε αστυνομικό φυλάκιο ελέγχου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ