Παρασκευή 6 Μάη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ...
Η πάταξη της φοροδιαφυγής ξεκληρίζει

Οι εξαγγελίες της κυβέρνησης για την πάταξη της φοροδιαφυγής όχι μόνο δεν αλλάζουν στο παραμικρό την ουσία της αντεργατικής αντιλαϊκής πολιτικής της στα πλαίσια της πολύμορφης ενίσχυσης του μεγάλου κεφαλαίου, σε βάρος των εργαζομένων, των λαϊκών οικογενειών, στις συνθήκες κρίσης, αλλά προετοιμάζουν το έδαφος για νέες φορολογικές επιβαρύνσεις των εργαζομένων, των αυτοαπασχολούμενων και μικροπαραγωγών, της φτωχής αγροτιάς. Προκαλεί η κυβέρνηση όταν ισχυρίζεται ότι την ενδιαφέρει η αντιμετώπιση της κοινωνικής αδικίας που προκύπτει από τη φοροδιαφυγή, τη στιγμή μάλιστα που σχεδιάζει, στο πλαίσιο του μεσοπρόθεσμου σχεδίου, την κλιμάκωση της βάρβαρης αντιλαϊκής πολιτικής.

Οι εξαγγελίες της κυβέρνησης είναι αποπροσανατολιστικές και σηματοδοτούν το άγριο κυνήγι των λαϊκών στρωμάτων, που αδυνατούν να καταβάλουν τους φόρους, ιδιαίτερα των μικρομεσαίων στρωμάτων, που ξεκληρίζονται από τον οξύτατο ανταγωνισμό με τα μονοπώλια και την οικονομική κρίση. Ταυτόχρονα αυτές οι εξαγγελίες είναι μέρος της κυβερνητικής προπαγάνδας να εξαπατήσει το λαό, να δικαιολογήσει τα άγρια μέτρα που σχεδιάζει να ανακοινώσει το επόμενο διάστημα. Αυτοί που θα «πληρώσουν τα σπασμένα» για τη σωτηρία της καπιταλιστικής οικονομίας από την κρίση, σε όφελος των μεγαλοεπιχειρηματιών, είναι οι εργαζόμενοι, οι αυτοαπασχολούμενοι και μικροί ΕΒΕ, η μικρομεσαία αγροτιά. Τα λαϊκά στρώματα που στενάζουν από τις συνέπειες της κρίσης και τη βάρβαρη αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης - τρόικας - κεφαλαίου και των κομμάτων του.

***

Η φοροδιαφυγή αποτελεί συμπλήρωμα της νομιμοποιημένης φοροαπαλλαγής του μεγάλου κεφαλαίου. Οι συνεχείς μειώσεις των φορολογικών συντελεστών, οι σκανδαλώδεις φοροαπαλλαγές σε διάφορα τμήματα του κεφαλαίου (π.χ. εφοπλιστικό, κατασκευαστικό, χρηματοπιστωτικό κ.ά.), η διαγραφή ληξιπρόθεσμων χρεών ύψους αρκετών δισ. ευρώ, αποτελούν τις βασικές πηγές τροφοδότησης της φοροδιαφυγής και μείωσης των κρατικών εσόδων. Η κυβέρνηση με την ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών και την αυστηροποίηση του νομικού πλαισίου αξιοποιεί την υπόθεση «πάταξη» της φοροδιαφυγής στο πλαίσιο του γενικότερου σχεδιασμού ενάντια στους αυτοαπασχολούμενους, τους μικρούς εμπόρους και επαγγελματίες για την περαιτέρω διευκόλυνση και επέκταση της δράσης των επιχειρηματικών ομίλων.

***

Η φοροδιαφυγή αποτελεί παμπάλαιο και διαχρονικό προπαγανδιστικό επιχείρημα των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, όταν ετοιμάζονται να εφαρμόσουν αντιδραστικά μέτρα, αν και είναι αυτοί οι ίδιοι που την εκτρέφουν. Και την εκτρέφουν προκειμένου να συντηρούν, όσο χρειάζεται το κεφάλαιο, κάποια τμήματα των μικροαστικών στρωμάτων κάνοντας συμμαχία μαζί τους, που τα εκμεταλλεύονται βεβαίως τα μονοπώλια, αλλά που χωρίς αυτά κάποιες δραστηριότητές τους δε θα μπορούσαν να υπηρετηθούν. Τώρα, σε συνθήκες κρίσης υπερσυσσώρευσης, η κυβέρνηση, με πρόσχημα την αντιμετώπιση τάχα της «παρανομίας» κάποιων, με τη φοροδιαφυγή που πρέπει να αντιμετωπιστεί για να μην «κλέβουν» το κράτος, και να μπει χρήμα στα ταμεία για να αντιμετωπιστεί το έλλειμμα και το κρατικό χρέος, έχει άλλο στόχο. Συγκαλύπτει βεβαίως τα φοροπρονόμια στο μεγάλο κεφάλαιο, αλλά αυτή η ενέργεια είναι ένας ακόμη μοχλός για διέξοδο στα υπερσυσσωρευμένα κεφάλαια, που ασφυκτιούν και δεν επενδύονται λόγω οικονομικής κρίσης, να επενδυθούν εκτοπίζοντας μικρομεσαία στρώματα. Στόχος δεν είναι τόσο τα έσοδα του κράτους, όσο το εκτόπισμα των μικρομεσαίων από την παραγωγική δραστηριότητα, από το εμπόριο, τις υπηρεσίες. Το μεγάλο κεφάλαιο διεκδικεί το μερίδιό τους στην αγορά. Επομένως, ταυτόχρονα με τον ανταγωνισμό, η κυβέρνηση του προσφέρει ένα ακόμη εργαλείο για να ξεκληρίσει μικρομεσαία στρώματα. Να γιατί υπάρχει ένας ακόμη λόγος που οι αυτοαπασχολούμενοι και οι μικροπαραγωγοί, πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι έχουν κοινό αντίπαλο με τους εργάτες. Αντίπαλός τους είναι τα μονοπώλια που ενισχύει η κυβέρνηση παντοιοτρόπως. Να γιατί η διέξοδος σε όφελός τους βρίσκεται στην αντιμονοπωλιακή πάλη, άρα και τη λαϊκή συμμαχία, με τους εργαζόμενους, για τη λαϊκή εξουσία και οικονομία.


Ι.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ