Τετάρτη 11 Μάη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥΣ
Στα μέτρα των ευρωπαϊκών μονοπωλίων

Καταψήφισε το ΚΚΕ, καταγγέλλοντας την ολοκληρωτική καταστροφή της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας

«Κολυμβήθρα του Σιλωάμ» αποτελεί το νομοσχέδιο του υπουργείου Αμυνας για τις συμβάσεις προμηθειών στους τομείς της Αμυνας και της Ασφάλειας που από χθες συζητείται στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή. Καταψηφίζοντας το νομοθέτημα, η εισηγήτρια του ΚΚΕ Λ. Κανέλλη, τόνισε ότι με αυτό γίνεται μια απόπειρα συγκερασμού και διευθετήσεων, ένα είδος αρραβώνα μεταξύ της εξυπηρέτησης ευρωπαϊκών αμυντικών συμφερόντων, που μεταφράζεται σε έναν συγκερασμό γερμανογαλλικών ανταγωνιστικών συστημάτων, με δύο ακόμα παίκτες, τη Βρετανία και την Ιταλία.

Ταυτόχρονα, είπε, το νομοσχέδιο προσπαθεί να συγκεράσει και να φέρει σε έναν αρραβώνα την ενσωμάτωση της σχετικής κοινοτικής οδηγίας με τις κατευθύνσεις της τρόικας, σε μια εποχή που η ΕΒΟ, η ΕΑΣ και η ΠΥΡΚΑΛ οδηγούνται με μαθηματική ακρίβεια σε κλείσιμο και σε καμία περίπτωση δεν θα σωθούν με το εν λόγω νομοσχέδιο.

Υπερασπιζόμενος το νομοσχέδιο, ο υπουργός Αμυνας Ε. Βενιζέλος είπε ότι η αλλαγή στο καθεστώς των συμβάσεων και των προμηθειών στους τομείς της άμυνας και της ασφάλειας, ήταν προγραμματική δέσμευση της κυβέρνησης, αφού, όπως ανέφερε, ο ισχύον νόμος είναι «πολύπλοκος, ανεπαρκής και αναποτελεσματικός».

Με το νομοσχέδιο ενσωματώνεται σχετική κοινοτική οδηγία και κατά τον υπουργό με την ψήφισή του «έχουμε τη δυνατότητα να βοηθήσουμε τη βιομηχανία εάν αυτή βοηθήσει τον εαυτό της». Οπως, είπε, δεν είναι δυνατόν να συνεχιστεί «η ιστορία των αντισταθμιστικών ωφελημάτων».

Ο Ε. Βενιζέλος αναφερόμενος στη μείωση των αμυντικών δαπανών είπε ότι αυτό μπορεί να γίνεται για λόγους οικονομικής συγκυρίας, ωστόσο ισχυρίστηκε ότι σε καμία περίπτωση δεν επηρεάζεται η επιχειρησιακή δυνατότητα των Ενόπλων Δυνάμεων. Φέτος, είπε, οι πληρωμές για αμυντικές δαπάνες θα είναι περίπου ένα δισ. ευρώ και τόνισε ότι επιθυμία της κυβέρνησης είναι να μην ξεπερνούν τα 850 εκατ. ευρώ το χρόνο.

Ολα αυτά, την ώρα που η Ελλάδα, με κρίση ή χωρίς, καταγράφεται σταθερά στις πρώτες θέσεις των εισαγωγέων πολεμικού υλικού, το οποίο επιπλέον σχετίζεται με τις επιθετικές ανάγκες του ΝΑΤΟ και όχι με την άμυνα της χώρας. Η ΝΔ και ο ΛΑ.Ο.Σ. επιφυλάχθηκαν για την τελική τους τοποθέτηση στη συζήτηση που θα γίνει στην Ολομέλεια, ενώ το καταψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ